Битва за Україну. День дев’яносто четвертий

Битва за Україну. День дев’яносто четвертий

Укрінформ
ЗСУ пішли в наступ на Херсонщині, відтіснили ворога з Сєвєродонецька, а за Лиман тривають бої

Україна отримала пускові установки наземного базування та відповідну кількість протикорабельних ракет «Harpoon». На одному з хуторів Гуляйпільщини українські військовослужбовці знищили велику кількість ворожої військової техніки і живої сили окупантів. ЗСУ ліквідували уже 30 000 тис. окупантів і чергового російського офіцера - підполковника Олександра Досягаєва. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про дев’яносто четвертий війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «За всіма геополітичними міркуваннями тих, хто радить Україні щось віддати росії, «великі геополітики» завжди не хочуть бачити звичайних людей. Звичайних українців. Мільйони тих, хто, власне, й живе на території, яку вони пропонують обміняти на ілюзію миру».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Санкції проти росії не мають відношення до глобальної продовольчої кризи, що розгортається. Єдина причина дефіциту, зростання цін та загрози голоду – російська військова фізична блокада 22 мільйонів тонн українського продовольчого експорту в наших морських портах. Вимагайте від москви припинити блокаду».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони України: «Удар тримає не зброя – а люди. Ми бачили приклади, коли зброя і сучасна техніка не допомагала, якщо люди не хотіли битися за свою країну. Натомість українська армія продемонструвала масовий героїзм у поєднанні з високим професіоналізмом, а весь український народ – видатну стійкість».

  1. Марек Бжезінський, посол США у Варшаві: «Я бачу перемогу українців. Українці мають історію спротиву, і російське військо це відчує і побачить. Українці виженуть росіян з України».

  1. Михайло Ходорковський, російський опозиціонер: «Я думаю, що західні політики найбільше бояться путіна. Вони думають, що вони не на війні. Через це вони також вважають, що постачання певної зброї може призвести до ескалації. Це велика дурість. З точки зору путіна, західні політики та країни вже перебувають у стані війни з росією».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 28 травня

  • На Сіверському напрямку ворог чотири рази обстрілював з мінометів позиції підрозділів прикордонної служби в районах н/п  Середина Буда, Старі Вирки та Зноб-Трубічевська.
  • На Слов’янському напрямку ворог вживає заходів для поновлення наступу на окремих напрямках, продовжує перекидання залізницею озброєння з території рф в район Куп’янська на Харківщині.
  • За підтримки артилерії ворог намагався наступати в районі н/п Пасіка, успіху не мав, відійшов.
  • На Сєвєродонецькому напрямку ворог, за підтримки артилерії, наступав у напрямку Борівського, зазнав втрат, відійшов.
  • На Бахмутському напрямку загарбники безуспішно намагаються покращити тактичне положення в районах н/п Комишуваха і Новолуганське. Тривають бойові дії.
  • На Авдіївському напрямку противник завдавав інтенсивних артилерійських ударів уздовж всієї лінії зіткнення, бойові дії тривають.
  • На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог вів контрбатарейну боротьбу.
  • Через наступ ЗСУ ворог зазнав втрат та зайняв оборону на невигідних рубежах поблизу Андріївки, Лозового та Білогірки Херсонської області. Бойові дії тривають.

ЗСУ ліквідували російського підполковника Олександра Досягаєва; знищили російський танк разом із військовими; з французьких САУ знищили 5 одиниць ворожої техніки. На одному з хуторів Гуляйпільщини українські військовослужбовці знищили велику кількість ворожої військової техніки і живої сили окупантів.

Окупанти Лиман не захопили, за місто тривають запеклі бої – Ганна Маляр, заступник міністра оборони

Україна отримала протикорабельні ракети «Harpoon» - МОУ

«УКРІНФОРМ»: За оцінками американських фахівців, для виведення з ладу авіаносця знадобиться влучення в нього 5 ПКР "Harpoon", для знищення крейсера - 4, а есмінця - 2; 1 ракета здатна заподіяти серйозних руйнувань при попаданні в невеликий корабель або катер. Довідково: для знищення рашистького флагмана, крейсера «Москва», вистачило двох українських «Нептунів».

Місто Сєвєродонецьк російськими загарбниками не відрізане, ворог зайняв готель «Мир» на околиці і далі просунутися не може – Сергій Гайдай, голова ОВА

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

В Україні внаслідок збройної агресії росії загинули 242 дитини, понад 440 поранено.

У Миколаєві внаслідок ворожого обстрілу одна людина загинула, щонайменше шістьох поранено. Окупанти обстріляли ракетами територію Чорнобаївської сільської громади: 1 людина загинула, 6 - поранені.

На війні загинули вже понад 50 українських спортсменів - Вадим Гутцайт, міністр молоді та спорту

Ситуація в областях станом на 8:00 28 травня:

  • У Донецькій області російські війська здійснили артобстріл Красногорівки та Мар‘їнки, а по Новомихайлівці та Авдіївці завдали авіаударів. По Лиману були  ракетні удари та артилерійські обстріли, щонайменше 1 людина загинула. Окупанти перебили Другий донецький водогін — без води 11 населених пунктів.
  • У Луганській області у Сєвєродонецьку пошкоджено 14 багатоповерхівок, а також обстріляне прилегле селище Синецький.
  • На Дніпропетровщині ворог обстріляв Зеленодольську громаду. Є руйнування.
  • У Сумській області ракета влучила у сільгосппідприємство на околиці Путивля. Зі своєї території росіяни вели вогонь по Есманській та Зноб-Новгородській громаді, жертв немає.
  •  Росіяни обстрілювали Харківський район, смт Слатине і Балаклію, 1 людина загинула, 2 отримали поранення.

УКРАЇНА

1 млн українців взяли участь в опитуванні в Дії щодо легалізації зброї яке триватиме до 1 червня.  

«УКРІНФОРМ»: 25 травня МВС спільно з Міністерством цифрової трансформації запустили у "Дії" опитування про обіг вогнепальної зброї серед цивільного населення. Як виявилось більше 62% українців підтримують обіг зброї для особистого захисту, і ще 18%  підтримують обмежений обіг для спеціальних потреб.

Кабінет Міністрів передав АТ "Укрзалізниця" 10 тис. тонн дизельного пального для забезпечення безперебійного функціонування залізничного транспорту.

В Україні попри зменшення захворюваності та війну наразі переважає штам корона вірусу “Омікрон” – Ігор Кузін, державний санітарний лікар України

Україна Анжеліка Терлюга здобула золоту медаль на чемпіонаті Європи-2022 з карате, що проходить у турецькому Ґазіантепі.

Науково-дослідне судно “Ноосфера” через війну в Україні не може повернутися у порт приписки – Одесу, тому наступні місяці криголам базуватиметься у Кейптауні (Південно-Африканська Республіка).

Міністр оборони Олексій Резніков нагородив захисників Сил оборони України відомчими відзнаками, нагородною холодною та вогнепальною зброєю.

»РМ»

ЕКОНОМІКА

Прямі збитки економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури через війну вже перевищують 105,5 млрд доларів, загальна сума збитків інфраструктури оцінюється у межах 564 - 600 млрд доларів.

На Луганщині через російське масштабне вторгнення 24 лютого зупинились 3 408 підприємств, у тому числі 479 – промислових.

Дрогобицька солеварня збільшила потужності до 55 тонн солі в місяць

В Україні уже засіяно зерновими та зернобобовими культурами площі на рівні 78% від показників минулого року.

ПАТ «Донбасенерго» прийняло рішення про зупинення роботи Слов’янської ТЕС з 27 травня 2022 року.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

У семи містах країн Євросоюзу проходять акції, метою яких є підтримка надання Україні статусу кандидата на членство у ЄС.

Президент Франції та канцлер Німеччини під час телефонної розмови вимагали від президента рф звільнити захисників Маріуполя.

Європа заморозила вже понад 10 мільярдів євро на рахунках російських олігархів

Виконавча Рада ЄМС ухвалила рішення про призупинення членства російських ЗМІ (РТР, «Перший канал» і Радіо дім «Останкіно») в європейській спільноті суспільних мовників на невизначений термін.

«УКРІНФОРМ»: Мало цього. Російські ЗМІ та їх співробітники є конкретними вбивцями, які підлягають кримінальному переслідуванню. Подібні прецеденти у сучасній світовій практиці уже є.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан закликав росію до співпраці щодо розслідування воєнних злочинів, скоєних в Україні.

ВОРОГ

путін розмовляв по телефону з президентом Франції Еммануелем Макроном та Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Пригрозив подальшою дестабілізацією обстановки за продовження поставок зброї Україні, а ще запропонував "безперешкодний експорт" зерна за умови зняття санкцій.

«УКРІНФОРМ»: Не треба, шановні, через таке дратуватися – бо пацюк загнаний в кут інакше поводитися не може.

Російський посол у США Анатолій Антонов заявив, що Рросія сподівається, що у питанні можливих поставок Вашингтоном далекобійних ракетних озброєнь Україні "здоровий глузд переможе".

«УКРІНФОРМ»: У рф є побоювання, що Україна цими ракетами може завдати удару по російських містах. Те, що росіяни завдають ударів по українських містах, то це по їхньому нормально, в межах «здорового глузду». Здохни, Антонов.

Росія випробувала крилату ракету "Циркон" над Балтикою, поблизу Фінляндії та Швеції

«УКРІНФОРМ»: після рішення Фінляндії і Швеції вступити в НАТО рф брязкаєзброєю біля їх кордонів. Це до того було очікувано, що аж не цікаво.

Понад 150 міст у більш як 20 країнах світу вже розірвали побратимські відносини із понад 160 містами у росії - МЗС

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-