Дрогобицька солеварня збільшила потужності, але цього не вистачить навіть для Львівщини

Дрогобицька солеварня збільшила потужності, але цього не вистачить навіть для Львівщини

Ексклюзив
Укрінформ
Через зупинку ДП "Артемсіль" та дефіцит солі в Україні Дрогобицька солеварня збільшила потужності до 55 тонн в місяць, але цього не вистачить навіть, щоб забезпечити Львівську область.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив в.о. директора Дрогобицької солеварні Ігор Нащочич.

«На жаль, наші потужності не можуть покрити потреби солі навіть у Львівській області, дуже великий попит. Артемсіль робив 2 млн тонн в рік, ми зараз збільшили до 55 тонн в місяць, за рік вийде десь 600. Це дуже мало. Але ми вже наші потужності збільшили до максимуму. Цілодобово в нас працюють люди, зараз добрали працівників до 40. І вони день і ніч варять сіль», - розповів Нащочич.

Він додав, що до 90-х років Дрогобицька солеварня випускала до 750 тонн в місяць. Щоб повернутися до таких потужностей потрібен не один мільйон. Треба проводити газ, ставити великі ванни, сушильний барабан, транспортери. Це дуже великі кошти, а оскільки підприємство у державній власності, то поки на це мало надії.

«Спосіб виробництва солі у Дрогобицькій солеварні відрізняється від традиційного видобутку, як це було у Соледарі. Ми видобуваємо соляний розчин (ропу) з-під землі і варимо її в соляних ваннах на дровах. Вода випаровується, сіль осідає і тоді витягаємо, просушуємо і фасуємо. Дуже складний процес.В нас працює лише одна соляна шахта, з якої беремо 50 кубів ропи на день, не більше. Раніше ще функціонували в селах і по трубах скачувалося на солеварню», - зазначив в.о. директора.

За його словами, навіть якщо на підприємство підвести газ, то ціна в закупці зросте до 60 грн, тоді як зараз фасовка в 750 г коштує 18 грн.

Читайте також: На Луганщині через війну зупинилися понад три тисячі підприємств

Дрогобицька солеварня – одна з найстаріших в Європі і процес її відродження у 2021 році мав крафтове та туристичне спрямування. Сіль купували частіше ресторани та туристи в подарункових наборах. Проте з початком війни до виробництва звернулися такі великі торгівельні мережі. Але за словами керівника, підприємство не може постачати достатню кількість і тому продукція реалізується лише у львівських магазинах.

Як повідомляв Укрінформ, державне підприємство «Артемсіль», розташоване у місті Соледар неподалік від Бахмута на Донеччині, зупинилося через постійні ворожі обстріли. Запас готової продукції з підприємства вивезли по торгівельним мережах ще у квітні. За рік підприємство видобувало 2 млн тонн солі. Окрім задоволення українських потреб, сіль також ішла на експорт до 15 країн світу. Артемівське родовище кам’яної солі постачало понад 90% солі загалом в Україні, наголошують в Інституті аграрної економіки НАН.

Дрогобицька солеварня – це одне з найстаріших діючих підприємств Східної Європи. Перша писемна згадка про дрогобицьку сіль зафіксована у 1390 році, але є твердження, що видобуток солі тут був ще з ХІІ ст., оскільки є згадки про галицьку сіль, яка постачалася на столи київських князів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-