Фінляндія працює над вимогами Туреччини, аби відкрити собі шлях в НАТО

Фінляндія працює над вимогами Туреччини, аби відкрити собі шлях в НАТО

Укрінформ
Фінляндія працює над тим, щоб задовольнити вимоги Туреччини, оскільки вона прагне відкрити собі шлях до вступу в НАТО, але має діяти в правових рамках країни.

Про це міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто сказав у ході візиту до Вашингтона, повідомляє Укрінформ з посиланням на Washington Post.

За його словами, у Гельсінкі розглядають низку запитів Туреччини, включаючи ті, що стосуються екстрадиції осіб, яких Туреччина вважає пов’язаними з рухом Фетхуллаха Гюлена. Щодо Робітничої партії Курдистану міністр зазначив, що позиція Фінляндії відповідає позиції Європейського Союзу, який відносить її до терористичної організації.

«Звичайно, є також той факт, що ми повинні дотримуватися свого власного законодавства та верховенства права… Депортація не така проста. У деяких випадках, звичайно, ми це зробили, але це більше до нашої юридичної системи, ніж до політичної сторони», - сказав Пекка Хаавісто.

За словами міністра закордонних справ Фінляндії, також уряд розглядатиме питання продажу зброї Туреччині по кожному окремому випадку, і зазначив про обмеження, які спрямовані на запобігання використання зброї у випадках порушення прав людини або в зонах конфлікту.

Читайте також: Вступ до НАТО: переговори між Туреччиною, Швецією та Фінляндією не досягли прогресу – Reuters

Як повідомлялося, Фінляндія та Швеція 18 травня офіційно подали заявку на вступ в НАТО, щоб посилити свою безпеку на тлі вторгненням росії в Україну. Для вступу усі 30 членів НАТО повинні схвалити це розширення. Туреччина на зустрічі послів НАТО заблокувала процес опрацювання цих заявок, пояснивши свою позицію питаннями безпеки, зокрема підтримкою в країнах курдських організацій, які Туреччина вважає терористичними. При цьому в Анкарі заявляють, що загалом не проти вступу Швеції та Фінляндії в НАТО.

Як повідомляв Укрінформ, під час тристоронньої зустрічі в Анкарі 25 травня турецька сторона передала представникам Фінляндії та Швеції документ, де виклала свої занепокоєння та очікування. Також в Анкарі заявили, що виступають за письмове оформлення досягнутих домовленостей, зокрема, з питань непідтримки терористичних організацій та зняття ембарго на оборонні поставки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-