Битва за Україну. День дев’яносто перший

Битва за Україну. День дев’яносто перший

Укрінформ
Військові рф на Донецькому та Луганському напрямках наступають, українські захисники ведуть важкі бої

ЄС досягне угоди про ембарго на російську нафту напередодні європейського саміту наступного тижня попри заперечення з боку Угорщини. Миколаївські десантники знищили декілька одиниць бойових броньованих машин російських військових.

ЗСУ своїми діями змусили російський флот уникати наближення до узбережжя України. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про дев’яносто перший день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 8 ЦИТАТ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Якщо НАТО не закрило небо над Україною у найтрагічніші моменти війни, то чому ж вони зараз розкриють Чорне море, щоб можна було безперешкодно експортувати з України сільськогосподарську продукцію? Я всім серцем буду вітати таке рішення, але я не думаю, що буде достатньо сил і достатньо мужності в західних та інших країн, щоб знайти силове розв'язання цього питання».

  1. Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА: «Писати «росіяни перерізали сполучення трасою Лисичанськ–Бахмут. Луганщина в котлі?» безвідповідально і маніпулятивно. Свої припущення залиште при собі».

  1. Роберта Мецола, голова Європейського парламенту: «Я абсолютно впевнена, що Україна може бути країною-кандидатом у члени ЄС. Якщо країна поділяє головні цінності і принципи, на яких стоїть Європа, бореться за них, то чому Європі не відкрити широко двері такій країні? Чому нам знову потрібно десятиліттями ховатися за різними законами? Це просто питання політичної волі… Поки Україна веде цю війну, ми маємо бути впевнені, що платформа, яку ми запропонуємо, – це відчинити двері, а не зачинити».

  1. Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Перемога нашої армії на полі бою – це лише 50% перемоги України, інші 50% настануть, коли наші люди повернуться додому, коли відбудуємо ще кращими зруйновані українські міста, містечка, села, дороги, підприємства, коли Україна стане економічно успішним членом Європейського Союзу».

  1. Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН: «Коли президент рф три місяці тому розпочав свою жорстоку загарбницьку війну проти України, він не лише недооцінив рішучість України, але й Європи…Чим ближче Європа гуртується перед лицем масового порушення міжнародного права, тим далі росія ізолює себе».

  1. Едуард Гегер, прем'єр-міністр Словаччини: «Ми повинні підтримувати Україну, вона має виграти. Ми підтримуватимемо Україну у військовому плані і гуманітарною допомогою. Вони захищають і проливають кров за наші цінності. Якщо зараз програє Україна, то наступною буде Словаччина».

  1. Вольфганг Ішингер, ексглава Мюнхенської безпекової конференції: «Багаторічна стратегія Заходу – стримування - в ситуації з путіним та російським керівництвом провалилась, не вдалося утримати рф від нападу на Україну, і це той урок, який ми маємо винести з жахливого досвіду України: якщо маємо справу з такими, як путін, то потрібно зупиняти їх на початку, а не через 10 років, коли вже надто пізно».

  1. Вселенський Патріарх Варфоломій: «Для усіх церков було неможливо не засудити насильство й війну (рф проти України – ред). російська церква нас розчарувала. Я не хотів, щоб російська церква і патріарх кирил були цим трагічними винятками. Я не знаю, як він може це виправдовувати в своїй совісті».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 25 травня.

  • Ворог здійснив спроби штурму та наступу в районах Довгенького Харківської області та Богородичне Донецької області, успіху не мав, з втратами відійшов.
  • На Донецькому напрямку противник завдає артилерійських та авіаційних ударів у районах Лиману та Комишувахи Донецької області і Сєвєродонецьк та Новозванівка на Луганщині.
  • Ворог здійснив спроби наступу та штурму на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках в районах н.п. Берестове, Липове і Ниркове, успіху не мав, відійшов на раніше зайняті рубежі.
  • На Авдіївському напрямку російські окупанти вели безуспішні штурмові дії в районах н.п. Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка та Піски.
  • На Південнобузькому напрямку ворожі підрозділи намагалися покращити тактичне становище у напрямку Миколаєва та забезпечити вихід на адміністративні кордони Херсонської області.

Керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай спростував фейки, що російські військові нібито відрізали Луганщину від України, а трасу Лисичанськ–Бахмут – перекрили.

«УКРІНФОРМ»: Сьогодні деякі ЗМІ почали поширювати новину, що окупанти нібито відрізали «дорогу життя», і що Луганщина в котлі.  Тому журналістам перед тим, як писати щось подібне, треба добре подумати, що і як вони пишуть, адже їх читають у всьому світі.

рф використала у війні з Україною 60 відсотків запасів високоточної зброї – ГУР МОУ.

Миколаївські десантники знищили декілька одиниць бойових броньованих машин російських військових.

Російські загарбники на Донецькому та Луганському напрямках ведуть наступальні дії, українські захисники ведуть важкі бої - Олександр Мотузяник, речник МОУ.

Збройні сили України змусили російський флот уникати наближення до узбережжя України – розвідка.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Війська росії вбили в Україні 238 дітей, ще понад 433 поранені.

Унаслідок російської агресії в Маріуполі загинуло вже щонайменше 22 тисячі людей -

Петро Андрющенко, радник маріупольського мера.

Із початку повномасштабного вторгнення рф в Україні зникли безвісти 1918 дітей -

пресслужба Офісу Омбудсмана.

Наслідки обстрілів і ударів за день:

  • На Луганщині зупинено роботу останньої газорозподільної станції у регіоні, відтепер область повністю без газу. Травмовано працівника цієї ГРС.
  • Два удари по місту Покровськ на Донеччині, 4 цивільних поранено.
  • Ворог обстріляв Миколаїв із ракетної системи «Торнадо-С», 1 людина поранена.
  • Війська рф обстріляли захоплене місто Балаклія в Харківській області, 2 людей загинуло і 7 отримали поранення.

Ситуація в областях станом на 8:00 25 травня:

  • російські війська запустили 4 крилаті ракети по Запоріжжю. Одну з них збили українські ППО. 1 людина загинула, 3 поранено, сильно пошкоджена цивільна інфраструктура, зокрема торговий центр.
  •  У Сумській області внаслідок артобстрілу з території росії та ракетного авіаудару постраждали близько 20 будинків жителів Краснопілля та ЛЕП. Половина селища залишається без електроенергії.
  • У Дніпропетровській області ворог завдав три ракетні удари по Кривому Рогу. Влучили у промислове підприємство, сильні руйнування, жертв немає.
  • У Харківській області внаслідок обстрілів загинула 1 та поранені 4 людини.
  • У Луганській області через постійні мінометні обстріли зруйновані 25 будинків. 6 загиблих, 8 поранених.
  • У Донецькій області через постійні обстріли 12 загиблих, 10 поранених.
  • Ворог обстріляв Миколаїв з РСЗО "Смерч". Інформація щодо пошкоджених об’єктів та постраждалих уточнюється.

УКРАЇНА

На захопленій росіянами Запорізькій АЕС не зберігаються запаси збагаченого урану та плутонію, які потенційно можуть бути використані як сировина для ядерної зброї. Це фейк - НАЕК «Енергоатом».

Мінюст запускає єдиний національний портал «Скажи правду» зі збору доказів для захисту та представництва України в Європейському суді з прав людини та Міжнародному суді ООН.

Україна виборола право на проведення чемпіонату Європи з карате у 2026 році.

Грошове забезпечення військовослужбовців, які опинилися у полоні, можуть виплачуватися членам їхніх родин за їхнім зверненням – Олексій Резніков, міністр оборони.

«УКРІНФОРМ»: Грошові виплати військових складаються з двох частин: щомісячне грошове забезпечення, яке військові отримують відповідно до своєї посади, звання, вислуги тощо і грошова винагорода (від 30 до 100 тис. грн), яка встановлена за ініціативою Президента України на період воєнного стану.

Від початку повномасштабної війни до ПЦУ з московського патріархату перейшли понад 400 громад.

ЕКОНОМІКА

На Рівненщині ТОВ «Центр «Сонячне ремесло» нарощує легальний видобуток бурштину-сирцю.

США цього тижня надали 4 млн дол. нової допомоги, на які буде сформовано 10 команд для розмінування звільнених від російських загарбників територій України.

Ліберецький край Чеської Республіки перерахував Вінниччині мільйон євро фінансової підтримки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президент України Володимир Зеленський виступив під час Українського сніданку в Давосі  і сказав, що завершення війни залежить як від об'єднаної позиції Заходу щодо допомоги Україні, так і від бажання рф сідати за стіл перемовин.

ЄС досягне угоди про ембарго на російську нафту напередодні європейського саміту наступного тижня попри заперечення з боку Угорщини - Шарль Мішель, голова Євроради.

ЄК пропонує ввести в дію оновлені правила заморожування та конфіскації активів фізичних і юридичних осіб, які підпадають під дію санкцій ЄС у зв’язку з російською агресією проти України, а також віднести дії, спрямовані на порушення таких санкцій, до переліку кримінальних злочинів.

Литва надасть Україні 20 бронетранспортерів М113, 10 військових вантажівок та 10 позашляховиків (для робіт з розмінування) - Арвідас Анушаускас, міністр оборони Литви.

Відділ технічної допомоги правоохоронним органам України посольства США в Києві надав співробітникам ДПСУ та Нацполіції 21 броньований автомобіль і 185 млн доларів фінансової допомоги.

Анджей Дуда звинуватив Німеччину в порушенні обіцянок щодо поставок зброї Польщі.

«УКРІНФОРМ»: Берлін пообіцяв Польщі танки Leopard на заміну тих, які вона передала Україні, однак німецький уряд не дотримав слова, і Польща залишилась майже без техніки.

Міністерство фінансів США не продовжуватиме дію генеральної ліцензії, яка тимчасово дозволяла рф проводити виплати для обслуговування свого зовнішнього боргу в доларах в умовах санкцій.

«УКРІНФОРМ»: Ця вимога набула чинності в ніч проти 25 травня і вона суттєво ускладнить умови для російської економіки й збільшить можливість оголошення росією дефолту.

ВОРОГ

Мінфін росії проводитиме виплати за державним боргом у рублях, мотивуючи це відмовою Мінфіну США продовжити ліцензію, яка дозволяла росії платити за зобов'язаннями в доларах.

«УКРІНФОРМ»: А кому ваші папірці у світі треба?

У рф ухвалили закон, що скасовує вікову межу для військових за контрактом.

путін підписав указ про спрощене надання громадянства рф жителям Запорізької та Херсонської областей.

Вирішення продовольчої проблеми потребує комплексного підходу, у тому числі пов'язаного зі зняттям санкційних обмежень, які були накладені на російський експорт та фінансові транзакції - Андрєй Руденко, заступника мзс рф.

«УКРІНФОРМ»: рф відкрито шантажує світ продовольством і відповідь на це має бути лише одна – надання Україні проти корабельних ракет і ще жорсткіші санкції.

Група великих російських бізнесменів, які потрапили під міжнародні санкції, запропонувала пожертвувати значну частину свого статку на відновлення України в обмін на зняття персональних обмежень - Христя Фріланд, міністр фінансів Канади.

«УКРІНФОРМ»: Про те, що більшість олігархій проти війни в Україні, і що вони не задоволені політикою кремля, чутки ходять давно, але конкретних дій з їх сторони чомусь нема.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-