Міжнародна академія астронавтики надала Кучмі звання

Міжнародна академія астронавтики надала Кучмі звання "почесного"

Фото
Укрінформ
Міжнародна академія астронавтики присвоїла другому президенту України Леоніду Кучмі звання Почесного академіка.

Про це повідомила у Facebook його прес-секретар Дарка Оліфер.

Як вона зазначила, урочиста церемонія відбулася у Парижі вчора. Разом з другим президентом України почесними академіками МАА стали друга людина на Місяці Базз Олдрін, учасник розробки першого французького супутника астрофізик Жан Бламон та астронавтка Жюлі Пейєт, яка нині є генерал-губернатором Канади.

"Я вважаю цю нагороду визнанням не моїх особистих заслуг перед світовою астронавтикою, а того внеску, який робила та робить в освоєння космосу людством моя країна. Десятки тисяч українських вчених, конструкторів, інженерів роблять космос ближчим до людини протягом багатьох десятиріч. Космічна діяльність України вже давно стала у світі її візитівкою. Я дуже сподіваюся, що влада моєї держави розуміє важливість цього унікального статусу і що вона приділятиме достатньо зусиль заради його збереження. Для мене честь сьогодні бути тут, у товаристві найвидатніших представників світової астронавтики в якості посла космічної України", – цитує прес-секретар Кучму.

У вітальному листі на адресу Кучми від Генерального секретаря МАА Жана-Мішеля Контана йдеться, що "ранг почесних членів присуджується дуже рідко".

Зокрема, впродовж останніх 30 років його отримували лише видатні члени Академії такі, як Валентина Ніколаєва-Терешкова, Ніл Армстронг, Луї де Бройль, Юрій Гагарін та Джон Гленн.

Оліфер нагадала, що Кучма понад тридцять років пропрацював у Конструкторському бюро “Південне” та виробничому об’єднанню “Південмаш”. У цей період він був причетний до розробок унікальних систем оборонного і цивільного призначення. Серед них - легендарна ракета СС-18 “Сатана” та проект “залізничного старту” СС-24 або “Скальпель”, система для висадки людини на поверхню Місяця та її повернення на орбітальний модуль “Блок Є”.

Оліфер зазначила, що саме за президентства Кучми Україна запустила свої перші супутники та отримала першого астронавта.

Читайте також: NASA скасувало перший в історії "жіночий" вихід у відкритий космос

"У роки перебування Кучми на посту Президента Україна увійшла в першу п’ятірку країн світу за кількістю космічних запусків. Йому вдалося зробити Україну учасницею міжнародного консорціуму “Морський старт”, для якого була розроблена ракета “Зеніт-3SL”. Саме “Зеніт” вважає найкращим носієм світу після своїх власних розробок легендарний Ілон Маск", - написала вона.

Фото: Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-