Харківський авіаційний виш отримав грант на мільйон євро

Харківський авіаційний виш отримав грант на мільйон євро

Укрінформ
Науковці Харківського національного аерокосмічного університету ім. Жуковського отримали 1 млн під проект зі зменшення шкідливих викидів авіаційних двигунів.

Про цей та інші проекти за Рамковою Програмою Європейського Союзу HORIZON 2020, які реалізуються на Харківщині, мова йшла на брифінгу напередодні, повідомляє прес-служба Харківської ОДА.

€"HORIZON 2020 – це Рамкова програма ЄС з досліджень та інновацій, що триває з 2014 до 2020 року", - зазначив заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев.

Він додав, що аерокосмічний університет отримав €1 млн під проект DENOX, який реалізується у рамках Ініціативи HORIZON 2020 "Clean Sky 2".

"Це найбільша європейська науково-дослідна програма в галузі авіації, в якій беруть участь близько 500 промислових і науково-дослідних організацій з 27 країн світу. Програма сприяє розвитку інновацій та технологій, що дозволяють знизити рівень шкідливих викидів та шуму в цивільній авіації", - наголосив Бабічев.

За його словами, у найближчі 4 роки вчені ХАІ мають втілити технологію для радикального зменшення викидів оксидів азоту в авіаційних газотурбінних двигунах. При цьому, наголосив заступник голови ХОДА, українські дослідники є єдиними виконавцями науково-технічних робіт у проекті.

Керівник проекту Дмитро Долматов повідомив: "Європейська рада з авіаційних досліджень пропонує до 2050 року знизити такі викиди з авіаційних двигунів на 90%. Команда вчених ХАІ розпочала дослідження у цій галузі майже 20 років потому. За цей час ми розробили технологічні рішення, які можуть радикально знизити викиди оксидів азоту в авіаційних газотурбінних двигунах. Але поки що це перевірено тільки теоретичними розрахунками. Для успішного впровадження винайдених методів не вистачає експериментальних перевірок. Тепер вони будуть реалізовані у проекті".

Читайте також: Укроборонпром представив на виставці в Абу-Дабі продукцію 15 підприємств

За інформацією директора Департаменту з підвищення конкурентоспроможності ХОДА Надії Кривицької, в рамках програми ЄС у Харківській області до реалізації різних проектів також залучені Фізико-технічний інститут низьких температур ім. Вєркіна, ННЦ "Харківський фізико-технічний інститут", Харківський національний університет ім. Каразіна, та Харківський національний економічний університет ім. Кузнеця.

Фото: kharkivoda.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-