Спадок Григорія Гладинюка: чому знаного мецената шанують понині?

Спадок Григорія Гладинюка: чому знаного мецената шанують понині?

Укрінформ
24 січня,  15:00 -  презентація дослідження життєвого шляху Григорія Гладинюка.

Організатор: Укрінформ.

Спікери: Олександр Харченко — генеральний директор Українського національного інформаційного агентства “Укрінформ”; Роман Лелюк — директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА; Іван Степурін — очільник видавництва “Саміт-книга”.

Учасники: Алла Рожева — прародичка Григорія Гладинюка; Таїсія Шаповаленко — авторка книги “Спадок Григорія Гладинюка”; Олександр Панченко — директор Державного архіву міста Києва; Михайло Кальницький — письменник, журналіст, києвознавець; Михайло Сорока — голова Київської організації Національної спілки журналістів України; Алла Малієнко — заступник голови Київської організації Національної спілки журналістів України; Наталія Федорчук — очільниця жіночого руху “За сімейні цінності”; Дмитро Палій — заступник директора Музею книги та друкарства; Ігор Степурін - директор БО "Бібліотечна країна"; Олег Сербін  - директор Національної бібліотеки ім. Ярослава Мудрого; Олесь Доній - політолог;  Анатолій Кончаковський — києвознавець, музеєзнавець.

Довідково. За підтримки Київської міської державної адміністрації, зокрема Департаменту суспільних комунікацій, у видавництві “Саміт-книга” побачила світ книга-дослідження “Спадок Григорія Гладинюка”. В історії Києва і спадок, і сама постать підприємця-благодійника залишаються знаковими у промовистому ряду київських меценатів: Галаганів, Терещенків Ханенків, Симиренків, Бродських, Дегтерьова...

Основне своє пожертвування, а це майже мільйон рублів, Григорій Гладинюк призначив на відкриття для покинутих дітей притулку, будівля якої на вулиці Клінічній, 25 на Батиєвій горі досі служить місту. А в колишньому першокласному готелі Гладинюка нині функціонує Українське національне інформаційне агентство “Укрінформ”. Як почесний опікун 4-ої Київської гімназії дбав про освіту міста. Свій чесний капітал ще за життя він вклав у відкриття лікарні для хронічно хворих на Предславинській, 13, розписав на витрати київської пожежної команди, лікарні для чорноробів, міського училища для сліпих, товариства швидкої допомоги.

23 січня 2023 року виповнюється 190 років із дня народження Григорія Гладинюка.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 14:30 24 січня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували книгу про мецената Григорія Гладинюка

Київський меценат Григорій Гладинюк, 190-а річниця від дня народження якого відзначалася днями, був непересічною особистістю і прикладом справжнього патріота.

Про це йшлося на презентації дослідження його життєвого шляху, що відбулася в Укрінформі.

«Ми сьогодні говоримо про непересічну особистість — Григорія Гладинюка. Говоримо в стінах Укрінформу, де був колись «Готель Гладинюк». Звертатися до історичних постатей зараз на часі. Цей меценат - важлива складова нашої пам’яті: важливі споруди, які він залишив Києву, важливі кошти, які він передав, важливі його шляхетні вчинки. Такими людьми пишається нація. І ця гордість – одна зі складових того патріотизму, що дає нам сил боронити Україну», - зазначив генеральний директор Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» Олександр Харченко.

Автор книги «Спадок Григорія Гладинюка» Таїсія Шаповаленко зазначила, що меценат походив із кріпацької сім’ї. Він опікувався безпритульними дітьми, а також медициною та освітою. Зокрема, завдяки його капіталовкладенням у Києві на вул. Клінічній з’явився притулок для покинутих дітей на 100 осіб, на будівництво якого мецента передав мільйон рублів.

«Гладинюк рано втратив свого сина, тож йому боліла кожна дитина, яка залишалася на вулиці. А за мільйон рублів він міг побудувати собі два готелі: у 1911 році будівлю готелю виставляли на продаж та оцінили у 500 тисяч рублів», - наголосила Шаповаленко.

За її словами, на розі Фундуклеївської (вул. Богдана Хмельницького) і Ново-Єлизаветської (вул. Євгена Чикаленка) був побудований «Готель Гладинюка». А свою садибу в Києві Гладинюк передав для влаштування міської лікарні. У 1902 року меценат став почесним попечителем 4-ї київської гімназії, а також брав участь у роботі Київського училища сліпих. 

Дослідниця зауважила, що Гладинюк віддавав на розбудову Києва значно більше, ніж інші відомі столичні меценати, зокрема Михайло Дегтерьов. У цьому зв’язку вона запропонувала назвати вулицю у Києві на його честь.

Книга-дослідження «Спадок Григорія Гладинюка» вийшла за підтримки Київської міської державної адміністрації, зокрема Департаменту суспільних комунікацій, у видавництві «Саміт-книга». За словами директора Департаменту суспільних комунікацій КМДА Романа Лелюка, вона є не лише у всіх публічних бібліотеках Києва, а й за кордоном – у Польщі, Німеччині та Литві.

Григорій Гладинюк народився 22 січня 1833 року на Хмельниччині в родині селянина-кріпака княгині Яблонської. Після звільнення з кріпосної залежності працював підсобним робітником, кухарем, з 1871 року — старшим кухарем у київському готелі «Європа», а за 5 років побудував власний готель. Опікувався питаннями освіти, здоров’я та соціального нагляду у Києві та на Хмельниччині. Зокрема, у Базалії профінансував комплекс приміщень для сільської дільничної лікарні, а також заклав парафіяльну школу. 

Помер меценат 20 серпня 1911 року у місті П'ятигорську, де перебував на лікуванні. Його тіло перевезли у Київ і поховали на Байковому цвинтарі.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-