«Маска-тест» на COVID, танці робопсів та офіс Apple в Україні - новинки технологій за тиждень

«Маска-тест» на COVID, танці робопсів та офіс Apple в Україні - новинки технологій за тиждень

Укрінформ
Цього тижня SpaceX вивела у космос ще 88 супутників, у Штатах розробили прототип маски, яка виявляє COVID-19, а Робопси Boston Dynamics станцювали під пісню BTS. Samsung запатентував смартфон з екраном-браслетом, вчені створили електрод, що збільшить час автономної роботи гаджетів, а компанія Apple відкрила перший офіс в Україні.

Укрінформ пропонує переглянути найцікавіші новини з царини науки і технологій, опубліковані на сайті агентства за останній тиждень. 

Космос

Китайське космічне управління опублікувало нові зображення з Марсу

Китайське національне космічне управління (CNSA) опублікувало нові відеозаписи та зображення зонда Tianwen-1, що приземлився на Марсі та досліджує цю планету.

На відео видно, як зонд розгортає парашут та спускається на марсіанську поверхню, а його марсохід Zhurong від’їжджає від своєї платформи та рухається поверхнею планети.

Оприлюднені світлини містять краєвиди Марсу та сліди колій, залишені ровером.

Читати новину повністю

* * *

SpaceX планує на липень перший орбітальний політ Starship

Компанія Ілона Маска SpaceX має намір здійснити перший орбітальний космічний політ свого корабля Starship вже у липні, заявила президент компанії Гвін Шотвелл.

Компанія має намір запустити Starship з ракети-носія Super Heavy у Південному Техасі, після чого ракета-носій відокремиться та приводниться у Мексиканській затоці приблизно через вісім хвилин.

Читати новину повністю

* * *

Японія планує відправити космічний зонд до супутника Марса

В Японії розглядають можливість відправлення у 2024 році космічного апарату до супутника Марса – Фобоса. 

Стратегічна рада Японії з космічного розвитку поставила за мету доставити у 2029 фінансовому році на Землю проби ґрунту з поверхні Фобоса, одного з супутників Марса.

Читати новину повністю

* * *

SpaceX вивела в космос ще 88 супутників

Американська компанія SpaceX у середу провела успішний запуск ракети Falcon 9, яка доправила на орбіту 88 супутників, серед яких 3 мінісупутники зв’язку в рамках проєкту Starlink.

Ракета вивела на орбіту 85 комерційних і державних мінімальних космічних апаратів, а також ще три мінісупутники зв’язку в рамках проєкту Starlink.

Читати новину повністю

* * *

Virgin Orbit запустила в космос одразу сім супутників

Компанія Virgin Orbit, що входить в конгломерат Річарда Бренсона Virgin Group, успішно вивела на орбіту сім невеликих супутників за допомогою ракети LauncherOne.

Запуск ракети-носія LauncherOne із супутниками здійснювався з модифікованого літака Boeing 747 компанії Virgin Orbit 30 червня.

Читати новину повністю

* * *

У Китаї будують телескоп, який шукатиме на орбіті космічне сміття

У провінції Цінхай на південному заході Китаю днями розпочалося будівництво проєкту багатоцільових оглядових телескопів MASTA для виявлення фрагментів космічного сміття, що знаходиться на середніх і високих навколоземних орбітах.

MASTA розташований на висоті 3 800 м над рівнем моря в селищі Ленху, яке адміністративно підкоряється місту Маннай Хайсі-Монгольсько-Тібетського автономного округу.

Читати новину повністю

* * *

Разом із Безосом у космічний політ відправиться 82-річна льотчиця

Разом з американським мільярдером Джеффом Безосом у космічний суборбітальний політ 20 липня відправиться 82-річна льотчиця Уоллі Фанк.

«Прийшов час. Ласкаво просимо, Уоллі. Ми раді, що ви полетите з нами 20 липня як наш почесний гість», - написав Безос.

Читати новину повністю

* * *

ІТ і гаджети

Panasonic продала свою частку в Tesla - ЗМІ

Японська компанія Panasonic продала свою частку в Tesla, але продовжить випускати акумулятори для американського виробника електромобілів.

Уточнюється, що вартість акцій становила близько $3,6 млрд. У 2010 році Panasonic заплатила за свою двовідсоткову частку в Tesla $30 млн.

Читати новину повністю

* * *

Microsoft повідомила про нову атаку ймовірно російських хакерів

Корпорація Microsoft повідомила про нову атаку ймовірно російського угруповання хакерів Nobelium, яких також звинувачує в масштабному зламі програмного забезпечення SolarWinds в 2020 році.

Нові атаки були спрямовані проти користувачів з 36 країн, зокрема США (45%), Великої Британії (10%), Канади і Німеччини. За даними Microsoft, метою хакерів стали ІТ-компанії, урядові установи, неурядові організації, аналітичні центри та фінансові сервіси.

Читати новину повністю

* * *

Instagram дозволить публікувати фото і відео з комп’ютера

Розробники соціальної мережі Instagram тестують можливість створювати публікації з комп’ютера.

Цю функцію побачив консультант із соціальних мереж Метт Наварра, який показав скріншоти нових функцій у Твіттері.

Читати новину повністю

* * *

Samsung запатентував смартфон з екраном-браслетом

Компанія Samsung запатентувала нову розробку "два-в-одному": смартфон зі знімним модулем, що перетворюється на браслет.

Фото: notebookcheck.net

Зокрема, у верхній частині нового смартфону розміщено спеціальний знімний блок із дисплеєм у всю ширину корпусу телефону. Цю частину пристрою можна від'єднати і утворити так званий розумний браслет.

Читати новину повністю

* * *

Amazon придбала конфіденційний месенджер

Застосунок для обміну зашифрованими повідомленнями Wickr, створений однойменною американською компанією у 2012 році, придбала компанія Amazon.

Wickr - це месенджер з технологією зашифрованого зв'язку з наскрізним шифруванням, подібний до WhatsApp та Signal.

Читати новину повністю

* * *

Вчені створили електрод, що збільшить час автономної роботи гаджетів

Фахівці з Мічиганського університету розробили новий електрод, який дозволяє збільшити світловипромінювання OLED на 20%.

Фото: news.umich.edu

Зазначається, що це допоможе збільшити час автономної роботи смартфонів і ноутбуків або зробити телевізори та монітори нового покоління більш енергоефективними.

Читати новину повністю

* * *

Facebook вперше злетів у ціні в понад $1 трильйон

Акції Facebook злетіли на 4% в понеділок та подолали рубіж у $1 трильйон сукупної вартості компанії після того, як суд США відхилив антимонопольний позов проти цього гіганта в галузі соціальних медіа.

Зокрема, у висновку суду зазначається, що федеральні органи не забезпечили достатньо фактів, щоби довести, що Facebook займає частку «60% плюс» на ринку персональних соціальних медіа.

Читати новину повністю

* * *

Zoom купує стартап, який розробляє машинний переклад у реальному часі

Американська комунікаційно-технологічна компанія Zoom Video Communications підписала кінцеву угоду про купівлю Karlsruhe Information Technology Solutions - Kites GmbH («Kites») - стартапа, що займається розробкою машинного перекладу в реальному часі. Умови угоди не розголошуються.

Компанія Kites була заснована в 2015 році викладачами Технологічного університету Карлсруе Алексом Вайбелем і Себастьяном Штюкером. У ній працюють 12 науковців-дослідників.

Читати новину повністю

* * *

Офіційна служба підтримки Apple заговорила українською

Відтепер при зверненні до служби підтримки Apple Support користувачі з України можуть отримати необхідну консультацію українською мовою.

До останнього часу українських користувачів обслуговували за замовчуванням російською мовою, а власників американських облікових записів - англійською.

Читати новину повністю

* * *

Apple відкрила офіс в Україні – що зміниться

Сьогодні компанія Apple відкрила офіційний офіс в Україні і планує самостійно ввозити техніку та контролювати магазини офіційних дилерів.

"Сьогодні Apple відкрила офіційний офіс в Україні. А тільки вчора в компанії з’явилась підтримка українською. Такі новини свідчать про високий рівень довіри до України, які посилюють наш імідж і приваблюють нові інвестиції", - зауважив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Читати новину повністю

* * *

Facebook запустив власний сервіс email-розсилок

Компанія Facebook запустила власний сервіс для поштовий розсилок Bulletin – автономну платформу для безкоштовних та платних статей та подкастів, яка має на меті конкурувати з Substack.

Зазначається, що платформа працює на окремому сайті. Компанія заявила, що статті та подкасти також будуть доступні через стрічку новин Facebook та в розділі новин Facebook.

Читати новину повністю

* * *

Роботи і штучний інтелект

Робопси Boston Dynamics станцювали під пісню BTS

Роботи-собаки "Spot" виробництва компанії Boston Dynamics станцювали під пісню кей-поп-гурту BTS 2020 року "IONIQ: I'm On It".

Нещодавно південнокорейський автовиробник Hyundai завершив процес придбання американського виробника роботів Boston Dynamics. Відсвяткувати це вирішили низкою незвичних відеороликів. На одному з них робопси Spot та учасники гурту BTS грають із роботом-танцюристом.

Читати новину повністю

* * *

Наука

У Штатах кажуть, що невеликі ядерні реактори допоможуть боротися зі зміною клімату

Невеликі ядерні мікрореактори заводського виробництва можуть стати безпечним і ефективним варіантом декарбонізації електроенергетики.

Нові системи можуть забезпечувати теплом промислові процеси або електрикою військову базу чи мікрорайон, працювати без нагляду від 5 до 10 років, а потім повертатися на завод для відновлення.

Читати новину повністю

* * *

У Штатах розробили прототип маски, яка виявляє COVID-19

Вчені з Гарвардського університету та Массачусетського технологічного інституту розробили прототип маски для обличчя, яка здатна виявляти коронавірус (COVID-19) впродовж 90 хвилин.

Фото: Felice Frankel and MIT News Office

На масці прикріплений біосенсор, який можна активувати, натиснувши на кнопку.

Читати новину повністю

* * *

Автомобілі

Tesla відкликає майже 300 тисяч автомобілів у Китаї

У Китаї Tesla відкликає майже 300 тисяч електромобілів Model 3 і Model Y - як ті, що виробили в країні, так і імпортовані.

Китайський регуляторний орган заявив, що компанія Tesla це робить для оновлення програмного забезпечення. Однак власникам не варто перейматись. У багатьох випадках відкликання, як очікується, буде здійснено дистанційно з оновленням онлайн-функції активного круїз-контролю автомобілів. Tesla оновить програмне забезпечення безкоштовно.

Читати новину повністю

* * *

Volkswagen за 14 років планує повністю перейти на виробництво електрокарів у Європі

Німецький автовиробник Volkswagen планує до 2035 року повністю закрити виробництво авто на двигунах внутрішнього згоряння в Європі, а пізніше відмовиться від неекологічних автівок і в інших регіонах світу.

Як додає Münchner Merkur, це перший раз, коли офіційний представник Volkswagen назвав конкретні строки відмови від виробництва неекологічних автомобілів.\

Читати новину повністю

* * *

У Євросоюзі торік зареєстрували більш як мільйон електрокарів

За минулий рік у ЄС кількість зареєстрованих електромобілів зросла утричі у порівнянні з 2019-м, перевищивши мільйон автівок.

Уточнюється, що протягом минулого року в ЄС, а також в Ісландії, Норвегії та Великій Британії було зареєстровано 11,6 мільйона нових пасажирських автомобілів.

Читати новину повністю

* * *

Канада заборонить з 2035 року продаж автівок на бензині

Протягом наступних 14 років Канада повністю відмовиться від продажу нових автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння.

Також зазначається, що влада Канади готує низку заходів, аби спонукати громадян переходити на транспорт із нульовим рівнем шкідливих викидів.

Читати новину повністю

* * *

Volkswagen представив новий хетчбек

Німецький автовиробник Volkswagen представив автомобіль 2022 Volkswagen Golf GTI.

Volkswagen представив новий хетчбек / Фото: carbuzz

У хетчбеку встановлено 2-літровий турбодвигун потужністю 204 кінських сили та крутним моментом у 236 Нм. Цей показник є значно меншим, ніж у попередніх моделях Golf GTI, а саме: 241 к.с. та 273 Нм.

Читати новину повністю

Ще більше цікавих новин шукайте на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-