Сі Цзіньпін та кремлівський підоСІновик, ядерний аншлюс Білорусі та ЄС з вибуховими розбіжностями

Сі Цзіньпін та кремлівський підоСІновик, ядерний аншлюс Білорусі та ЄС з вибуховими розбіжностями

Три події світу
Укрінформ
Зустріч лідерів КНР та РФ породила чимало коментарів та очікувань

Путін заявив про наміри задовольнити прохання Лукашенка щодо розміщення в Білорусі тактичної ядерної зброї. Європейський Союз вирішив допомогти Україні постачанням боєприпасів, проте протиріччя всередині Євросоюзу не зникли.

Фото: Pool
Фото: Pool

Сі Цзіньпін прилетів до Москви невдовзі після видачі Міжнародним кримінальним судом ордеру на арешт Владіміра Путіна. Очевидно, що лідеру Китаю було вигідно вести переговори з послабленим політично Путіним. Їхній дует заявив про «нову епоху відносин», а головний китайський комуніст навіть ритуально зустрівся з головою КПРФ Геннадієм Зюгановим. Сі не став приховувати, що пов’язує стабільність у Росії зі збереженням Путіним президентського крісла. Чи йшла у Москві мова про війну в Україні, яку китайське керівництво називає «українською кризою»? Очевидно, що так, проте офіційних заяв на цю тему не прозвучало. Показово, що Сі Цзіньпін виглядав більш впевнено за свого російського візаві. Китай не має намірів солідаризуватися у питаннях пошуку шляхів завершення російсько-української війни з Заходом, а намагатиметься формувати власний пул «миротворців».

Фото: twitter
Фото: twitter

Оголошений Путіним намір розмістити тактичну ядерну зброю на території Білорусі має на меті вирішити кілька питань. Перше – дати асиметричну відповідь на рішення Міжнародного кримінального суду про арешт президента Росії. Друге – продемонструвати Заходу готовність до інтернаціоналізації протистояння з Україною шляхом розширення географії війни. Третій – остаточно позбавити Лукашенка простору для маневру. Фактично однією заявою в ефірі «паркетної» телепрограми Путін здійснив гібридну анексію Білорусі, анонсувавши перетворення її населення у заручників геополітичного шаленства господаря Кремля. Схоже, сусідам Білорусі доведеться йти далі звичної «глибокої занепокоєності» вже влітку поточного року, адже прагнення Путіна пов’язати постачання Британією Україні снарядів зі збідненим ураном та власні кроки з залучення Білорусі до війни є очевидною маніпуляцією. І тактичні ядерні заряди матимуть мішені не лише в Україні, але і в Латвії, Литві та Польщі, які є сусідками Білорусі.

Фото: Генштаб ЗСУ
Фото: Генштаб ЗСУ

І ще про снаряди. Країни ЄС домовилися про постачання Україні у 2023 році мільйона снарядів для артилерійських систем, частину буде вироблено, а частину закуплено за межами Європейського Союзу. Брюссель у даному випадку діє безпрецедентно, продовжуючи підтримувати Україну та відігравати все більш активну роль у пошуках шляхів підтримання європейської безпеки. На цьому тлі Угорщина вже звично обіцяє не йти Україні назустріч, а Польща (не менш звично) устами прем’єра Матеуша Моравецького закликає до більш активних дій проти Росії. Нічого дивного: партія Віктора Орбана буквально рік тому зміцнила свої позиції на парламентських виборах, а у Польщі «Праву і справедливості» восени доведеться складати іспит перед виборцями.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-