У рф Казанський університет не продовжив контракт із професором через антивоєнний лист

У рф Казанський університет не продовжив контракт із професором через антивоєнний лист

Укрінформ
Казанський федеральний університет не продовжив контракт із доктором фізико-математичних наук Наілем Фаткулліним. Напередодні він написав антивоєнного листа і розіслав колегам. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Вчена рада університету більшістю голосів проголосувала проти продовження договору з Фаткулліним, який викладав в університеті понад сорок років. Офіційно він "не пройшов за конкурсом" і наступні п'ять років не обійматиме посаду професора КФУ. Причиною такого рішення Фаткуллін називає свій відкритий лист, який він поширив серед колег у травні 2022 року.

У ньому вчений вимагає негайно припинити військові дії на території України і вивести з неї російські війська. Професор назвав політику москви злочинною по відношенню до України і пояснив, чому вважає, що путінізм приведе росію до національної катастрофи.

Після розсилки Фаткуллін отримав від прокуратури Казані "застереження щодо неприпустимості порушення закону". На думку прокуратури, його лист "може спровокувати формування негативного ставлення до спеціальної військової операції, що проводиться, і послужити поштовхом в активізації протестної активності серед співробітників і студентів університету".

Читайте також: росіяни нищать наші храми, бо це для них чужа, не їхня земля

В офіційному повідомленні за підсумками засідання, на якому вчена рада КФУ вирішила не продовжувати контракт із Фаткулліним, професор не згадується. Сказано лише про прийняте рішення щодо 16 кандидатур, які претендували на заміщення посад викладачів.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-