Порада туристу: Що відвідати у Львові на вихідних, окрім Національного свята шоколаду

Порада туристу: Що відвідати у Львові на вихідних, окрім Національного свята шоколаду

Укрінформ
Пропонуємо афішу подій, що відбуватимуться цими вихідними, для тих, хто зібрався на свято шоколаду у Львові.

Щоб не «перевтомитися» від поїдання ласощів під час Національного свята шоколаду, Укрінформ пропонує вам забігти ще на декілька культурних подій, що відбуватимуться в місті цими вихідними.

Книжкова виставка «Велике повернення Нью-Йоркської групи»

На виставці представлені видання учасників групи, надруковані в еміграції, які сьогодні зберігаються у фондах бібліотеки. Також тут представлено видання видавництва Нью-Йоркської групи, збірники творів різних авторів, перевидання, надруковані як в Україні, так і за кордоном. Є низка сучасних українських друків. Представлено також критику, есеї, наукові розвідки, які стосуються творчості групи.

День проведення події: 14 жовтня 2016

Місце проведення події: Львівська національна наукова бібліотека України ім. Василя Стефаника (вул. Стефаника, 2).

Мультимедійна виставка «Завтра буде краще»

Експозиція «Завтра буде краще» складається з 50-ти фотографій Тадеуша Рольке, які фотограф зробив у Львові у 1990 році, а також доповнюється текстами істориків, які були свідками мінливих і непевних 90-их.

У 1990 році на замовлення німецького журналу «GEO» польський фотограф Тадеуш Рольке вирушив документувати події, що відбувалися у той час у Львові. Через невідомі обставини редакція так і не опублікувала цих матеріалів. Однак 26 років опісля у форматі виставки ми спробуємо відтворити контекстуальний та візуальний наративи, про які хотів розповісти автор фотографій.

З більше ніж 100 фотографій було відібрано 50 знімків, які показують різні історії міста і різні історії в місті у рік розпаду СРСР: від мітинґів та демонстрацій до змін у публічному просторі та щоденному житті містян. Це фотодокументація кризи, відчуття непевності, але одночасно – рішучості та передчуття змін.

День проведення події: до 29 січня 2017

Місце проведення події: Центр міської історії Центрально-Східної Європи (вул. акад. Богомольця, 6)

Виставка живопису Ксенії Дацюк «Осінній блюз»

На виставці представлені роботи двох жанрів – портрету і натюрморту. Портретовані – молоді та вродливі дівчата, чиї образи інколи алегоричні, інколи символічні. Доповнюють їх натюрморти сезонних плодів у соковитих осінніх барвах. Збірку об’єднує тема пронизливої та яскравої осені, що спонукає митців до творення.

День проведення події: до 31 жовтня 2016

Місце проведення події: Кав’ярня «Штука» (вул. Котлярська, 8 (бічна вул. Шпитальної))

Виставка живопису «Коктейль на трьох»

Спільна виставка Зоряни Гарбар, Ігора Колісника та Володимира Стецули. Кожен з них має власну творчу манеру, проте, завдяки схожості підходу до живопису, їх твори, взаємодоповнюють одне одного та гарно поєднуються.

День проведення події: до 30 жовтня 2016

Місце проведення події: Мистецька галерея «Зелена Канапа» (вул. Вірменська, 7)

Виставка Дар’ї Тітаренко «Ре:трансляція: Дослідження соціального чинника у польському плакаті»

Виставковий проект, що є результатом піврічної роботи в рамках стипендіальної програми Gaude Polonia 2016, представляє собою спробу умістити тематичну розвідку у формат мультимедійної експозиції. Авторка ставить питання: чи взагалі існувала «польська школа плакату» як така? І ретранслює свій пошук у формах плакату, відео і фотофіксації, розмовах з сучасними польськими дизайнерами – у дослідженні, існування якого так само ставиться під питання.

День проведення події: до 15 жовтня 2016

Місце проведення події: Музей-ресторан «Сало» (просп. Свободи, 6/8)

Виставка «Реставрація творів мистецтва»

Основу виставки становлять пам’ятки іконопису, перлини декоративного мистецтва культового призначення, які вирізняються вишуканою майстерністю, техніко-технологічними особливостями і мають своє культурне, історичне, художнє значення.

Серед найцінніших експонатів – ікони XVII–XVIII століть: «Христос-Пантократор», «Святий Миколай», «Апостоли Павло та Іоан», інші. До огляду виставлять царські ворота «Дерево Есея». Робота виконана в техніці декоративної різьби.

Окраса виставки – картини невідомих художників XVIII–XIX століть: «Селянин з глечиком», «Мати Божа у стражданні», «Пієта», «Вінчання князя Миколи Радзивіла з Катериною Франтішкою Гонзак».

День проведення події: до 8 листопада 2016

Місце проведення події: Львівський музей історії релігії (пл. Музейна, 1)

Виставка «Музейна колекція» Анатолія Криволапа

Анатолій Криволап – один із учасників проекту Ukraine. The Best. Він очолює рейтинг найуспішніших українських художників. З 2010 по 2015 рік на вітчизняних та міжнародних аукціонах було придбано 18 картин його авторства. Його роботи входять майже у всі зібрання найвідоміших українських колекціонерів сучасного мистецтва. На виставці буде представлено понад 30 найкращих робіт митця із приватних колекцій та нові твори.

День проведення події: до 17 жовтня 2016

Місце проведення події: НМЛ ім. Андрея Шептицького; відділ мистецтва ХХ ст. (вул. М. Драгоманова, 42)

Виставка «Мандрівки Бойківщиною з Оленою Кульчицькою. Малярство. Графіка»

Цей мистецький проект є своєрідною подорожжю унікальним історико-етнографічним регіоном – Бойківщиною, де часто бувала Олена Кульчицька і виконувала численні замальовки пам’яток традиційної народної культури.

Географію мандрівок художниці нескладно відстежити за її творами, які вона створила, перебуваючи у різних куточках краю, зокрема у селах Міхова, Велике, Терло, Бусовиська, Топільниця, Тур’є та у Добромилі, що на Старосамбірщині, а також у містечках Розлуч, Підбуж, Моршин Дрогобицького району Львівської області.

На виставці представлено твори у кількох жанрових групах, а саме: документального малюнка (етнографічні замальовки видатних пам’яток бойківського церковного будівництва, характерні зразки народних строїв цього регіону, зразки орнаменту у вишивці, вибійці); пейзажі та сюжетно-побутові композиції, виконані у селі Тур’є та його околицях1928 року, а також портрети сестри Ольги , створені під час її побуту на Бойківщині.

День проведення події: до 20 листопада 2016

Місце проведення події: Художньо-меморіальний музей Олени Кульчицької (м. Львів, вул. Листопадового Чину, 7)

Виставка «Львівська школа художнього скла»

В експозиції представлені навчально-творчі роботи молодого покоління художників-склярів, студентів та випускників ЛНАМ, що найкраще репрезентують сучасний етап розвитку львівської Школи художнього скла.

День проведення події: до 21 жовтня 2016

Місце проведення події: Галерея Львівської національної академії мистецтв (вул. Кубійовича, 38)

Фестиваль органного мистецтва «Діапазон»

Діапазон цікавого і нового, діапазон культурних вражень, діапазон мистецьких зустрічей і подій – у Львові є просто невичерпним. Шостий Міжнародний Фестиваль органного мистецтва «ДІАПАЗОН» відбудеться в Будинку органної та камерної музики з 1 до 23 жовтня.

Це зустріч європейських майстрів органу – короля всіх музичних інструментів – із львів’янами та гостями міста Лева. Фестиваль «ДІАПАЗОН» – це зустріч шанувальників високого і вічного органного мистецтва з новими концертними програмами кращих органістів із Хорватії, Франції, Польщі, Чехії та України.

День проведення події: до 23 жовтня

Місце проведення події: Будинок органної та камерної музики (вул. Ст. Бандери, 8)

Музичні зустрічі польської та української молоді

На фестивалі популяризуватимуть музику композиторів сучасності - XX-XXI століття. Крім того, прозвучать твори наймолодших представників польської та української музичної молоді.

День проведення події: до 16 жовтня о 18:00

Місце проведення події: Львівська обласна філармонія, вул. Чайковського, 7

Виставка “Богдановіч / Равський”

У новому кафе-вітальні Центру міської історії відбулося відкриття виставки, на якій представлено роботи польського фотохудожника Мацея Богдановіча та українського фотомитця Євгена Равського.

На виставці репрезентовані проекти авторства Мацея Богдановіча з проекту “Імітація правди. Невже?” та Євгена Равського з проекту “Halywood”, об’єднаними в одному стилі колажу. Роботи художників – це яскравий приклад творення нових метафоричних нашарувань, де поєднані декілька рівнів подій в межах одного візуального стилю, що породжує дезорієнтацію глядача в історичному контексті. Роботи Богдановіча/Равського – це не лише простір змодельованого авторського світу, але й місце породження нових символів та інтерпретацій серед аудиторії.

День проведення події: до 31 жовтня

Місце проведення події: Центр міської історії Центрально-Східної Європи

Також додамо короткий опис музеїв Львова, з адресами, годинами роботи та оглядом постійно діючих експозицій та виставок:

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького (просп. Свободи, 20 / 10:00 - 18:00 (пн. - вихідний)

Музей був заснований в лютому 1905 року греко-католицьким митрополитом Андреєм Шептицьким як приватна фундація під назвою «Церковний музей» для розвитку української культури.

Історичний музейний комплекс (відділ НМЛ ім. Шептицького) - вул. Драгоманова, 42 / 10:00 - 18:00 (пн., вт. - вихідні)

У музеї діє постійна експозиція «Українського мистецтво ХХ ст.» – ретроспектива розвитку національного мистецтва впродовж новітньої доби, об’єктивне відтворення мистецьких явищ та художніх процесів середини та кінця ХХ ст Львівська національна галерея мистецтв

Львівська національна галерея мистецтв - вул. Стефаника, 3 / 11:00 - 18:00 (нд.: 12:00 - 17:00, пн. - вихідний)

Львівська галерея мистецтв - це найбільший художній музей в Україні в якому зібрані унікальні твори живопису, скульптури, графіки та деворативно-ужиткового мистецтва країн Західної та Східної Европи від середньовіччя до сучасності

Палац Потоцьких - вул. Коперника, 15 / 11:00 - 18:00 (нд.: 12:00 - 17:00, пн. - вихідний)

Палац був збудований за проектом архітектора Людвіга де Верні за участі Юліана Цибульського на місці невеликої садиби, яка належала роду Потоцьких. Тут представлена збiрка європейського мистецтва XIV-XVIII ст

Художньо-меморіальний музей Олекси Новаківського - вул. Листопадового Чину, 11 / 10:00 - 18:00 (пт., сб. - вихідні)

Відділ Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького відкритий у 1972 р. розташований у будинку в якому впродовж 1913-1935 роках жив та працював видатний український художник.

Художньо-меморіальний музей Олени Кульчицької - вул. Листопадового Чину, 7 / 10:00 - 18:00 (пт., сб. - вихідні)

Відділ Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького відкритий у 1971 р. розташований у колишньому помешканні та творчій майстерні художниці, що як і увесь мистецький доробок згідно із заповітом було передано в дар українському народові в особі Національного музею у Львові.

Художньо-меморіальний музей Леопольда Левицького - вул. Устияновича, 10 / 10:00 – 18:00 (пт., сб. - вихідні)

Відділ Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького відкритий у 1981 р. розташований у оселі митця, що обіймає затишне п’ятикімнатне помешкання. У експозиції відтворено етапи формування та становлення відомого львівського графіка

Художньо-меморіальний музей Івана Труша - вул. Івана Труша, 28 / 10:00 - 18:00 (пт., сб. - вихідні)

Музей Івана Труша відкритий у 1986 р. розташований у вишуканій двоповерховій віллі, збудованій у 1910 році у стилі модерн, в якій художник мешкав разом із сім’єю впродовж 1910–1941 рр.

Меморіальний музей-майстерня Теодозії Бриж - вул. Мартовича, 5 / 10:00 - 17:00 (пн. - вихідний)

Музей розміщений у колишній майстерні скульптора. Теодозія Бриж створила понад двісті скульптур. Двадцять сім реалізовано в натурі. Це - пам’ятники, надгробки, меморіальні дошки, декоративно-паркові скульптури.

Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької - вул. Крушельницької, 23 / 10:00 - 18:00 (вт. - вихідний)

Музей займає другий поверх будинку, який колись належав славетній українській співачці Соломії Крушельницькій і в якому минули останні роки її життя. В експозиційних кімнатах демонструються оригінальні фотографії, афіші, програми концертів, портрети, фрагменти сценічних костюмів, нотні видання, особисті речі артистки.

Музично-меморіальний музей Станіслава Людкевича - вул. Людкевича, 7 / за попереднім замовленням (вт. - вихідний)

Людкевич – один з найвидатніших українських композиторів ХХ ст., у творчості якого поєднуються риси національного музичного стилю з особливостями пізньоромантичного стилю європейської музики.

Львівський літературно-меморіальний музей Івана Франка - вул. Франка, 150-152 / 10:00 - 16:00 (вт. - вихідний)

В експозиції представлено робочий кабінет письменника і особисті речі, тут зберігаються майже всі перші видання творів, журнальний архів Франка і відгуки на його писання, архівні документи, фотографії, рукописи, матеріали, що стосуються його діяльності

Державний меморіальний музей Михайла Грушевського - вул. Франка, 154 / 10:00 - 17:00 (вт. - вихідний)

У шести експозиційних залах подано характеристику практично всіх періодів життя і праці Михайла Грушевського, та особливо львівського періоду життя

Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича - вул. Білогорща, 76а / 10:00 - 18:00 (ср. - вихідний)

Музей розташований у мальовничому куточку львівського передмістя. Саме в цьому будинку знаходилась остання штаб-квартира Головного Командира УПА

Музей вишитих ікон отця доктора Дмитра Блажейовського - просп. Чорновола, 2а / 10:00 - 17:00 (пн., вт. - вихідні)

Музей відкрито у травні 1999 року, і є першим такого роду приватним музеєм в Україні. У доробку автора – майже 250 ікон та хоругв. Майстер оперує яскравими барвами кольорів, створюючи контрасні кольорові сполучення.

Історико-культурний музей-заповідник «Личаківський цвинтар» - вул. Пекарська, 95 / 09:00 - 18:00

Личаківський цвинтар - один з найвеличніших європейських некрополів, заснований у 1786 році. Тут хоронили осіб відомих, знатних, найбагатіших - діячів культури, мистецтва, науки і всю політико-адміністративну еліту столиці Королівства Галичина і Лодомерія.

Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» - вул. Бандери, 1 (вхід з вул. Брюллова) / 10:00 - 19:00 (нд. до 17:00)

Цей об’єкт втратив своє лиховісне первісне призначення бути тюрмою і разом з тим розкрив противажну ідею опору людини окупаційним режимам

Львівський історичний музей. Музей Арсенал - вул. Підвальна, 5 / 10:00 - 17:30 (ср. - вихідний)

В експозиції представлено зразки старовинної зброї з більш як 30 країн світу. Експозиція побудована за хронологічно-тематичним принципом, за видами та місцем виготовлення зброї.

Львівський історичний музей. Відділ історичних коштовностей. «Італійське подвір’я» - пл. Ринок, 6 / 10:00 - 17:30 (ср. - вихідний)

«Італійське подвір'я» (Італійський дворик, Львів). Палац Корнякта - чудові інтер’єри залів, оформлені у стилі пізнього класицизму, які остаточно сформувалися на поч. ХІХ ст.

Львівський історичний музей. Музей історичних коштовностей - пл. Ринок, 2 / 10:00 - 17:30 (ср. - вихідний)

Експозиції відділу пропонують огляд тематик: виставка золотарства; виставка античних пам'яток; обриси культури Львова.

Львівський історичний музей. Музей скла - пл. Ринок, 2 / вхід з вул. Ставропігійської / 10:00 - 18:00 (ср. - вихідний)

Музей створений для репрезентування широкому колу громадськості історії розвитку ужиткового скла на теренах західноукраїнських земель від княжих часів до середини ХХ ст., а також колекцій сучасних творчих робіт представників однієї з вузьких, але проґресуючих сфер декоративно-ужиткового мистецтва - гутного скла.

Львівський історичний музей. Відділ історії західноукраїнських земель, української діаспори та визвольних змагань. - пл. Ринок, 4 / 10:00 - 17:30 (ср. - вихідний)

У відділах представлено матеріали, що розкривають історію краю у період 1914 - 1941 рр., фрагменти трьох головних потоків українського еміграційного руху.

Львівський історичний музей. Відділ «Археології та Давньої історії України» - пл. Ринок, 24 / 10:00 - 17:30 (ср. - вихідний)

Про історію нашого краю від найдавніших часів до ІХ ст. н.е. Тут представлені археологічні знахідки з княжих міст: Галича, Звенигорода, Теребовлі та ін.

Львівський історичний музей. Музей-філіал «Літературний Львів І пол. XX ст.» - вул. Героїв Майдану, 18 / 10:00 - 17:30 (ср. - вихідний)

Інтер’єри кімнат відтворюють помешкання І пол. ХХ ст. В музеї представлені оригінальні меблі, гравюри, фотографії, живопис, поштівки, афіші тогочасного Львова.

Львівський історичний музей. Музей визвольної боротьби України - вул. Лисенка, 23а / 10:00 - 17:30 (ср. - вихідний)

Експозиція Музею у хронологічній послідовності розкриває основні етапи боротьби за Самостійну Соборну Українську Державу, і охоплює період від кінця ХІХ – до початку 90-х рр. ХХ ст

Львівський музей історії релігії -пл. Музейна, 1 / 10:00 - 18:00 (пн. - вихідний)

Зібрані унікальні матеріали висвітлюють історію світових і національних релігій, діяльність церковних організацій.

Музей народної архітектури і побуту у Львові / Шевченківський гай - вул. Чернеча гора, 1 / 10:00 - 18:00 (пн. - вихідний)

Музей вдало об'єднує горбистий ландшафт, відновлену рослинність Карпат і дбайливо перенесені історичні споруди з різних регіонів Західної України.

Музей етнографії та художнього промислу - просп. Свободи, 15 / 11:00 - 17:00 (пн. - вихідний)

Експозиція музею знайомить із декоративно-ужитковим мистецтвом Європи кінця XV – початку ХХ століття. На особливу увагу заслуговує «Європейські годинники XVI-ХХ століття»

Археологічний музей Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича - вул. Винниченка, 24 (другий поверх) / 10:00 - 17:00

У музеї виставлено унікальні раритетні речі з археологічних експедицій Інституту, загалом експозиція налічує понад 3 тисячі цікавих та рідкісних експонатів.

Державний природознавчий музей Національної академії наук України - вул. Театральна, 18 / 11:00 - 18:00 (пн. - вихідний)

Музей був відкритий для відвідувачів з 1870 р. Його головне приміщення було збудовано на межі ХVIII-ХІХ ст. і є пам'яткою архітектури.

 Аптека-музей «Під чорним орлом» - вул. Друкарська, 2 / 09:00 - 19:00 (сб., нд.: 10:00 - 18:00)

В унікальному аптечному музейному комплексі демонструються більш ніж трьох тисяч рідкісних експонатів зібрані науковцями, фармацевтами та колекціонерами-ентузіастами. Найдавніша з існуючих у Львові аптек

Музей «Русалки Дністрової» - вул. Коперніка, 40 / 11:00 - 18:00 год. (вт., нд. - з 12.00, пн. - вихідний)

Експонати музею висвітлюють громадську, дослідницьку, літературну, видавничу діяльність Маркіяна Шашкевича, Івана Вагилевича та Якова Головацькго, засновників гуртка «Руська Трійця»

Музей пивоваріння - вул. Клепарівська, 18 / 10:30 - 18:00 (вт. - вихідний)

Музей у будівлі XIX сторіччя на території самої пивоварні. Унiкальнi експонати Музею розповідять про історію пивоваріння

Музей історії Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного - вул. Героїв Майдану, 32 / за домовленістю

Музей представляє історію навчального закладу, а також історію навчальних закладів, які існували раніше на території військового містечка. Музей складається з 9 залів

Кімната-музей Тараса Шевченка «Львівська шевченкіана» - вул. Коперника, 17 / 10:00 - 17:00 (пн. - вихідний)

В основу створення кімнати-музею лягли оригінальні твори львівських художників, які впродовж восьми експедицій (1997-2003рр.) мандрували шляхами Кобзаря

Музей «Жінки-українки у боротьбі за державність» - вул. Леонтовича, 2

Експозиції музею, присвячені Ользі Бесараб та українкам у визвольній боротьбі за незалежність, зв’язковим ОУН-УПА та полеглим за волю України героїням, підготували учні правничої гімназії під керівництвом професора Ярослава Ляльки.

Музей метрології та вимірювальної техніки - вул. Князя Романа, 38 / 09:00 - 16:00 (сб., нд. - вихідні)

Серед численних музеїв Львова є один, якому немає поки що аналогів не тільки в Україні, але і в жодній з країн колишнього СРСР. Це Народний музей метрології та вимірювальної техніки, створений на громадських засадах при ДП “Львівстандартметрологія”.

Зоологічний музей ім. Бенедикта Дибовського - вул. Грушевського, 4 / 10:00 - 13:00 та 14:00 - 15:30 (ср., сб., нд. - вихідні)

У музеї зберігаються понад 130 типових зразків тварин, які вперше були виявлені та описані для науки. Вони походять з України, Росії, Польщі, Бразилії, Індії, Мексики, Австралії, Східної та Центральної Африки, країн центральної Європи

Музей рудних формацій геологічного факультету - вул. Грушевського, 4 / 09:00 - 16:00 (сб., нд. - вихідні)

Усього в музеї налічується понад 5000 зразків, з яких значна частина в архівах. В експозицію вмонтовані геологічні карти та розрізи, що характеризують родовища тієї чи іншої рудної формації.

Палеонтологічний музей - вул. Грушевського, 4 / 09:00 - 16:00 (сб., нд. - вихідні)

Палеонтологічний музей Львівського національного університету імені Івана Франка є одним з найдавніших у Європі, в якому представлені унікальні зібрання палеонтологічних зразків з різних куточків світу.

Мінералогічний музей ім. Євгена Лазаренка - вул. Грушевського, 4 / 10:00 - 16:00 (сб., нд. - вихідні)

Експозиція Мінералогічного музею імені академіка Євгена Лазаренка представлена трьома відділами: систематичною колекцією, колекція присвячена властивостям мінералів та тематична колекція

Музей меблів та порцеляни - пл. Ринок, 10 / музей не діє

Музей нараховує близько 680 зразків меблів. До музейної колекції входять твори західноукраїнських і львівських меблярів.

Музей сакральної барокової скульптури Пінзеля (пл. Митна, 2). Експозиції частково перенесені до Львівської національної галереї мистецтв (вул. Стефаника, 3)

Музей меблів та порцеляни (пл. Ринок, 10)

Музей закритий, експозиції частково перенесені до Музею етнографії та художнього промислу (просп. Свободи, 15)

А також Музей мистецтва давньої української книги, Музей найдавніших пам’яток Львова, Каплиця Боїмів, Музей історії медицини Галичини, Музей історії Львівської залізниці, Музей давніх графічних технік, Народний музей хлібу покрови Пресвятої Богородиці, Ретро мото музей, Інтерактивний музей «Таємна Аптека».

Нагадуємо, що ІХ Національне свято шоколаду у Львові відбуватиметься з 14-16 жовтня цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-