Україна – перша з розвитку цифрових навичок серед країн Центральної та Східної Європи

Україна – перша з розвитку цифрових навичок серед країн Центральної та Східної Європи

Укрінформ
Які 10 професій, що потребують вагомого рівня цифрової обізнаності, користуються найбільшим попитом у новітній економіці

Цифрова трансформація та супутня їй необхідність у цифрових навичках давно вийшли за межі ІТ-індустрії та розповсюдилася на всі сфери нашого життя. Вже сьогодні ледь не кожне сучасне робоче місце потребує цифрової грамотності, а в найближчому майбутньому вона матиме життєво важливе значення. Британська Палата лордів заявила, що цифрові навички варто вивчати у школах у якості одного з основних предметів та ставитися до них з не меншою повагою, аніж до математики чи мови. Усвідомлюють необхідність та перспективи, що надає навчання, й наші співвітчизники, адже за даними глобальної ініціативи Microsoft з розвитку цифрових навичок – українці перші у країнах Центральної та Східної Європи. З моменту старту проєкту в червні 2020 року онлайн-навчання пройшли понад 45 тисяч українців.

Попит на цифровізацію та відповідну освіту зумовлений постійним розвитком технологій. Річ у тім, що майже все, що ми робимо, потребує певного рівня цифрових навичок. До того ж, ця тенденція лише набиратиме оберти, адже технології не стоять на місці, усе більше інтегруючись у наш побут, стаючи невід’ємною частиною не лише робочого, а ще й повсякденного життя. Іншими словами, усе зводиться до постійно зростаючої потреби у правильних, цифрових навичках.

Для керівників підприємств  варто розуміти, що за прогнозами Всесвітнього економічного форуму, 77% усіх робочих місць у майбутньому десятилітті будуть нероздільно пов’язані з технологіями, а до 2022 року більш ніж половині чинних співробітників знадобиться суттєве підвищення кваліфікації, зумовлене стрімкою цифровізацією. Згідно з дослідженням цифрових навичок у Центральній та Східній Європі, компанії, що вже впровадили інноваційні технології у робочі процеси, стикаються з проблемою відсутності кваліфікованого персоналу – лише 3,5% співробітників задовольняють нагальні потреби ринку в цифровій грамотності.

“Минулого року Всесвітній Економічний Форум опублікував перелік навичок, які потрібно досягнути, аби бути успішним і конкурентоспроможним на ринку праці наступні 4-5 років: комплексний problem solving, гнучкість, креативність, вміння співпрацювати, аналітичне мислення та інновації, цифрові навички, активне навчання, критичне мислення та аналіз, лідерство і соціальний вплив, вміння використовувати технології, що надзвичайно стрімко розвиваються та інтегруються у наше життя,” – говорить Анна Сидорчук, операційний директор ГС «Освіторія».

“Зараз освоєння цифрових навичок є “гігієнічним мінімумом” для абсолютно кожної сфери. Як колись потрібно було знати англійську мову, так і зараз, щоб знайти гарну роботу, необхідні цифрові навички, оскільки, так чи інакше, ми всі працюємо у цифровому середовищі. В онлайн переходить все більше напрямків діяльності організацій – комунікація, бухгалтерія, навчання тощо. Більшість процесів автоматизуються як на виробництві, так і в управлінні. Тому це обов’язкові навички для кожного”.

Своєю чергою, для спеціалістів, або людей охочих отримати актуальну, сучасну професію, пройшовши процес перекваліфікації, варто розуміти, що володіти цифровими навичками в умовах сучасної економіки – це надзвичайно прибутково. Крім того, отримання цих навичок ніколи не було простішим, аніж зараз.

ГЛОБАЛЬНА ІНІЦІАТИВА З РОЗВИТКУ НАВИЧОК

Влітку минулого року Microsoft спільно з LinkedIn та GitHub запустили світову освітню ініціативу, з метою навчити 25 мільйонів осіб цифровим навичкам в умовах мінливої економіки та кризи на ринку.

Microsoft Learn містить безплатні навчальні курси з підвищення цифрових навичок фахівців, покращення командної продуктивності та створення сучасних робочих місць опираючись на потенціал хмарних технологій, штучного інтелекту (ШІ), сервісів Azure, Microsoft 365, Power Platform, Microsoft Dynamics та ін.  Проходження курсу дозволяє пройти фінальний іспит та отримати сертифікат міжнародного зразка (за спеціальною зниженою ціною у $15), котрий цінується серед потенційних роботодавців і значно підвищує шанси на отримання пропозиції від світових компаній.

За допомогою глобальних даних LinkedIn Economic Graph стало можливим визначати актуальні вимоги ринку праці у реальному часі. На основі цих даних були сформовані курси з 10 професій, що користуються попитом  у новітній економіці та потребують вагомого рівня цифрової обізнаності. Серед українців найбільшим попитом користуються курси з наступних професій: Project менеджер, Менеджер по роботі з клієнтами, Торговий представник, Розробник програмного забезпечення та Digital маркетолог. До слова, усі курси доступні на англійській, французькій, іспанській та німецькій мові, що зовсім не зупинило українців на шляху до знань.

“На мою думку, безумовно, існує нагальна потреба в опануванні цифрових навичок. Неважливо, працюєте ви у сфері цифрових технологій чи ж виготовляєте дизайнерські меблі. До прикладу, коли я шукаю для себе лікаря чи перукаря – я користуюсь інтернет-пошуком. Не шукаю у газетах, не телефоную, а звертаюсь саме до технологій. Тому велику роль грає вміння розповісти про себе користувачам інтернету. Те саме стосується й використання сучасних програм з комунікації, діловодства та інших робочих процесів. Без цифрової грамотності це вкрай складно”,  – говорить Ханна Янкіна, HR Manager в DataArt.

Цифрова освіта дозволяє спеціалістам отримати актуальні для професії досвід та навички, перекваліфікація – сучасну професію та гідну оплату праці, а цілим компаніям зі штатом, що володіє цифровими навичками, значно легше здобути конкурентні переваги під час стрімкої цифровізації ринку.

Юлія Юхим, зовнішній пресофіс Microsoft

Фото з відкритих джерел 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-