Лише вторгнення росії в Україну позбавило ФРН «енергетичної наївності» – німецький депутат

Лише вторгнення росії в Україну позбавило ФРН «енергетичної наївності» – німецький депутат

Укрінформ
Німеччина впродовж років провадила наївну політику в енергетичній сфері, допустивши збільшення енергозалежності від рф, але розв'язана росією війна проти України це радикально змінила.

Таку думку висловив член Бундестагу від ліберальної партії Александер Граф Ламбсдорф під час панелі, присвяченої питанням енергетичної безпеки, на Варшавському безпековому форумі, передає кореспондент Укрінформу.

«Наївна енергетична політика провадилася багато років… З «Північними потоками» ми збільшували нашу залежність протягом останніх 15-20 років, навіть після (спроби) анексії Криму… Ця наївність зникла, це був шок», - сказав депутат.

Він нагадав, що Скандинавські країни, Франція, Європарламент, Конгрес США попереджали, що «Північний потік 2» – нерозумна ідея, і вона такою і була». «Країни Балтії, поляки, українці - вони всі мали рацію», - констатував німецький політик, зазначивши, що ФРН нарешті визнала, що не мала енергетичного суверенітету та енергобезпеки.

Член Бундестагу констатував, що зараз перед Німеччиною і Європою стоять три найголовніші завдання: забезпечити проходження зими без блекаутів; розширити можливості постачання електрики з метою зниження цін; зберегти солідарність. Щодо останнього, політик зауважив, що коли рф почала використовувати газ як зброю,такі держави, як Норвегія, Данія, США, прийшли на допомогу. З іншого боку, газ, який закачується у німецькі сховища, допоможе іншим країнам пройти зиму.

Читайте також: Міністри оборони скандинавських країн вважають диверсією вибухи на Nord Stream

Своєю чергою народний депутат VIII скликання, екссекретар Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Вікторія Войціцька наголосила, що Захід не вивчив урок 2008 року: «Потім був Крим, Сирія, але Захід лише посилював свою залежність від росії».

За словами ексдепутата, урок, який треба винести, полягає у тому, що демократичний світ не може дозволити собі годувати автократії, давати гроші країнам-агресорам.

Войціцька також наголосила на важливості захисту критичної інфраструктури. Адже, як показала війна, енергетична інфраструктура є ядром життєздатності будь-якої країни.

Учасники панелі погодилися з тим, що енергетичне майбутнє Європи – в «зеленій», відновлюваній енергетиці. Втім, повний перехід на такі види енергії не є питанням сьогодення.

Як повідомлялося, Варшавський безпековий форум відкрився 4 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-