Вчені залучили бактерій до будівництва доріг

Вчені залучили бактерій до будівництва доріг

Укрінформ
Додавання грунтових мікробів у бетонну суміш робить її стійкою до руйнівної дії протиожеледної "солі".

Як повідомляє Naked Science, для боротьби з цією проблемою Ягхуб Фарн і його колеги з Дрексельского університету запропонували використовувати поширені в усьому світу бактерії Sporosarcina pasteurii.

Хлорид кальцію широко застосовується на дорогах як антиобморожувач. Однак він здатний проникати в структуру бетону і взаємодіяти з присутнім у ньому гідроксидом кальцію, що приводить до утворення оксихлорида. Об'ємна і пухка, ця сіль розширює і розриває бетон зсередини, призводячи до утворення ям і вибоїн навіть на якісній трасі.

При цьому, бактерії Sporosarcina pasteurii у природі призводять до появи карбонату кальцію - «природного цементу», здатного скріплювати великі маси піску і породи, а також беруть участь у формуванні вапняку і мармуру. У статті, опублікованій в журналі Construction and Building Materials, вчені пропонують додавати деяку кількість таких мікробів у цементну суміш для дорожнього будівництва. Задумка полягала в тому, щоб S. pasteurii використовували хлорид кальцію, перетворюючи його на абсолютно нешкідливий карбонат і не дозволяючи йому реагувати з протиожеледною сіллю.

Читайте також: Столична влада пояснила, де вже можна розганятися до 80 км/год

Для перевірки цієї ідеї автори приготували і випробували в лабораторії серію зразків бетону з додаванням бактерій і - в деяких зразках - невеликої кількості поживних речовин для підтримки їх зростання. Бетон занурювали у розчин хлориду кальцію на 28 днів, симулюючи природні умови, в яких виявляється матеріал на мокрій зимовій дорозі. Нарешті, зразки витягували і вивчали на цілісність і міцність, а також на присутність руйнівного оксихлорида кальцію.

Робота показала, що зразки, що містили S. pasteurii, за час обробки не піддалися жодним помітним руйнуванням і зміст оксихлориду в них був мінімальним. Більш того, діяльність бактерій приводила до деякого накопичення карбонату кальцію, додатково зміцнюючи структуру бетону. Автори відзначають, що S. pasteurii - мікроби, присутні повсюдно і зовсім нешкідливі для людей. Вони цілком здатні стати новим обов'язковим компонентом сумішей для більш довговічного дорожнього будівництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-