В Іспанії створили 3D-модель арабського меча

В Іспанії створили 3D-модель арабського меча

Укрінформ
Вчені з політехнічного університету Валенсії і компанії Ingheritag3D провели процес тривимірної оцифровки і змоделювали унікальний меч воєначальника Алі Атара, який загинув у 1483 році.

Про це повідомляє EurekAlert!

Як зазначається, спочатку дослідники сфотографували цей меч з багатьох сторін, використовуючи фотограмметрію. Потім вони перекрили всі зображення, намалювали контурні схеми філігранної рукоятки і згенерували його тривимірну модель.

"Ці методи дають можливість оцінити відповідні твори в музеях і за їх межами, оскільки тривимірне моделювання підготовлено як для фахівців, які можуть віртуально маніпулювати твором, так і для суспільного перегляду і інтерактивного обміну через Інтернет", - говорить інженер Марго Мелітон, співавтор роботи.

За допомогою веб-браузера, будь-який користувач може подивитися точну копію рукоятки цього меча. У меча Алі Атара є ручка у формі опуклого купола, кулак зі слонової кістки, вирізаний малюнками і арабськими літерами. Як зазначається, золота рукоятка меча увінчана зооморфними фігурами.

Для створення деталей цього тонкого орнаменту дослідники розробили рішення, які полегшили аналіз матеріалів зі складною геометрією. Їхній робочий процес може також застосовуватися для оцифровки інших музейних експонатів.

Читайте також: Українці створили 3D-принтер, який друкує з будь-яких металів

На думку авторів роботи, культурна спадщина "має бути доповнена вичерпним збереженням цифрових даних у всіх формах".

Як відомо, Атар був одним з головних воєначальників короля Гранади Боабділа і бився до своєї смерті у битві при Лусені. Саме там у нього забрали його меч.

Його зброя була покрита золотом, слоновою кісткою і дорогоцінними металами. Після смерті Атара меч перейшов в руки християн, і після багатьох історичних мінливостей тепер зберігається і експонується в Музеї армії Толедо.

Фото з сайту eurekalert.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-