U-LEAD консультує громади про те, як заснувати фонд для післявоєнної відбудови

U-LEAD консультує громади про те, як заснувати фонд для післявоєнної відбудови

Укрінформ
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» консультують громади про те, як заснувати цільовий фонд для відбудови населених пунктів, які зазнали руйнувань внаслідок воєнних дій.

Про це Укрінформу повідомили в U-LEAD.

Зокрема зауважують, що для відновлення та відбудови громади необхідно створювати саме цільовий фонд, а не благодійний. Так, під час інформаційної сесії для громад Сумщини радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Сумській області Ірина Алєєва зазначила, що відповідно до ЗУ «Про благодійну діяльність та благодійні організації», засновниками благодійних організацій можуть бути як фізичні, так і юридичні особи, крім органів державної влади, органів місцевого самоврядування (ОМС) та інших осіб публічного права. Саме засновники благодійної організації визначають її цілі та затверджують установчі документи.

Читайте також: U-LEAD роз’яснює громадам можливості фінансування добровольчих формувань

«Отже, ОМС, а також інші юридичні організації та заклади територіальної громади не мають права створювати благодійні фонди незалежно від мети їх створення. Територіальній громаді краще відповідно до статті 68 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» утворити цільовий фонд, який є складовою спеціального фонду відповідного місцевого бюджету, та затвердити рішенням місцевої ради положення про Порядок формування та використання цільового фонду», - додала Алєєва.

На її думку, цільовий фонд можна створити для виконання заходів післявоєнного відновлення і розбудови місцевої громади, наприклад це може бути відновлення і розбудова транспортної, медичної, соціальної, комунальної, виробничої інфраструктури та житла, інфраструктури енергетики, зв’язку, заходи з подолання безробіття, підтримки сімей з дітьми, вразливих верств населення, осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах внаслідок війни тощо. Також серед заходів може бути й створення умов для залучення інвестицій, новітніх технологій для післявоєнного відновлення і розбудови зеленої економіки населених пунктів громади.

Щодо видів надходжень до фонду, то йдеться про добровільні внески юридичних і фізичних осіб, безповоротну фінансову допомогу, благодійні внески, гранти, дарунки іноземних установ, організацій, міжнародну фінансову допомогу від урядів та муніципалітетів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ, інші надходження не заборонені чинним законодавством України.

Читайте також: U-LEAD надає громадам гуманітарну допомогу для облаштування прихистків

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-