Львівські лікарі провели три пересадки нирок спільно з відомим трансплантологом Монтгомері

Львівські лікарі провели три пересадки нирок спільно з відомим трансплантологом Монтгомері

Фото
Укрінформ
У Львові лікарі провели три пересадки нирок спільно з всесвітньовідомим трансплантологом Робертом Монтгомері, очільником Інституту трансплантації Лангон Нью-Йоркського університету.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"На запрошення лікарів Першого територіального медичного об’єднання Львова, фахівці якого й під час війни продовжують проводити трансплантації, медзаклад відвідав спеціаліст світового рівня, професор Роберт Монтгомері. У Львові Роберт Монтгомері провів два дні. Під час візиту він консультував вітчизняних спеціалістів, ділився практичним досвідом, безпосередньо взяв участь у пересадці трьох нирок, які виконувала команда львівських трансплантологів. Досвід, яким поділився професор, безцінний, для українських лікарів", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: «Розробили в українських біолабораторіях» - росія поширює фейк про віспу мавп

Зазначається, що у перший операційний день провели родинну трансплантацію. 52-річна мама віддала нирку своєму 30-річному синові. Молодий чоловік хворів на хронічний гломерунонефрит і на діалізі був останні 6 місяців. Наступного дня відбулася трансплантація від померлого донора. Ним стала 61-річна жінка зі Львівщини з важким інсультом. Згоду на донорство органів надали родичі.

Львівські трансплантологи провели три пересадки нирок спільно з Робертом Монтгомері / Фото: Пресслужба Першого медоб'єднання Львова

Одну нирку пересадили 43-річній жінці з Макіївки, що на Донеччині, у якої минулого року відмовили нирки. Відтоді вона перебувала на гемодіалізі. На лист очікування стала у березні цього року, а вже у травні отримала рятівний орган.

Другу нирку отримав 40-річний чоловік з Тернопільської області з хронічним гломерунонефритом, що перебував на гемодіалізі більше 5 років.

У МОЗ нагадали, що для пацієнтів операції з трансплантації є безкоштовними, кошти на їх проведення виділяє держава. Планові операції, які були призупинені у перші дні війни, наразі можуть проводитися за рішенням головних лікарів закладів охорони здоров’я.

Читайте також: У МОЗ розповіли, які безоплатні медичні послуги надаються немовлятам в Україні

Роберт Монтгомері очолює Інститут трансплантації Лангон Нью-Йоркського університету, де лише торік пересадили 3250 органів.

У 2021 р. саме тут була проведена унікальна ксенотрансплантація нирки людині, коли орган генномодифікованої свині отримав пацієнт з порушенням функції нирок. Загалом за свою лікарську практику професор пересадив понад дві тисячі нирок, врятувавши тим самим величезну кількість людських життів.

Роберт Монтгомері внесений до Книги рекордів Гіннеса як спеціаліст під керівництвом якого відбулася перша у світі трансплантація нирки людині від свині, і який у 2010-му році реалізував найбільшу у світі одночасну “перехресну” трансплантацію органів –10 за один день. Сам професор вже п’ять років живе з донорським серцем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-