Вчені спрогнозували катастрофу атмосфери Землі

Вчені спрогнозували катастрофу атмосфери Землі

Укрінформ
Моделювання показало, що через мільярд років атмосфера нашої планети переживе різкі зміни та втратить весь свій кисень, відкинувши життя до найдавніших анаеробних форм.

Як передає Укрінформ, про це науковці пишуть у статті, опублікованій в журналі Nature Geoscience.

Казумі Озакі і Крістофер Рейнхард змоделювали еволюцію земної атмосфери з урахуванням геологічних, біологічних і кліматичних факторів. Справа в тому, що з часом Сонце поступово стає більш гарячим і яскравим.

Розрахунки Озакі і Рейнхарда показують, що вміст вуглекислого газу в атмосфері Землі буде знижуватися (його молекули розпадаються під дією більш потужного сонячного випромінювання). Приблизно через мільярд років кількості СО2 буде вже недостатньо для підтримки фотосинтезу (і надходження кисню в атмосферу). Моделювання показує, що падіння вмісту кисню може виявитися надзвичайно різким, до рівня у мільйони разів менше нинішнього.

Читайте також: Енергія зірок на Землі: ЄС виділив на «штучне сонце» €5,6 мільярда

Паралельно буде збільшуватися присутність метану. За геологічними мірками, все станеться майже миттєво, приблизно за десяток тисяч років, і атмосфера повернеться до стану, якою була ще в археї, коли на Землі розвивалися найдавніші організми.

Атмосфера сучасної Землі більш ніж на 20 відсотків складається з чистого молекулярного кисню і містить мало вуглекислого газу. Такий склад став результатом діяльності біосфери і «кисневої катастрофи», що сталася близько 2,4 мільярда років тому, - і він же забезпечує існування великих і складних організмів, включаючи людей. Атмосфера молодої планети була зовсім не схожа на нинішню, а через деякий час вона може знову повернутися до колишнього, «безкисневого» виду, цитує статтю Naked Science.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-