Вистояти в Роттердамі: «Шахтар» сьогодні зіграє з «Феєнордом»

Вистояти в Роттердамі: «Шахтар» сьогодні зіграє з «Феєнордом»

Укрінформ
«Гірники» зустрінуться з нідерландцями в матчі відповіді 1/8 фіналу Ліги Європи.

Перший поєдинок між командами завершився внічию. Попри відчутний тиск «Феєнорда» підопічні Ігоря Йовичевича змогли залишити інтригу для сьогоднішнього матчу. В другому поєдинку український вболівальник побачить іншу версію «гірників». Чому «Шахтар» може пройти далі, читайте в матеріалі від Укрінформу.

Кадрового голоду немає - можна не терпіти

До першого поєдинку «Шахтар» підходив, маючи групу дискваліфікованих футболістів. Одразу троє гравців лінії захисту отримали зайві жовті картки й були змушені пропустити гру. Мова про Валерія Бондаря, Юхима Коноплю і Богдана Михайличенка. Через це в стартовому складі з'явилися Дмитро Топалов, Лукас Тейлор і Ярослав Ракицький. Справа тоді була не стільки в технічній складовій футболістів, як в їхній незіграності. «Шахтар» не грав з такою лінією захисту, тим паче у єврокубкових матчах. 

Крім того, профіль цих футболістів не дозволяв Йовичевичу будувати атакувальну гру через своїх латералів. Топалов і Лукас Тейлор більше грали на оборону, хоча навіть в цьому компоненті були певні прогалини. Ракицькому вистачає досвіду, але вже бракує швидкості. Попри це, він зміг забити такий важливий для «гірників» м'яч.

Статистичні показники першого матчу вказують на те, що «Шахтар» навіть не намагався атакувати: 5:21 за ударами, 1:6 за ударами в площину воріт, 2:6 за кутовими. «Гірники» вистраждали нічию першого матчу, багато внаслідок якісної гри Анатолія Трубіна(5 сейвів). 

Зосередитися на своїй грі

Нововведення, а саме анулювання правила виїзного голу дозволяє «Шахтарю» не хвилюватися за пропущений м'яч у Варшаві. На «гірників» не тиснутиме результат. Хіба що трибуни роттердамської арени. Йовичевич нарешті зможе налаштувати свої ритми.

«Гадаю, ми маємо запас потенціалу для свого найкращого футболу. Завтра битимемося від першої до останньої хвилини. Маємо хороший колектив, який неодноразово показував себе добре в матчах, де не був фаворитом. Ми приїхали виграти матч, проте це буде дуже важко зробити, адже на стадіоні «Феєнорда» завжди фантастична публіка й атмосфера, та ми готові», - сказав головний тренер «гірників» на передматчевій пресконференції.

З поверненням Михайличенка і Коноплі «задихають» фланги. Обидва футболісти люблять грати попереду і відтягуватимуть захисників суперника на себе. Це, своєю чергою, розв'яже руки(чи ноги) Олександру Зубкову. Вінгер зможе зосередитися на атакувальній грі. 

Обидва флангових захисники володіють хорошою щвидкістю. Користуючись своїми сильними якостями, вони дозволять півзахисту менше опускатися назад. Бондаренко і Судаков отримають більше простору і маневру для атакувальних дій. Подібний розвиток подій повинен мінімізувати непотрібні втрати м'яча під пресингом. Особливо це стосується саме Бондаренка. 

Дива не буде - доведеться битися

Попри всі плюси перед матчем, не варто очікувати, що «Шахтар» зажене свого суперника в штрафний майданчик і домінуватиме на полі. За якісними показниками лідери нідерландської Ередивізії переважають українців. В таких матчах на перший план вийде характер. З цим компонентом у хлопців Йовичевича проблем немає.

Читайте також: Де дивитися гру Ліги Європи УЄФА «Феєноорд» - «Шахтар»

Враховуючи характер поєдинку, можна очікувати й на серію пенальті. В цьому компоненті «гірники» точно матимуть перевагу, адже в цьому сезоні вже проходили в серії французький «Ренн». Тоді джокером команди став Трубін. Анатолій в цьому сезоні взагалі, користуючись футбольним жаргоном, «on fair». Головне, аби думка про серію пенальті не заважала футболістам виконувати тренерські настанови під час матчу.

«Пенальті – це лотерея, спокій і впевненість, що ти відіб’єш чи заб’єш. Якщо це вдалося зробити декілька разів на тренуванні, це ще нічого не означає. Усе відбувається в моменті. Тоді в Ренні ми забили гол на останніх хвилинах і мали над суперником психологічну перевагу. Повторюсь: пенальті – момент психології, твої тренування вчора не означають, що ти краще виконаєш одинадцятиметровий сьогодні. Уся справа в спокої й упевненості», - зауважив Йовичевич.

Читайте також: «Шахтар» розіграє із «Феєноордом» путівку до чвертьфіналу Ліги Європи УЄФА

Чи зможе «Шахтар» пройти в 1/4 фіналу Ліги Європи дізнаємося вже сьогодні. Початок матчу - о 19:45 за Києвом.

Фото: shakhtar.com, Getty Images

Віталій Ткачук, Київ

  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-