Після оголошення мобілізації з росії виїхали від 600 тисяч до мільйона осіб - ЗМІ

Після оголошення мобілізації з росії виїхали від 600 тисяч до мільйона осіб - ЗМІ

Укрінформ
Майже за два тижні після оголошення мобілізації рф залишили за різними оцінками від 600 тис. до 1 млн осіб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє російський Forbes із посиланням на джерела.

З початку мобілізації з росії поїхали майже 1 млн осіб, сказав співрозмовник, знайомий із кремлівськими оцінками. Інший співрозмовник в адміністрації президента рф уточнив, що йдеться про 600-700 тис. росіян. Підрахунок ускладнюється тим, що неможливо зрозуміти, хто залишає країну, тікаючи від мобілізації, а хто – з туристичними чи іншими цілями.

Одразу після оголошення мобілізації 21 вересня на пропускних пунктах російських кордонів утворилися черги. Найвідоміша — на пропускному пункті Верхній Ларс на російсько-грузинському кордоні, де люди стояли у черзі по 4-5 днів, часто без їжі та води. Там організували пересувний пункт військкомату росії. 3 жовтня з'явилася інформація, що затор на кордоні розсмоктався, машини проїжджають вільно.

4 жовтня глава МВС Казахстану Марат Ахметжанов повідомив, що з 21 вересня до країни в'їхали 200 тис. громадян росії. Далі за цей період виїхали із країни 147 тис. росіян.

МВС Грузії 27 вересня повідомляло, що за тиждень до країни приїхали 53 тис. росіян, при цьому щодня кордон переходять 10 000 осіб, що на 40-45% більше, ніж до 21 вересня.

За той же перший тиждень до ЄС в'їхали 66 000 росіян, що на 30% більше, ніж до оголошення мобілізації, підрахувало прикордонне агентство Євросоюзу Frontex. Агентство повідомило, що більшість в'їхали через фінські та естонські КПП.

30 вересня посол росії в Гельсінкі Павло Кузнєцов говорив, що після 21 вересня до Фінляндії в'їхали близько 60 000 росіян, 80% з яких транзитом прямують до інших країн Європи. Кузнєцов наголошував, що невідомо, скільки саме тих, хто їде, називають причиною часткову мобілізацію, проте, за даними міграційної служби, близько 100 осіб звернулися із заявою про надання притулку.

На початку вересня, ще до оголошення мобілізації, росстат повідомляв, що з початку року з росії виїхали 419 тис. осіб, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Загалом міграційний відтік становив 96 тис. проти приросту на 114 тис. 2021-го.

Читайте також: шойгу заявив, що в армію рф прибули вже понад 200 тисяч мобілізованих

Як повідомлялося, 21 вересня президент росії путін підписав указ про проведення мобілізації. Влада називає її частковою: заявляється, що до армії будуть відправлені до 300 тисяч осіб, які мають статус резервіста. Проте чисельність передбачуваного призову у відкритій частині указу не розкривається. російські ЗМІ в еміграції стверджували, що на війну можуть бути відправлені близько мільйона людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-