Єврокомісія вшанувала пам'ять жертв Голокосту

Єврокомісія вшанувала пам'ять жертв Голокосту

Відео
Укрінформ
У Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту Європейська комісія у повному складі вшанувала пам'ять людей, що загинули під час тих трагічних подій Другої світової війни.

Як повідомляє Укрінформ, відповідне відео оприлюднене сьогодні на сторінці президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн у Tвіттері поряд із її письмовим зверненням.

«Ми будемо завжди пам’ятати мільйони жертв, які були вбиті під час Голокосту. Але ця пам’ять не є самоціллю. Ми маємо просуватися на крок вперед. Давайте боротися з антисемітизмом, який піднімається сьогодні. І давайте забезпечувати квітуче життя для єврейської спільноти у відкритій та рівноправній спільноті ЄС», - написала Урсула фон дер Ляєн.

У зверненні з приводу Міжнародного дня вшанування жертв Голокосту, яке оприлюднене на сайті Єврокомісії, вона зауважила, що сьогодні, в день звільнення від нацистів концентраційного табору Аушвіц (Освенцим), люди по всій Європі згадують про більш ніж шість мільйонів євреїв та інших жертв Голокосту, які були жорстоко вбиті.

Вона зауважила, що Європа буде також завжди пам’ятати про спротив, який єврейський народ чинив нацистським вбивцям, як це відбулося під час повстання у Варшавському гетто 19 квітня 1943 року, згадувати імена трьох громадян Бельгії - Роберта Майстрау, Юри Лівшиця і Жана Франклемона, які влаштували напад на потяг, який віз в Освенцім приречених на смерть людей, що дозволило врятуватися, принаймні, 120-ти з них. За її словами, відбувалися й інші дії із спротиву нацистам у інших таборах смерті, таких як Треблінка, Собібор або у гетто Білостоку.

«Ми не можемо мовчати, коли чиниться несправедливість і коли здійснюються масові вбивства. Ми маємо відкинути антисемітизм, ворожнечу щодо ромів, всі інші форми ненависті та дискримінації на основі расової або етнічної приналежності, на основі релігії або переконань, статі, сексуальної орієнтації, віку або обмежених можливостей», - наголосила президент Єврокомісії.

Читайте також: Зеленський вшанував пам'ять жертв Голокосту

Вона зауважила, що антисемітизм призвів до Голокосту, але він не зник після його завершення, він знову піднімається у Європі. Спроби заперечення Голокосту, його приниження та ігнорування, які підживлюються антисемітизмом, мають руйнівний ефект для спільної європейської пам’яті та для єдності.

Як повідомлялося, Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначається щорічно 27 січня, починаючи з 2005 року. Ця пам’ятна дата була запроваджена рішенням ГА ООН від 1 листопада 2005 року.

Саме у цей день радянські війська визволили в'язнів одного з найбільших нацистських таборів смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі, де загинули до 2,2 мільйона людей. Загалом унаслідок цілеспрямованого знищення нацистами єврейського населення під час Другої світової війни загинули більше 6 мільйонів людей, з яких принаймні 1,5 мільйона – діти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-