Космічні готелі замість МКС

Космічні готелі замість МКС

Інфографіка
Укрінформ
Започаткований на початку 1990-х проєкт Міжнародної космічної станції майже дійшов до завершення. А тепер бізнес: «якихось» $55 млн – і ви в космосі

Свого часу до проєкту долучилися, крім США та Росії, ще й Японія, Канада та 10 країн-членів Європейського космічного агентства – Бельгія, Німеччина, Данія, Іспанія, Італія, Нідерланди, Норвегія, Франція, Швейцарія та Швеція. За ці 20 років МКС прийняла 64 довготривалі науково-дослідницькі експедиції, 242 астронавтів з 19 країн і навіть сім космічних туристів.

Але занадто висока вартість експлуатації станції (тільки для NASA щорічні витрати становлять майже $2 млрд без урахування вартості космічних носіїв, і левова частка їх йде на безкінечні ремонти та модернізації) роблять недоцільною її подальше існування. Так, технічний стан МКС бажає бути кращим. Протягом останнього десятиліття станція потерпає від чисельних аварій – негаразди з електроживленням, пошкодження сонячних панелей, так званий космічний «планктон» на зовнішній поверхні, досі не ліквідована з серпня 2019 року розгерметизація одного із найстаріших модулів «Зірка», де знаходяться системи управління та життєзабезпечення і каюти для астронавтів.

Отже, прийнято попереднє рішення - експлуатувати МКС лише до 2024 року, можливо, строк продовжать до 2030-го. NASA впевнена, що будівництво нової міжнародної чи національної космічної станції, а потім її утримання - недоцільні через дійсно космічні витрати. Що ж далі? Невже епоха орбітальних пілотованих наукових станцій минає безповоротно?

Треба сподіватися, що ні. Національне космічне агентство США торік уклало договір про співробітництво з компанією Axiom Space, яка є одним із розробників космічних апаратів. У 2024 році Axiom Station збирається побудувати перший орбітальний готель на десяток-другий космічних туристів. А NASA за необхідності орендуватиме у цьому космічному комерційному проєкті частину модулів для своєї науково-дослідницької діяльності – й дешевше, й безкінечними ремонтами не треба займатися.

Але є ще більш амбіційний комерційний задум - від компанії Orbital Assembly Corporation. Вже у 2027 році компанія хоче вивести на орбіту таке собі «космічне оглядове колесо», розраховане аж на 400 відпочивальників, з ресторанами та спортивними майданчиками.

Залишається цього дочекатися. Ну й, може, подешевшає? Як колись – мобільний зв’язок.

За матеріалами ЗМІ та спеціалізованих сайтів підготував Олександр Шингур

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-