Єврокомісія вирішила, як захищатиме мережі 5G від кіберзагроз

Єврокомісія вирішила, як захищатиме мережі 5G від кіберзагроз

Укрінформ
Європейська Комісія оприлюднила у вівторок пропозиції щодо підвищення надійності та безпеки експлуатації мереж 5G-зв’язку, який розглядається як один з інструментів для досягнення стратегічної автономії ЄС.

Повідомлення про це оприлюднено на сайті Європейської Комісії.

"Європейська Комісія сьогодні запропонувала пакет конкретних дій з оцінки ризиків мереж 5G з точки зору кібербезпеки, а також щодо запобіжних заходів у цьому контексті. Рекомендації є комбінацією правових та політичних інструментів, призначених для захисту наших економік, спільнот та демократичних систем. Виходячи з того, що прибуток від 5G по усьому світові оцінюється у 225 мільярдів євро до 2025 року, 5G є ключовим активом для Європи у конкуренції на глобальному ринку та у забезпеченні власної кібернетичної безпеки, що є критично важливим для досягнення стратегічної автономії ЄС", - йдеться у повідомленні.

Як зазначає Єврокомісія, будь-яка вразливість мереж 5G до кібернетичних атак в одній з держав-членів може чинити негативний вплив на безпеку всіх членів Європейського Союзу. Саме тому пропозиції з кібернетичної безпеки охоплюють як національний рівень, так і рівень ЄС в цілому.

Зокрема, всім країнам-членам запропоновано провести власну оцінку ризиків для стійкості мереж 5G до кінця червня 2019 року, включаючи перегляд вимог з безпеки до діяльності провайдерів інтернет-послуг, громадських мереж, порядку використання радіочастот, які використовуватимуться для 5G. Оцінці підлягають технічні фактори, а також надійність постачальників послуг та операторів зв’язку, включаючи тих, що належать третім країнам. Країнам ЄС надається право виключати такі компанії з власного ринку за мотивацією дотримання національної безпеки, якщо такі постачальники послуг та оператори зв’язку не дотримуються правил та стандартів у сфері безпеки, які встановлені у цій країні.

На Європейському рівні Європейське агентство з кібербезпеки, на підставі інформації, яка буде отримана від країн-членів, має завершити власну оцінку існуючих ризиків до 1 жовтня 2019 року. На основі цієї оцінки будуть запропоновані дії, які погоджено вживатимуться у всіх країнах Євросоюзу. Вони можуть стосуватися таких питань як порядок сертифікації, випробування, контролю, ідентифікації продукції або постачальників, які потенційно можуть оцінюватися як такі, що не відповідають вимогам безпеки.

Читайте також: Євросоюз посилює боротьбу з кіберзагрозами

Єврокомісія нагадує, що 12 березня Європейський Парламент ухвалив резолюцію щодо загроз у сфері безпеки, що пов’язані із поширенням в Євросоюзу технологічної присутності Китаю, та закликав ЄС та всі країни-члени вжити запобіжні заходи. У комунікації "ЄС-Китай: стратегічний огляд", кібернетична безпека мереж 5G визнається як ключовий фактор для забезпечення стратегічної автономії Євросоюзу.

"Виходячи з цього, є дуже важливим і невідкладним переглянути та посилити існуючі правила безпеки у цій сфері, оскільки вони мають відображати стратегічну важливість 5G-мереж, а також аналіз загроз, з урахуванням того, що інтенсивність кількість високотехнологічних кібернетичних атак зростає", - зазначають у ЄК.

У повідомленні Єврокомісії міститься прогноз, що прибуток від впровадження 5G у чотирьох ключових секторах європейської економіки, зокрема, у автомобільній промисловості, у системі охорони здоров’я, у транспорті та енергетиці, може сягнути 114 мільярдів євро щороку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-