Демілітаризація Запорізької АЕС є єдиним способом убезпечитися від катастрофи - експерт

Демілітаризація Запорізької АЕС є єдиним способом убезпечитися від катастрофи - експерт

Укрінформ
Єдиною можливістю убезпечити світ від катастрофи на Запорізькій атомній електростанції є її деокупація та демілітаризація.

Таку думку висловив на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ ексголова Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков.

"Він (гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі - ред.) намагається зробити навколо Запорізької атомної електростанції демілітаризовану зону. І, на мій погляд, це єдина можливість убезпечити світ від катастрофи. Станцію треба деокупувати й демілітаризувати", - сказав Плачков.

На переконання експерта, на росію треба тиснути всіма можливими важелями, зокрема, можна відсторонити агресора від прийняття рішень у міжнародних організаціях (МАГАТЕ, ООН).

"Гарний приклад, що у цивільній авіації росіян із міжнародної організації виключили. Тому й у сфері ядерної енергетики та нерозповсюдження ядерної зброї це також треба робити", - вважає Плачков.

Читайте також: Викрадення гендиректора Запорізької АЕС можна розцінювати як акт ядерного тероризму - експерт

Він підкреслив, що Україна має активніше долучатися до роботи над усуненням росії з міжнародних організацій.

"Іншого виходу щодо звільнення Запорізької АЕС, її деокупації та демілітаризації я не бачу", - підсумував Плачков.

Читайте також: Єрмак обговорив із головним радником Ердогана ситуацію на ЗАЕС

Як повідомлялося, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив про початок переговорів з Україною та рф щодо параметрів зони безпеки навколо Запорізької АЕС.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Відтоді загарбники розміщують на майданчику станції військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ.

Із початку вересня на ЗАЕС на постійній основі перебувають два інспектори МАГАТЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-