Як відбувся

Як відбувся "Масляний тиждень" у столиці

Укрінформ
Протягом минулого тижня у столиці відбулося традиційне святкування Масниці. Пропонуємо вашій увазі невеличкий звіт.

Масниця, Масляна, Колодій, Сиропусний тиждень - останній тиждень перед початком Великого Посту. Це свято, яке не потребує анонсів та особливих дигустацій. Це – наше традиційне, що було успадковано від предків, а готувати смачні млинці нас вчили матусі й бабусі ще змалку.

Здавалося б, Масляну святкував чи не кожний район столиці, а головне – кожний по своєму. Хтось вирішив вразити кількістю запрошених зірок, хтось народними традиціями та розвагами, а хтось просто – смачними млинцями і гарним настроєм. Щоб підрахувати, скільки ж млинців було з’їдено і скільки гостей завітало, знадобилося чимало часу.


Масниця в «Парку Київська Русь»

Середньовічне містечко "Парк Київська Русь" підготувало до Масляної цікаву святкову програму. Особливістю заходу стало традиційне спалення вогняними стрілами найбільшого в країні опудала Масляної, разом з яким була можливість спалити всі свої образи, попередньо записавши їх на папері та вкинувши в багаття. Крім того, під час гулянь відбувалися вогняні шоу та сучасні спецефекти, яскраві театралізовані постановки, кінні трюки і концертні виступи, можна було також постріляти з требушета вогняними ядрами. Пригощали відвідувачів медовухою, млинцями та унікальними середньовічними стравами. Вхід на захід коштував 150 гривень.

Пресс-секретар «Парку Київська Русь» Оксана Дзененко  повідомила, що на Масляну в них побувало близько 6 тысяч людей, серед яких 4 314 квитків було продано, усі інші -  організовані групи та учасники фестивалю.

Млинців продано більше 12 тисяч. А кілька сот - роздано безкоштовно під час урочистої зустрічі князя на початку святкування.

Серед конкурсів - традиційний масляничний стовп з призами, а також різні ігрові та спортивні інтерактиви. Призами слугували запрошення на наступні заходи в Парку, пригощання (наприклад, ті ж млинці безкоштовно) та сувеніри від "Парку Київська Русь".

Колодій у «Мамаєвій Слободі»

«Мамаєва Слобода» глибого  занурилася у стародавні традиції українського народу і запевняє, що Масляна – це свято російське, а наше українське – саме Колодій.  Український Колодій (Масниця) не має аналогів у жодного сусіднього з нами народу. Таким чином Колодій є унікальним незапозиченим культурним надбанням. Головною стравою вважалися українські вареники, а не млинці.

«Млинцями ми не торгували, тому продали їх - нуль штук, бо ж святкували на "Мамаєвій Слободі" не російську "Масленицу" з "блінами" та "спаленням зіми", а український Колодій, головною святковою стравою під час святкування якого є вареник з сиром та сметаною. А от вареників з сиром продали більше 4 000 штук», - кажуть організатори.

Інші назви цього давнього дохристиянського свята «чубатих слов`ян» - Сирний тиждень, Пущеня, Бабський тиждень, Масниця, Масляна - на  Наддніпрянщині, Поділлі, Волині, Сіверщині та Слобожанщині походять від того, що впродовж  всього періоду святкувань дозволялось їсти лише страви з коров’ячого молока (сир, сметана, вершкове масло) та борошна. Ось чому найголовнішою стравою в українців на Масницю й був вареник із сиром, коров`ячим маслом або сметаною.

Тож тут жителі столиці та її гості могли поринути в атмосферу козацьких пригод і поїсти вареників з сиром, каші з котла. Тут була відтворена святкова обстановка 100-річної давності. За старовинною традицією, молодим дівчатам і неодруженим парубкам прив'язували колодки до лівих рук для запальних танців під народну музику. Розігрівала публіку смачна наливка, медовуха і глінтвейн. На запряжених кіньми санях або возі можа було покатати своїх дітей, або на гойдалці, чи поторгуватись із перекупками, придбавши собі традиційні українські сувеніри на Слобідському ярмарку.  Тут же традиційно відбулися командні змагання на найшвидше поїдання українських вареників із сиром та російських «блінов».

На слобідському ярмарковому майдані вже Дружні змагання відбулися під козацьким гаслом: «Вареники чи Бліни»? Останні були, як і завжди, зганьблені, перемогла команда, що їла українські вареники з сиром.

Завершилося свято яскравою концертною програмою. Вартість відвідування становила 50 гривень.

Масляна на Поштовій площі

У центрі Києва на Поштовій площі відбулися масові гуляння. Організатором виступив UAmade, а тому під час фестивалю можна було не тільки поласувати смачненьким, але й придбати різні сувеніри від народних хендмейдерів та українських дизайнерів.  

«На «UAmadeFest Масляна» всього за три дні прибуло близько 40 000 відвідувачів. На приготування більше 15 000 млинців використали приблизно 750 шт  яєць за 1 день. Фудкорти не очікували такого напливу в день відкриття, тому  о 17.00  трендової страви годі було й знайти», - розповіла організатор фестивалю Олена Смішко.

Попитом користувалися начинки із м’яса, курки та грибів. Серед солодких - з яблуком та корицею та зі згущеним молоком. Вартість була приблизно однаковою  -  30-40 гривень за 2 млинці. На масовому гулянні також  були черги за  різними варіаціями шашликів та глінтвейну.   

Для відвідувачів проводились конкурси та ігри: від інтелектуальних до спортивних. Призовий фонд:  подарунки від майстрів ярмарки (хендмейд метелики, обруч для волосся), кулінарні книги для дорослих та дитячі навчально-розважальні брошури. 9-13 березня святкування Масляної  продовжували Свята на Поштовій: хороводи, спалювання опудала. Також проходили різні конкурси на швидке поїдання млинців. Вхід був вільний.


Звичайно, це перелік не всіх фестивалів Масляної, які відбулися у столиці та її околицях. Зокрема організатори гулянь на Співочому полі  та у Національному музеї архітектури та побуту «Пирогів» проігнорували наш інформаційний запит. А на святкуванні у парках ім. Шевченка та  «Феофанія» підрахунків ніяких не здійснювали.

Діліться своїми враженнями у коментарях, розповідайте про свою улюблену Масницю у столиці та які млинці вам сподобалися найбільше.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-