Ташева розвінчала п'ять міфів російської пропаганди, пов'язаних із деокупацією Криму

Ташева розвінчала п'ять міфів російської пропаганди, пов'язаних із деокупацією Криму

Укрінформ
Постійна Представниця Президента в АР Крим Таміла Ташева розвінчала п'ять наративів російської пропаганди, якими загарбники намагаються залякати мешканців тимчасово окупованого півострова.

Про це Ташева написала в колонці для «Української правди», передає Укрінформ.

«росія просуває безліч отруйних наративів, які так чи інакше впливають на наших людей. Ми відстежуємо всі ці публікації та постійно аналізуємо інформацію. Це дало нам змогу виділити кілька головних «тез», якими рф намагається відлякати громадян України від їхньої ж держави», - наголошує Представниця Президента.

Перший наратив російської пропаганди – «я зрадник України, бо лишився в окупованому Криму, тому понесу кримінальну відповідальність після його звільнення».

«Однак керівництво України завжди наголошувало та продовжує це робити: наша головна ціль – це захист наших громадян, які вимушені жити в окупації. Захист на всіх рівнях. І, звісно ж, мешканці окупованого Криму – це наші люди, за яких ми боремося всі роки з 2014 і по сьогодні», - акцентує посадовиця.

Ташева зауважує, що наразі йде робота над удосконаленням українського законодавства та механізмами притягнення до відповідальності, які враховуватимуть контекст Криму та тривалої окупації.

«Головна ідея - покарання невідворотне, але покарання має настати лише для дійсно винних у вчиненні злочинів проти людяності, воєнних злочинів, а також порушень прав людини», - підкреслює Представниця Президента.

Другий наратив – «мене депортують з деокупованого Криму, адже в мене паспорт громадянина рф».

У цьому контексті зазначається, що у 2014 році окупаційні адміністрації автоматично прирівняли мешканців окупованого Криму до громадян рф і це – не нова практика для росії.

«Україна ніколи не визнавала та не визнає окупаційні паспорти. Всі наші люди в окупованому Криму залишаються громадянами України, що вже руйнує пропаганду росіян», - каже Ташева.

За її словами, нині у Представництві активно працюють над розробкою механізмів верифікації документів та їхньої заміни на документи державного зразка.

Третій наратив – «деокупація принесе війну в Крим».

Ташева зауважила, що росія з самого початку розглядала окупований півострів як військову базу та мілітаризувала його всі роки, а після 24 лютого 2022 року використовує Крим як плацдарм для наступу на материкову частину України.

«Рано чи пізно, але півострову довелося би брати участь в активних бойових діях, однак є принципова різниця. Україна перш за все зацікавлена у тому, щоб звільнити Крим та вберегти наших людей, тоді як Росія розглядає півострів виключно як витратний матеріал, військову базу для реалізації власних тоталітарних та ганебних амбіцій», - зазначає посадовиця.

Вона закликала кримчан у жодному разі не співпрацювати з окупантами, допомагати ЗСУ, зокрема, повідомляти про місця базування російських військових чи координати їхніх складів з боєприпасами. «Україна вже зовсім поряд», - підкреслила Ташева.

Наступний наратив – «я говорю російською, а в Україні триває жорстка українізація».

Ташева зауважує, що в Україні набув чинності Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», і цей закон поширюється практично на всі сфери життя: починаючи від державної та комунальної сфери, закінчуючи публічними мовниками та виданнями.

Представниця Президента підкреслює, що в Україні розуміють, що нашим громадянам після дев'яти років в окупації, без доступу до української мови та літератури чи хоча б українськомовних медіа та видань, буде, можливо, важко відразу перейти на українську мову.

«Я хочу наголосити, що Україна йтиме не шляхом покарання, а створюватиме умови для якомога швидшого повернення мешканців деокупованого Криму в українське гуманітарне поле: освітні курси, програми обміну студентами, різноманітні академічні проєкти, які навпаки заохочуватимуть до активної участі у житті своєї держави, а не залякуватимуть наших громадян», - зауважила Представниця Президента.

П'ятий наратив – «Україна відбере у мене майно та бізнес».

Ташева зауважила, що після окупації півострова уряд рф запровадив широкомасштабну незаконну експропріацію та «націоналізацію» державної власності, великих підприємств, фінансових установ і навіть приватної власності фізичних та юридичних осіб.

«Тобто просуваючи наратив про те, що «Україна відбиратиме у кримчан майно», росія в той час сама активно цим займається», - наголошує Ташева.

Зазначається, що Україна спрямовуватиме свою діяльність перш за все на те, щоб захистити наших громадян та їхні права, зокрема, на нерухомість.

Читайте також: Близько 50 кримських політв'язнів мають проблеми зі здоров'ям – Ташева

Як повідомляв Укрінформ, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зазначав, що російські окупанти намагаються утримувати контроль над Кримом за допомогою двох інструментів – пропаганди та репресій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-