Політичні підсумки 2022 року: оцінка громадянами ситуації в країні та дій влади

Політичні підсумки 2022 року: оцінка громадянами ситуації в країні та дій влади

Укрінформ
25 січня, 12:00 - публічна дискусія на тему: «Політичні підсумки 2022 року: оцінка громадянами ситуації в країні та дій влади, довіра до соціальних інститутів».

Організатор: Центр Разумкова.

Спікери:  Андрій Биченко ˗ директор соціологічної служби Центру Разумкова; Михайло Міщенко  – заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова;  Сергій Шаповалов -  політичний аналітик; Ігор Жданов ˗ керівник проєкту "Інформаційна оборона"  Фонду "Відкрита політика", міністр молоді і спорту України (2014-2019 рр.).

Модератор: Юрій Якименко – президент Центру Разумкова.

Питання до обговорення: 

• Оцінка громадянами змін, що відбулися в  країні в різних сферах за рік, що минув.

• Наскільки добре влада справляється з виконанням своїх функцій під час війни.

• Довіра громадян до інститутів суспільства. 

Коротко. Під час заходу будуть оприлюднені результати соціологічного опитування, проведеного у грудні 2022 р. соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в усіх регіонах України за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких відбуваються бойові дії.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 11:30 25 січня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформуhttps://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Більшість українців вважають, що події в країні розвиваються в правильному напрямку - опитування 

Більшість громадян (58,9% опитаних) вважають, що події в Україні розвиваються в правильному напрямку. 

Про це свідчать результати опитування, які оголосив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко під час пресконференції в Укрінформі. 

«Абсолютна більшість респондентів - 58,9% вважають, що події в Україні розвиваються в правильному напрямку, незважаючи на те, що в країні йде війна», - сказав він.

Так, 23,6% респондентів вважають, що події розвиваються в неправильному напрямі, 17,5% людей важко відповісти на це запитання. 

Крім того, опитування показало, що 74,8% респондентів вважають, що міжнародний імідж України порівняно з початком 2022 року змінився на краще. Також більшість громадян позитивно оцінюють зміни в обороноздатності країни. 

Водночас 86,8% громадян вважають, що на гірше змінився рівень цін та тарифів у країні та 83% вважають, що на гірше змінилося економічне становище України. 

Загальнонаціональне опитування проводилось соціологічною службою Центру Разумкова спільно з  Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 13 по 21 грудня 2022 року. 

Опитування методом face-to-face проводилося по всій країні, у Запорізькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях — лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії.

Довіра до Президента України за 2022 рік зросла і склала 71% - соціологи 

За воєнний 2022 рік довіра українців до верховної влади зросла на 41%. Водночас громадяни продовжують висловлювати недовіру до державного апарату. Про це повідомив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко під час презентації досліджень про політичні підсумки 2022 року, що відбулася в пресцентрі Укрінформу. 

 «Найбільше зросла довіра до Президента України – з 36% у 2021 р.  до 77% у 2022 році. Це пов’язано з його діяльністю під час війни. Йому довіряє переважна більшість жителів усіх регіонів – від 69% на сході країни до 82% у центральному регіоні», - зазначив він. 

За останніми даними, Володимира Зеленського підтримують 80%  українськомовних громадян і 71% російськомовних. Водночас частка тих, хто схвалює діяльність президента, серед молоді становить 83%, а у віковій категорії 60 років і старше – 71%.

Експерт підкреслив, що результати опитування ілюструють високий рівень довіри до верховної влади, водночас українці досі не схвалюють дій державного апарату, політичних структур і фінансових установ.  

«Найбільше українці висловлюють недовіру політичним партіям – 66%, однак торік показник був 72%. Уряду не довіряють 47%, але минулого року -  72%», - сказав Міщенко.

Заразом 62% опитаних висловили недовіру чиновникам і держапарату, понад 56% - судам , більш ніж половина осіб  – комерційним банкам.  Також респонденти з підозрою ставляться до  антикорупційних органів: НАЗК не довіряють 47% опитаних, але у 2021 році -  70%, САП – 46,5%, але раніше  ця частка сягала 69%, НАБУ – 46%, а у попередній рік - 78% .

«У попередні роки саме низький рівень довіри до держапарату тягнув униз рейтинг президента. Дії влади по звільненню чиновників, пов’язаних із корупційними скандалами, спрямовані на зміну іміджу в цілому. Від того, наскільки президенту це вдасться – залежить  його імідж», - зауважив спікер. 

Соціологічне дослідження на тему «Політичні підсумки 2022 року: оцінка громадянами ситуації в країні та дій влади, довіра до соціальних інститутів» проводилось соціологічною службою Центру Разумкова спільно з  Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва з 13 по 21 грудня 2022 року. Опитування методом face-to-face проводилося по всій країні, у Запорізькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях — лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії.

Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-