Порада туристу: Чи потрібно їхати у Трускавець і що на нього чекає через два роки

Порада туристу: Чи потрібно їхати у Трускавець і що на нього чекає через два роки

Укрінформ
На якій стадії розвитку найвідоміший оздоровчий курорт країни? На якому рівні проходить медичне обслуговування? Чи покращилась інфраструктура, чи залишилось все як у часи СРСР? І головне – які зміни чекає Трускавець у найближчі роки?

Трускавець завжди вважали найкращим оздоровчим курортом СНГ у всі часи. Сюди приїжджали не тільки політики та зірки радянських країн, а й поважні персони з Європи. І сьогодні його слава не зменшилася. Навколо цього курорту подекуди зчиняється гамір: то скандал з дельфінарієм, то скарження на сервіс та інфраструктуру, а інші взагалі тільки вихваляють Трускавець.  

Кореспондент Укрінформу вирушив до славнозвісного курорту України, щоб знайти відповіді на питання і переконатися в усьому на власні очі.

Сьогодення

Роздивляючись охайні й чисті вулиці курортної частини міста, очі так і не зустріли «совкових» готелів. Сам мер міста Андрій Кульчинський запевняє, що такі є, але їх точно не більшість, і це дуже тішить. З кожним роком туристична інфраструктура стає кращою. Старі готелі замінюють сучасними, або ж піддаються повному ребрендингу. Також реконструюються старі автентичні дерев’яні вілли, одна з яких вже стала музеєм.  

Вибір готелів, як зазвичай, - на будь-який гаманець. Номер можна знайти як за 70 гривень, так і за 15 000 гривень. У тому ж готелі вам можуть одразу запропонувати всі процедури, провести діагностику, пригостити місцевими цілющими джерелами тощо. Лікуватися можна не виходячи з готелю. Молоді теж є чим себе розважити: на території курорту є місцеві клуби і паби. 

Усі джерела, які знаходяться на території, – безкоштовні, пий досхочу, але бажано – за рекомендацією лікаря. Найвідоміше з них – «Нафтуся» (від слова «нафта»). У цій воді й справді є домішки нафти й озокериту, вона вважається цілющою й унікальною. Аналогу такого джерела ще не було знайдено у світі. Цю воду навіть не можна нікуди експортувати, тому що свої цілющі властивості вона зберігає лише протягом двох годин.

Нафтуся – біоактивна вода, тобто має органічні домішки й автохтонні мікроорганізми, які стимулюють і врівноважують імунну систему, запобігають органічним захворюванням. Її вживають при сечовивідній хворобі та захворюванні жовчовидільної системи, також при діабеті, вона оновлює обмін речовин, виводить радіонукліди і токсичні речовини.

Мер міста запевняє, що всі джерела мають невичерпні запаси. Адже вони поповнюються завдяки дощовій воді, яка проникає в ґрунт, змішується  з джерелами та їх домішками, дозріває і відповідно формує нові запаси.

Також постійно проводяться дослідження з вивчення джерельних вод . Цим займається спеціальна структура ГРЕС (Гідрорежимна експлуатаційна станція), бюджет якої на рік становить близько 6,5 мільйонів гривень. Кожного року тут проводять тисячі досліджень на хімічний і бактеріологічний склад, на наявність колі-титеру чи колі-індексу води тощо. Тільки по Нафтусі було написано 11 дисертацій, 20 кандидатських дисертацій і монографій, більше 130 зарубіжних й українських наукових статей. Кожного року у водах виявляють все нові й нові властивості. «Я не знаю такого курорту, як Трускавець, де б так багато уваги приділяли науці», - каже Андрій Кульчинський.

Окрім того, ведеться цілодобове спостереження за складом джерел та їхніми санітарними умовами. На території навіть встановлені сигналізації та працюють охоронці, щоб ніхто не зміг потрапити до головного родовища і зашкодити йому, порушивши санітарні умови. Усі води стікають поліетиленовими трубами, у яких раз на два місяці замінюються теплообмінники. Тричі на день перед тим, як впустити людей до головного бювету, відкривають усі крани, з яких протягом  п’яти хвилин безперервно стікає вода. Нафтуся не потребує навіть фільтрації, це природньо чиста вода, а будь-яке втручання може призвести до втрати корисних речовин.  Варто зазначити, що не тільки про безпеку джерел тут турбуються: по всій території курорту розташовані камери, а ввечері патрулює поліція.

У Трускавці на високому рівні розвинуті діагностичні напрямки, малоінвазивна хірургія,  урологія і флюорологія, рання посттравмаційна реабілітація. Кульчинський розповів, що дуже багато грошей було вкладено у модернізацію палат, операційних та сучасне технічне обладнання. На курорті ведуться дослідження і діагностика в 28 клінічних і 14 біохімічних лабораторіях. Працює понад 600 лікарів, серед яких багато докторів наук,  та близько двох тисяч санітарних сестер. На території знаходиться 25 санаторіїв.

Одна з найголовніших родзинок Трускавця – дельфінарій, який відкрили у листопаді 2015 року. Він працює цілорічно і розрахований на 700 глядачів.

Тут можна отримати задоволення від виступу чорноморських дельфінів та морських котиків, пройти реабілітацію, спробувати дельфінотерапію чи просто дайвінг з дельфінами, навіть можна відсвяткувати день народження чи влаштувати романтичне шоу для коханої людини.

Численні медичні дослідження підтверджують, що у результаті безпосереднього контакту з дельфінами в людини відбувається позитивна стимуляція кори головного мозку, що супроводжується покращенням роботи нервової, серцево-судинної, імунної та інших систем організму. Показаннями до дельфінотерапії є затримки психічного та психо мовленнєвого розвитку, дитячий церебральний параліч, ранній дитячий аутизм та розлад аутичного спектру, емоційні та поведінкові розлади, посттравматичні стресові розлади, психічні та соматичні розлади загального характеру.

Загалом на вулицях міста панує тиша і спокій. Розчарували дороги: місцями збурені, місцями діряві, а місцями – просто щебінь. Та й узагалі «вуличну» інфраструктуру треба покращувати, не вистачає естетики. Хоча не можна не помітити величезну кількість нових дерев вздовж вулиць курорту. Міський голова  Андрій Кульчинський розповів, що цього року їх висадили 300 штук.

Оскільки до Трускавця їдуть, перш за все, з метою оздоровлення, то сюди приїхати все ж таки варто. Факти і все побачене запевняють у професійності і досвідченості курорту. Не обов’язково потрібно бути хворим, щоб сюди їхати. Тут пропонують безліч профілактичних і спа-процедур тощо, та й попити цілющих вод не завадить.

Майбутнє

У місцевої влади плани далекоглядні. Більше того, до розвитку Трускавця долучилася Польща. Днями було підписано польсько-українську угоду про спільний розвиток курорту.

Що ж будуть змінювати?

Обіцяють покращити інфраструктуру: замінити дороги, замінити старі світильники, створити велосипедні доріжки. Андрій Кульчинський розповів, що прагне зробити курорт схожим на старе європейське містечко, а тому деякі вулички вкриють брущаткою. 

За два роки мають втілити в життя розроблений проект з реконструкції місцевих парків, на який вже заклали 46 мільйонів гривень. Серед запропонованих  варіантів  модернізації були велодоріжки, амфітеатр, тенісні корти,  дитячі майданчики з лабіринтами і мотузковий парк. Окрім того, у місцевих лісах теж  хочуть прокласти піші та велосипедні ренкури. Також на меті є відновлення молодіжного клубу дельтапланеристів.

Та й взагалі прагнуть збільшити кількість туристів. За словами міського голови за останній рік Трускавець прийняв близько 250 відпочиваючих, а інфраструктура дозволяє приймати вдвічі більше. Наприклад, ліміт Нафтусі на день – 25 кубів, сьогодні ж використовуються всього 8-10 кубів. До речі про Нафтусю. Її головний бювет теж скоро модернізують, він ззовні не нагадуватиме більше про радянськи часи, а всередині пообіцяли створити максимально комфортний для туристів сервіс. Але також хочуть ввести плату за споживання Нафтусі – символічні три гривні. Кошти будуть іти на покращення інфраструктури та на догляд за джерелом і самим бюветом.

Наймасштабніший проект, який мріють  втілити в життя, – побудова величезного аквапарку і розважального центру. Побудова планується за межами санаторної зони, щоб не нашкодити місцевій природі та джерелам. Власник проекту – підприємець  з Нью-Йорка, ім’я якого поки що зберігають у секреті.  

Отже, на меті – інтеграція молодіжного та сімейного відпочинку, створення для цього всіх необхідних і комфортних умов. Сподіваємося, що двох років дійсно вистачить на те, щоб реалізувати все заплановане, а всі обіцянки не стануть звичайними «цяцянками».  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-