Лікар-дієтолог: Кому схуднути – то це після війни

Лікар-дієтолог: Кому схуднути – то це після війни

Укрінформ
Чому не варто зараз «сідати» на дієти? А ще - чому у війну важливо споживати продукти, які містять триптофан? Як «заїсти» стрес?

Комусь може видатися, що ця розмова не на часі. Які ще дієти? Війна! Яка увага до раціону, якщо більшість з нас нині взагалі не фіксується на тому, що їсть. «Дієтологічні» поради в дні, коли для багатьох українців в окупації недоступні навіть елементарні продукти, можуть сприйматися, як блюзнірство.  

Менше з тим, війна не відміняє елементарну турботу про здоров’я своє та своїх близьких. І передусім тому, що для того, щоб битися – як на фронті, так і в тилу - треба мати і сили, і відповідний настрій. Не скажемо, що раціон харчування відіграє в цьому єдино важливу роль, але те, що ця роль дуже важлива  - однозначно.

Правильне харчування  не поможе, поки розладнані нерви

Але почнімо зі стресу. Протягом останніх трьох місяців кожен з нас у більшій чи меншій мірі відчуває саме стрес. Незалежно від того, чи знаходиться людина у зоні воєнних дій або десь у евакуації, вважає лікар-дієтолог, терапевт і ендокринолог Тетяна Литвинова: « Ми все одно всі «стресуємо». Й не лише ті, хто каже, що у них вже «мозоль» на нервах від нескінченних повітряних тривог».  У когось стрес проявляється розладами зі сном, у інших  щось з пам’яттю або почала з’являтися якась «важкість у шлунку», чого не було раніше – до війни.

І тут ніякі ліки та правильне харчування  не допоможуть, поки людина не заспокоїть нерви.

Яким чином?

-  Зараз у багатьох ускладнений доступ до медиків, які можуть виписати потрібні ліки, - каже Тетяна Литвинова. - Але трави можна придбати в будь-якій аптеці або, навіть, у супермаркеті. Наприклад, я б радила звернути увагу на мелісу, м’яту, хміль, ромашку, чабрець, лаванду, глід, пасифлору. До збору тих чи інших трав можна додавати трохи шипшини - це особливо актуально, навесні-на початку літа, коли відчувається нестача вітаміну С.

Важливий нюанс: треба не забути, що один і той же збір трав можна пити не більше чотирьох тижнів, а потім робити перерву на 10 днів або змінювати на інший збір.

Дітям – а вони переживають навіть більший стрес, ніж дорослі – можна приготувати  трав’яний чай з лаванди та невеликої кількості меліси. І давати його дитині за кілька годин до сну. І тут є нюанс:  температура цього чаю має бути трохи нижчою, ніж кімнатна.

Триптофан. Можна не знати, що це, але їсти його - треба

- У цей важкий для всіх період дуже важливо, щоб на нашому столі були продукти, багаті на триптофан - продовжує лікар. Ця речовина допомагає боротися зі стресом та втомою, піднімає настрій.

А все тому, що з триптофану в організмі утворюється серотонін – гормон радості, який допомагає нам боротися зі стресами. Завдяки триптофану синтезується і мелатонін, який часто називають гормоном сну, адже він виробляється в основному вночі. Чим вище його рівень в організмі, тим міцніше у людини сон, що так потрібно для нервової системи.

Найбільш багаті на триптофан продукти – більш ніж традиційні: м'ясо, риба (ті ж оселедці та скумбрія), твердий сир, яйця, бобові, горіхи, насіння соняшника, банани, цільнозерновий хліб.

Ще нюанс: наприклад, в яйцях, зварених в круту, його менше, ніж у  яєчні, омлеті або яйцях, зварених некруто.

І не їжте зеленої моркви!

-  Окрема тема - особливості харчування навесні та на початку літа, - продовжує дієтолог. – Усі ми знаємо, що це час, коли організм загалом ослаблений після зими. А тут ще – війна і пов’язаний з нею щоденний стрес, який ми всі переживаємо.

Та якщо постаратися правильно побудувати харчування, дати собі фізичне навантаження, це допоможе  стабілізуватися, попри все. Що для цього робити?

По-перше, треба зменшити в раціоні овочі та фрукти минулорічного врожаю. Вони не тільки практично не містять вітамінів, але можуть бути шкідливі для організму, особливо якщо неправильно зберігалися.  

Тут – нюанс про який практично всі знають, але ми все одно нагадуємо: стару картоплю слід чистити так, щоб товщина лушпиння була не менш 3 міліметри. Особливо там, де знаходяться оченята картоплі, саме там накопичується найбільше солоніну. Якщо позеленіла стара морква, цю зелень теж треба зрізати.

І ще. Налягаємо свіжу на зелень, яка в травні активно росте і вже не так дорого коштує: шпинат, петрушку, кріп, різні види хрумких салатів. До того ж, петрушка, щавель, шпинат, цибуля, часник та селера мають високий вміст кальцію – побільше, ніж магазинні молочні продукти. От-от, незважаючи на уже традиційно холодну весну, «підуть» молода капуста, морква,  буряк.

Булочки і макарони їдять, коли холодно

Щоб впоратися з дефіцитом вітамінів групи В, треба їсти більше цілісних круп. У той же час, нагадуємо давно відоме, але важливе: постарайтеся таки скоротити споживання вуглеводів – тих же булочок та макаронів. Зараз вже тепло, і вуглеводи не потрібні нам в такій кількості, як взимку, коли вони допомагають регулювати температуру тіла  під час холодів.

Основний принцип приготування їжі навесні - це мінімальна термічна обробка. Ті продукти, які можна вживати у сирому вигляді, краще їсти сирими. Так ми зберігаємо максимум вітамінів.

Нагадуємо. Вітамін С – у цитрусових, зелені, червоному перці. Вітамін В6 – у бананах та броколі. Вітамін А – у моркві. А вітамін В1, який до речі відповідає за нервову систему, організму забезпечить шпинат і томати.

Хто хочете схуднути, то це – після війни

І дуже важливо – жодних суворих дієт навесні, будь ласка! Наш організм і так ослаблений, а якщо його ще й залишити без важливих білків та вітамінів, це може призвести як до загострення хронічних захворювань, так і появи нових проблем зі здоров'ям. Той же гастрит, який – ви це знаєте - дуже часто виникає на фоні тривалих стресів, особливо потребує регулярного та щадного харчування.

І не переживайте, якщо трохи набрали  зайві кілограми. Це часто буває через високий рівень кортизолу - гормону стресу. Зараз головне – вижити, і фізично, і психологічно. А з зайвою вагою ми якось вже впораємося.

Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-