Астрономам вдалося знайти

Астрономам вдалося знайти "відсутню" частину Всесвіту

Укрінформ
Астрономи за допомогою рентгенівської обсерваторії "Чандра" довели існування в міжзоряному просторі структур з газу, які не можна помітити за допомогою оптичних телескопів.

Як повідомляє DT, дослідники спостерігали за квазаром, який знаходиться на відстані 3,5 мільярдів світлових років від Землі.

У результаті Великого вибуху у Всесвіті утворилася велика кількість речовин: водню, гелію та інших елементів. З цієї речовини були утворені планети, зірки, туманності та інші об'єкти, а його випромінювання допомагає дослідникам визначити його масу. Деякі теоретичні моделі дозволяють визначити, скільки подібної речовини може бути. Виявляється, що приблизно її третина залишається невидимою.

Одна з версій полягає в тому, що відсутня маса збирається в гігантські ниткоподібні структури теплого (температура менше 100 тисяч Кельвінів) та гарячого (понад 100 тисяч Кельвінів) газу в міжгалактичному просторі. Ці нитки невидимі для оптичних телескопів, але якась їх частина може бути виявлена в інших діапазонах. Тепер же дослідникам вдалося довести існування подібних структур.

Читайте також: Астрономи помітили зірку, яскравість якої перевищує сонячну у мільярди разів

Вчені використали телескоп "Чандра" для того, щоб знайти сліди поглинання гарячого газу в спектрі квазара, що знаходиться на відставні 3,5 мільярдів світлових років від Землі. За розташуванням галактик між об'єктом і нашою планетою дослідники визначили 17 місць, де може скупчуватися газ. Через те, що Всесвіт розширюється, подібні місця віддаляються від Землі зі швидкістю, яка залежить від відстані: чим далі, тим швидше.

За допомогою цієї техніки вчені виявили сліди кисню, нагрітого до мільйона градусів Кельвіна. Дослідники повідомляють, що, екстраполюючи дані спостережень за киснем на повний набір елементів і від спостережуваної області до меж спостережуваного Всесвіту, вони можуть оцінити повну кількість "захованої" речовини. Принаймні, в цьому конкретному випадку, відсутню частину все-таки знайдено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-