Битва за Україну. День дев’яностий

Битва за Україну. День дев’яностий

Укрінформ
Сьогодні три місяці героїчного протистояння, 90 днів історичної битви за свободу України

Дехто давав нам 3 дні, а ми стоїмо вже 3 місяці і стоятимемо, скільки буде треба. Ми змогли вигнати окупантів з під Києва і з півночі України, примусили «другу армію світу» відступити від Харкова. Зараз йдуть тяжкі бої за Донбас, нам потрібно українське Приазов’я, і ми вистоїмо і переможемо, бо з таким героїчним народом і з такою мужньою армією інакше бути не може. Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про дев’яностий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 7 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Дехто давав нам лише три дні, а ми вистояли три сміливі, звитяжні, героїчні місяці й продовжуємо боротьбу за нашу свободу та незалежність. Дякую кожному й кожній, хто робить усе для перемоги, для миру в Україні».

  1. Курт Волкер, екс-спецпредставник США по Україні: «Я не розумію навіть логіки розмов про те, що путіну треба зберегти лице. Це - неспровокована агресія проти сусідньої країни. Її необхідно припинити та повернути назад. Зберегти обличчя неможливо».

  1. Анджей Дуда, президент Польщі: «Західні політики помиляються, якщо думають, що зможуть переконати українців піти на поступки путіну і знову віддати йому частину території України. Україна має відновити свою територіальну цілісність, агресор має заплатити воєнні репарації, а злочинці повинні відповісти за свої злочини».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони України: «Рамштайн» стає справжньою коаліцією вільного світу на підтримку України. Тішить, що кількість країн-учасниць збільшується, з континентів не представлена тільки Антарктида… На зустрічі країни оголосили про нові способи підтримки, які можуть стати game changing у цій війні. Розраховую, що на наступній зустрічі у червні зможу доповісти колегам про результати застосування зброї, про яку йшла мова на зустрічі 23 травня»

  1. Урсула фон дер Ляєн, президентка Європейської комісії: «Зараз стоїть питання не тільки про виживання України, і не тільки про європейську безпеку, це ставить під питання увесь світовий порядок. І тому протидія російській агресії - це задача для всієї міжнародної спільноти. Україна має перемогти у цій війні, а агресія путіна має стати для нього стратегічною поразкою».

  1. Алар Каріс, Президент Естонії: «Розширення Європейського Союзу стало ефективним інструментом забезпечення демократії та процвітання в Європі, цей процес треба продовжувати і надати Україні статус кандидата у члени ЄС».

  1. Родріго Дутерте, Президент Філіппін: «Багато хто каже, що я і путін обидва вбивці. Я давно казав вам, філіппінцям, що я справді вбиваю. Але я вбиваю злочинців, я не вбиваю дітей і людей похилого віку. Ми знаходимося (з путіним – ред.) в двох різних світах. росія веде в Україні не «спеціальну військову операцію», а насправді повномасштабну війну проти суверенної нації».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб оперативна інформація на 18:00 24 травня

  • На Донецькому напрямку ворог продовжує наступальні дії, намагається прорвати оборону наших військ та вийти на адміністративні кордони Луганської області.
  • На Харківському напрямку ворог здійснив артилерійський обстріл підрозділів ЗСУ в районі н/п Циркуни, провів розвідку боєм в районі н/п Пасіка, зазнав втрат і  відійшов.
  • На Лиманському напрямку противник за підтримки артилерії та авіації, наступає у напрямку н/п Лиман.
  • На Сєвєродонецькому напрямку, за підтримки вогню артилерії, ворог наступає у напрямку  Сєверодонецька, бойові дії тривають.
  • На Бахмутському напрямку противник наступає в районах н/п Липове та Білогорівка.

У небі над Україною був знищений генерал-майор військово-повітряних сил росії у відставці Канамат Боташев.

«УКРІНФОРМ»: Як генерал у відставці опинився за штурвалом Су-25 в Україні не зрозуміло, але це дозволяє припустити: у рф немає резерву, от і вербують військових-пенсіонерів.

В Ізюмі розташовані понад 20 тисяч військових рф, які намагаються наступати на Слов’янськ.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Вороги вбили в Україні 234 дитини, ще понад 433 дітей поранені.

У Київській області вже виявлено 1297 тіл загиблих мирних жителів - Андрій Нєбитов, начальник поліції Київської області

«УКРІНФОРМ»: Від початку де окупації Київщини знайдено більш як 10 масових захоронень громадян. Але і ця цифра не є остаточною. Відплата – про неї нині йдеться на фронті і в кожній українській оселі.

У Маріуполі під час розбору завалів багатоповерхівки в районі приміської АЗС-2 в підвалі знайшли близько 200 тіл загиблих - Петро Андрющенко, радник маріупольського мера

Ситуація в областях станом на 8:00 24 травня:

  • На Луганщині зруйновано по 6 будинків у Сєвєродонецьку та Лисичанську, ще 4 будинки зруйновані в Золотому і 3 – у Новодружеську. За добу 4 людей загинули і 4 були поранені.
  • На Донеччині загострення поблизу Авдіївки, Лимана, Райгородка. За добу 3 людей вбиті, 6 поранені. Евакуація із прифронтової зони триває попри обстріли.
  • На Дніпропетровщині ворог з «Ураганів» обстріляв Зеленодольську і Широківську громади, які межують з Херсонщиною.
  • У Харківській області росіяни обстрілювали Мерефу, Дергачі, Ізюмський та Лозівській райони, за добу 5 поранених.

УКРАЇНА

Україна розпочне поетапне будівництво вузької європейської колії, аби з’єднати свою залізницю з європейською - Денис Шмигаль, прем’єр-мініср

«УКРІНФОРМ»: У більшості країн Євросоюзу, за винятком Іспанії та Португалії використовують "вузьку" колію і на даний час це є проблемою для України. Але. Після переходу на вузьку колію ми і станемо остаточно Європою

Священний синод Православної церкви України ухвалив рішення щодо створення нової релігійної організації у складі ПЦУ на території Києво-Печерської Лаври.

«УКРІНФОРМ»: Таке рішення Синод ухвалив з метою подолання наслідків неканонічного підпорядкування цього монастиря владі Московського патріархату. Якщо з мінімальним пафосом, то це – історичне рішення.

АТ "Укрпошта" за перший день продажів реалізувало близько 800 тисяч марок «Русскій воєнний корабль… ВСЬО!».

У Харкові запустили усі лінії метро, але поїзди ходитимуть рідше, ніж у довоєнний час - Ігор Терехов, міський голова.

«УКРІНФОРМ»: Від початку війни метро Харкова, як і в Києві, було сховищем для всіх мешканців і ось тепер нарешті воно запрацювало. Режим роботи – з сьомої ранку до сьомої вечора. «Як до війни» - після Перемоги буде.

ЕКОНОМІКА

Україна до кінця року зможе експортувати в ЄС близько 800 МВт електроенергії на добу – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України

Німецький державний банк розвитку KfW та Міністерство фінансів підписали угоду про надання Україні кредиту на суму 150 млн євро для фінансування соціальних видатків.

За час війни Київстар сплатив 3 мільярди податків і спрямував 33 мільйони на благодійництво

Україна отримала від Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) черговий кредитний транш на 79,5 млн євро. Кошти були надані Нідерландами.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у квітні виплатив вкладникам неплатоспроможних банків 299,4 млн грн відшкодування.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Рада ЄС ухвалила рішення про збільшення військової допомоги для України ще на 500 млн євро

«УКРІНФОРМ»: 490 млн євро підуть на закупівлю військової техніки, ще 10 мільйонів євро призначені для покриття забезпечення обладнанням і засобами індивідуального захисту й аптечками, а також пальним. Загалом ЄС уже виділив України 2 млрд євро військової допомоги.

Володимир Зеленський під час онлайн-спілкування в Українському домі в Давосі сказав, що  найгострішими гуманітарними питаннями для України на сьогодні є обмін полоненими, розблокування українських портів та експорт зерна, а також пошук і встановлення місцеперебування незаконно депортованих країною-агресором українців.

Президент Литви Ґітанас Науседа підписав указ про звільнення дипломата Ейтвідаса Баярунаса від обов'язків посла у росії з 1 червня.

«УКРІНФОРМ»: Литва ще у квітні вислала главу посольства рф у Вільнюсі та співробітників генерального консульства в Клайпеді, а також закрила російське диппредставництво. Також країна знизила  дипломатичне представництво між Литвою і рф до рівня тимчасових повірених у справах.

Уряд Нової Зеландії ухвалив відрядити до Британії близько 30 військових інструкторів, які навчатимуть військовослужбовців ЗСУ роботі зі 105-мм гаубицями L119.

ВОРОГ

росія запровадила санкції проти 154 членів британської Палати лордів

«УКРІНФОРМ»: Лорди ніколи так не ридали…

Глава міноборони рф шойгу заявив, що росія нібито спеціально уповільнює темпи наступу в Україні, щоб "уникнути жертв серед мирного населення та надати можливість людям евакуюватися".

«УКРІНФОРМ»: А що він ще скаже? Що росію б’ють на всіх фронтах?

Російський "суд" заочно арештував главу ОВА Одещини Максима Марченка.

«УКРІНФОРМ»: Марченко, як глава Столиці українського сміху, відреагував на це анекдотом: « - Вы знаете, когда вас нет, о вас такое говорят…- Передайте им, шо когда меня нет, они могут даже меня бить».

Секретар РБ рф Микола Патрушев сказав, що рф не обмежує себе термінами у війні проти України, що країни НАТО нібито зацікавлені у затяжній війні, а росія має право вимагати "репарації".

«УКРІНФОРМ»: Все що світить росії – так це ганебна поразка і суд в Гаазі. Але це певні зміни: раніше у них  «все йшло за планом».

У росії суд залишив чинним вирок, дев'ять років колонії суворого режиму, російському опозиціонеру Олексію Навальному у новій справі про шахрайство і неповагу до суду.

Рекордні обсяги російської нафти «застрягли» у морі в танкерах через санкції – ЗМІ

Батькам російських строковиків, які проходили службу на крейсері «Москва», знищеному українськими військовими, пропонують визнати синів «померлими внаслідок катастрофи».

«УКРІНФОРМ»: Ну, добре що хоч уже не «пропалими без вісті». Це у них – прогрес по-російськи

Марина Дмитрів, Киї

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-