Глава МЗС Туреччини вперше за 15 років відвідав Ізраїль

Глава МЗС Туреччини вперше за 15 років відвідав Ізраїль

Укрінформ
Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу вперше за 15 років відвідав Ізраїль. Сторони домовилися про підтримання сталого діалогу та розвиток двосторонніх відносин в питаннях торгівлі та економіки, цивільної авіації, дипломатичного діалогу.

Про це йшлося на пресконференції за результатами зустрічі міністрів закордонних справ Туреччини та Ізраїлю, повідомляє власкор Укрінформу.

«Ми домовилися про наступне. Буде вигідно підтримувати сталий діалог, незважаючи на наші розбіжності. Він має ґрунтуватися на взаємній повазі до чутливих питань обох сторін. Це буде вигідно не тільки для двосторонніх відносин, але й для миру у нашому регіоні… Робота над позитивним порядком денним також може допомогти нам конструктивно долати розбіжності», - сказав міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

Було зазначено, що візит міністра закордонних справ Туреччини в Ізраїль відбувся вперше за останні 15 років.

Як наголосив міністр закордонних справ Ізраїлю Яір Лапід, Туреччина та Ізраїль відкривають «нову сторінку» у відносинах і мають на меті розширити економічні зв’язки та розпочинають роботу над новою угодою про цивільну авіацію.

Читайте також: Ердоган розкритикував премєра Греції і заявив, що він для нього «більше не існує»

«Ізраїль очікує прогресу не тільки в наших дипломатичних відносинах і питаннях безпеки, а й на економічному фронті», – сказав Лапід.

Як повідомлялося, серйозне охолодження відносин між Ізраїлем та Туреччиною відбулося у 2010 році, коли "флотилія свободи" спробувала прорвати морську блокаду сектора Газа і була зупинена ізраїльським спецназом. Тоді було вбито 9 турецьких активістів, ще 40 осіб постраждали.

У 2016 році країни домовилися про нормалізацію відносин та оголосили про призначення послів.

Чергове загострення сталося у 2018 році після оголошення Єрусалиму столицею Ізраїлю.

У грудні 2020 року Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина хоче покращити свої відносини з Ізраїлем. 9 березня цього року президент Ізраїлю Іцхак Герцог відвідав Туреччину з офіційним візитом вперше з 2008 року.

Фото: trt.net.tr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-