Детектор темної матерії зафіксував один з найрідкісніших розпадів атомів у Всесвіті

Детектор темної матерії зафіксував один з найрідкісніших розпадів атомів у Всесвіті

Укрінформ
У міжнародному науковому центрі в Італії вчені зафіксували особливий тип радіоактивного розпаду в ксеноні-124 завдяки детектору темної матерії XENON1T.

Про це повідомляє портал Science Alert.

“Завдяки детектору темної матерії XENON1T у горах Гран-Сассо в Італії, вчені зафіксували одну з рідкісних подій, які коли-небудь були виявлені - особливий тип радіоактивного розпаду в ксенон-124”, - йдеться у повідомленні.

За даними порталу, явище є дивовижним, адже розпад цього ізотопу є дуже повільним. Насправді, ксенон-124 має період напіврозпаду 1,8х10 у 22 ступені року, що приблизно в трильйон разів більше віку Всесвіту.

Зазначається, що у радіоактивному розпаді періодом напіврозпаду називається кількість часу, яка знадобиться половині атомних ядер в даному зразку, щоб спонтанно змінитися через один з багатьох типів радіоактивного розпаду.

У даному випадку, вчені зафіксували, як ядро атома захопило два електрони зі своїх електронних оболонок.

Читайте також: NASA вперше в історії зафіксувала "марсотрус"

За словами одного з вчених, Ітана Брауна з Політехнічного інституту Ренессалера в США, це найдовший та повільніший процес, який коли-небудь вдалося вивчити людству.

"Ми дійсно бачили цей розпад. Це найдовший, повільний процес, за яким коли-небудь вдалося спостерегти напряму, також наш детектор виявився досить чутливим, щоб ми це зафіксувати”, - додав він.

Фото: XENON1T Collaboration

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-