Яхти російських олігархів вимикають геолокацію, аби уникнути арешту - ЗМІ

Яхти російських олігархів вимикають геолокацію, аби уникнути арешту - ЗМІ

Укрінформ
Яхти, пов'язані з російськими олігархами, які потрапили під міжнародні санкції, більше не передають дані про своє місцезнаходження до автоматичної глобальної системи локації.

Про це йдеться у звіті за результатами розслідування The Observer, передає Укрінформ із посиланням на The Guardian.

«Після вторгнення рф в Україну супер'яхта, пов’язана з російським мільярдером Андрієм Гур’євим, зникла з глобальних карт відстеження, які використовуються для визначення місцезнаходження на морі», - повідомляє видання.

Зазначається, що яхту Alfa Nero вартістю 95 млн фунтів стерлінгів, яку пов’язують з Гур’євим, минулого тижня було помічено в Карибському морі, але в глобальній системі відстеження морських локацій вона не з’являлася з 3 березня.

У розслідуванні The Observer вказується, що це одна з принаймні шести супер'яхт, пов’язаних із підсанкційними російськими олігархами, які приховали своє місцезнаходження в системах глобального відстеження.

«Нам сказали вимкнути систему AIS. Ми відключили її від живлення і зняли», - розповів The Observer один з членів екіпажу яхти, котра, як вважається, належить російському олігархові, який потрапив під санкції Великої Британії.

Читайте також: Влада Італії арештувала супер’яхту «Шехерезада», яку пов'язують з путіним

Зокрема встановлено, що супер'яхта Clio, пов’язана з підсанкційним олігархом Олегом Дерипаскою, яка відпливла з Індійського океану до Туреччини після вторгнення рф в Україну, востаннє передавала дані про своє місцезнаходження 18 квітня в Чорному морі, в межах досяжності російських портів Сочі та Новоросійськ.

Судно Galactica Super Nova, яке приписують Вагіту Алекперову, колишньому президенту «Лукойлу», востаннє надсилала відповідний 2 березня біля узбережжя Хорватії.

Супер'яхта Ocean Victory, пов’язана з Віктором Рашніковим, востаннє передавала свої координати 1 березня, коли стояла на якорі на Мальдівах.

Читайте також: На Фіджі поліція затримала яхту «Amadea» російського олігарха Керімова

За інформацією видання, зараз у морі перебувають близько 9,3 тис. супер’яхт загальною вартістю понад 50 млрд фунтів стерлінгів, 10% з них належать росіянам. Загалом вже арештували щонайменше 13 елітних яхт вартістю близько 2 млрд фунтів стерлінгів.

Як повідомляв Укрінформ, по всьому світу арештовують яхти російських олігархів та можновладців, які внесені до санкційних списків. Інформацію про активи причетних до війни в Україні росіян можна надсилати на портал повідомлень викривачів.

Фото: vesselfinder.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-