Гуманітарна катастрофа: Чубаров каже, що кримчани потребують допомоги для повернення в Україну

Гуманітарна катастрофа: Чубаров каже, що кримчани потребують допомоги для повернення в Україну

Укрінформ
Кримчани, які впродовж останніх десяти днів виїхали до третіх країн, потребують допомоги для повернення на материкову Україну. Через проблеми, зокрема з документами, ситуація із їхнім розміщенням в інших країнах набуває ознак гуманітарної катастрофи.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Вкрай критична ситуація, яка має всі ознаки гуманітарної катастрофи, вимагає термінового створення Міжвідомчої Робочої групи (МОЗ, Мін'юст, ДПС, ДМС, МВС, ОПУ, Меджліс тощо). При цьому на когось із центральних органів виконавчої влади мають бути покладені питання координації», - написав Чубаров.

Він наголосив, що кримчани, які залишили півострів через насильницьку мобілізацію, вже впродовж 10 днів не можуть отримати допомогу, аби далі прямувати на територію материкової України.

«Практично у всіх у них невиправлені документи, які б дозволили їм продовжувати переміщення через території третіх країн. Не забуваймо, ці люди вже більше восьми років живуть в умовах російської окупації та не всі змогли виїжджати до материкової України, аби виправити паспорти», - пояснив голова Меджлісу.

Читайте також: рф намагається мобілізувати кримських татар у пріоритетному порядку - Верещук

Він нагадав, що з Криму разом із чоловіками вирушили їхні сімї, і з Казахстану почали надходити повідомлення, що внаслідок поневірянь почали хворіти діти.

«У Криму ж каральні органи російської окупаційної влади з пожадливістю очікують, що люди, які було уникнули мобілізації, від безвиході повернуться назад... І тоді карателі вже відіграються», - зазначив Чубаров.

Як раніше повідомив Рефат Чубаров Укрінформу, мешканці тимчасово окупованого Криму не вірять заявам окупаційної проросійської адміністрації про завершення мобілізації на півострові та намагаються його залишити разом із сім’ями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-