Чубаров оприлюднив заяву 46 країн щодо ситуації з правами людини у Криму

Чубаров оприлюднив заяву 46 країн щодо ситуації з правами людини у Криму

Укрінформ
46 країн підписали спільну заяву щодо ситуації з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь.

Про це повідомив у Телеграмі голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, передає Укрінформ.

"Ця заява виголошується від імені 46 держав. Ми рішуче засуджуємо використання тимчасово окупованого Криму для неспровокованого та невиправданого вторгнення росії та ведення її агресивної війни проти України. Ми глибоко стурбовані посиленням репресивних дій з боку окупаційної влади російської федерації, що включає порушення прав людини корінного кримськотатарського народу", - йдеться у документі.

46 країн у цій заяві звернулися до Віденської конвенції, яка підтверджує важливість "ефективних міжнародних заходів щодо гарантування та контролю за дотриманням стандартів прав людини … щодо людей, які перебувають під іноземною окупацією, а також ефективного правового захисту проти порушень їхніх прав людини… відповідно до норм прав людини та міжнародного права, зокрема Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 14 серпня 1949 року, а також інших відповідних норм міжнародного права".

Ці принципи були підтверджені під час другого саміту Міжнародної Кримської Платформи, який відбувся 23 серпня 2022 року.

Крім того країни-підписанти висловили стурбованість агресивним нав’язуванням навчання російською мовою, російських навчальних програм та навчальних матеріалів, а також спробами використання системи освіти для пропаганди служби в збройних чи інших силах російської федерації серед дітей.

У заяві засуджується тривала практика незаконного призову жителів Криму до лав збройних сил росії та факти їхньої примусової участі в наступальних військових діях росії проти України. А також рішуче засуджується рішення росії щодо проведення часткової мобілізації, яка торкнулася тимчасово контрольованих нею територій України, включно з тимчасово окупованою АР Крим та Севастополем, а також є непропорційно спрямованою проти кримських татар.

Читайте також: Чубаров розповів про проблеми, які доводиться долати кримчанам в інших країнах

Країни, що підписали заяву, глибоко стурбовані численними повідомленнями про примусове переміщення громадян України, зокрема, цивільних осіб і військовополонених, у тому числі кримських татар, з південних і східних регіонів України до Криму та росії.

46 країн закликали російську федерацію дотримуватись своїх зобов’язань у рамках міжнародного гуманітарного права, негайно та безумовно звільнити громадян України, несправедливо затриманих і ув’язнених у Криму та на території росії, у тому числі Нарімана Джеляла, а також виконати Наказ Міжнародного Суду ООН від 2017 року щодо скасування заборони на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, а також забезпечити повний і безперешкодний доступ до Криму для регіональних і міжнародних моніторингових механізмів.

Підписанти заяви ще раз засвідчили свою підтримку територіальній цілісності, політичній незалежності, єдності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів і прагнення працювати разом задля дотримання прав людини та основних свобод для усіх жителів Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-