Оперативна ситуація на ЗАЕС

Оперативна ситуація на ЗАЕС

Укрінформ
4 жовтня, 13:30 - брифінг на тему: «Оперативна ситуація на ЗАЕС».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Григорій Плачков - очільник Державної інспекції ядерного регулювання (2017-2021).

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Викрадення гендиректора Запорізької АЕС можна розцінювати як акт ядерного тероризму - експерт

Викрадення росіянами генерального директора Запорізької атомної електростанції Ігоря Мурашова можна розцінювати тільки як акт ядерного тероризму, адже Мурашов є найвищою посадовою особою, яка відповідає за ядерну безпеку станції.

Таку думку висловив на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ ексголова Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков.

"На даний час викрадення директора Запорізької атомної електростанції Мурашова можна розцінювати тільки як акт ядерного тероризму. Це найвища ліцензована посадова особа на Запорізькій АЕС, від рішень якої залежать, залежали й будуть залежати основні питання щодо ядерної та радіаційної безпеки", - сказав Плачков.

Він зазначив, що є повідомлення про знущання над персоналом станції з боку росіян та про намагання влади рф перевести об'єкт під свою юрисдикцію. Водночас, за словами Плачкова, немає такого юридичного механізму у міжнародному праві, який би міг дозволити легалізувати окупацію ЗАЕС.

"Активні зони, ядерні установки, весь матеріал, який заходиться на Запорізькій АЕС, гарантований Україною", - наголосив він.

Плачков також зауважив, що постійна присутність інспекторів МАГАТЕ на ЗАЕС є запобіжником необдуманих або неадекватних дій зі сторони росіян на майданчику станції. Крім того, це дозволяє отримати доступ до інформації про те, що відбувається на майданчику атомної станції.

На думку Плачкова, основним завданням гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі під час візиту буде саме розширення місії агентства на Запорізькій АЕС. Експерт нагадав, що нині всі енергоблоки ЗАЕС знаходяться в режимі "холодний зупин". Ситуація на об'єкті залишається напруженою.

Як повідомлялося, 3 жовтня російські загарбники повернули генерального директора Запорізької атомної електростанції Ігоря Мурашова на підконтрольну Україні територію.

У п'ятницю, 30 вересня, гендиректора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова затримали росіяни дорогою від станції до Енергодара. Його автівку зупинили, а його самого силоміць затримали та із зав‘язаними очима відвезли в невідомому напрямку.

У відповідь на заклик до росії надати роз’яснення з приводу захоплення генерального директора ЗАЕС російська сторона повідомила МАГАТЕ, що його "тимчасово затримано".

Демілітаризація Запорізької АЕС є єдиним способом убезпечитися від катастрофи - експерт

Єдиною можливістю убезпечити світ від катастрофи на Запорізькій атомній електростанції є її деокупація та демілітаризація.

Таку думку висловив на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ ексголова Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков.

"Він (гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі - ред.) намагається зробити навколо Запорізької атомної електростанції демілітаризовану зону. І, на мій погляд, це єдина можливість убезпечити світ від катастрофи. Станцію треба деокупувати й демілітаризувати", - сказав Плачков.

На переконання експерта, на росію треба тиснути всіма можливими важелями, зокрема, можна відсторонити агресора від прийняття рішень у міжнародних організаціях (МАГАТЕ, ООН).

"Гарний приклад, що у цивільній авіації росіян із міжнародної організції виключили. Тому й у сфері ядерної енергетики та нерозповсюдження ядерної зброї це також треба робити", - вважає Плачков.

Він підкреслив, що Україна має активніше долучатися до роботи над усуненням росії з міжнародних організацій.

"Іншого виходу щодо звільнення Запорізької АЕС, її деокупації та демілітаризації я не бачу", - підсумував Плачков.

Як повідомлялося, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив про початок переговорів з Україною та рф щодо параметрів зони безпеки навколо Запорізької АЕС.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Відтоді загарбники розміщують на майданчику станції військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ.

Із початку вересня на ЗАЕС на постійній основі перебувають два інспектори МАГАТЕ.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-