Британська випускниця створила біопластик з рибних відходів

Британська випускниця створила біопластик з рибних відходів

Укрінформ
Винайдений матеріал виглядає як пластик, але він міцніший і його можна утилізувати як харчові відходи.

Про це повідомляє The Guardian.

"23-річна Люсі Х'юз, випускниця факультету дизайну з університету в Сассексі, намагалася розв'язати подвійні проблеми екологічно шкідливих пластиків та неефективного управління відходами. Використовуючи рибні відходи, вона створила біопластик - екологічну альтернативу пластику. Біопластик, виготовлений з органічних рибних відходів, які могли б опинитися на сміттєзвалищі, може замінити пластик у повсякденній упаковці", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що біопластик під назвою MarinaTex  біологічно розкладається: він може руйнуватися в ґрунті за чотири-шість тижнів і утилізуватися як харчові відходи.

Х'юз використовувала червоні водорості для зв’язування білків, витягнутих із рибних шкур і лусочок, створюючи міцні зв’язки у напівпрозорому та гнучкому листовому матеріалі. Хоча він виглядає як пластик, випробування дозволяють зробити його міцнішим, безпечнішим і набагато стійкішим.

Читайте також: В Австрії почали використовувати "лазерну етикетку" на фруктах

За оцінками, люди у Великобританії щорічно вживають 5 млн тонн пластику, майже половина з цього - упаковка. Лише 51% місцевих органів влади в Англії окремо збирають харчові відходи, і навіть там, де існують схеми утилізації, більшість біо- і компостувальних пластмас взагалі не підходять до наявної інфраструктури з переробки відходів. 492.020 тонн рибних відходів виробляється рибопереробною промисловістю щороку у Великобританії, і це вважається величезним та неефективним потоком відходів з низькою комерційною цінністю.

Читайте також: У Данії хочуть заборонити пластикові пакети

Небажані відходи - субпродукти, кров, ракоподібні та молюски, екзоскелети та шкіра риби та луска - потрапляють на сміттєзвалище чи спалювання. Завдяки дослідженням, проведеним на узбережжі Сассекса, Х'юз виявила рибну шкуру і лусочки, які були найбільш перспективними джерелами альтернативи пластику завдяки своїй гнучкості та міцності білків.

"Пластик - це дивовижний матеріал, і в результаті ми стали занадто покладатися на нього як дизайнери та інженери. Ми використовуємо пластик, неймовірно міцний матеріал для продуктів, життєвий цикл яких менш як доба. Це не має сенсу. ", - сказала Х'юз.

Читайте також: У Канаді навчилися переробляти пластик у пальне

Х'юз, переможець від Британії в нагороді Джеймса Дайсона, отримала 2000 фунтів стерлінгів за цей винахід. У листопаді відбудеться фінальний, міжнародний, етап нагороди, переможець якого може отримати  30 000 фунтів стерлінгів. Премія діє у 27 країнах для студентів університету та  випускників, які вивчають дизайн продукції, промисловий дизайн та інженерію. Вона винагороджує творчі дизайнерські рішення глобальних проблем.

Як повідомлялося, Всесвітній фонд дикої природи оприлюднив звіт, у якому йдеться про те, що в Середземне море щороку потрапляє 570 тис. т пластику - тобто майже 34 тис. пластикових пляшок за хвилину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-