Світ проти Huawei. Раунд №...

Світ проти Huawei. Раунд №...

Аналітика
Укрінформ
Китайська компанія Huawei: Інструмент спецслужб? Промисловий шпигун? Жертва політичних ігор і торговельних воєн?

Піарники одного з найбільших китайських концернів, що працюють у сфері телекомунікацій, – Huawei Technologies Co – останнім часом, вочевидь, можуть не витрачати корпоративні кошти на рекламу. Адже ледь не щодня у світовій пресі (із тисячами передруків та сотнями тисяч перепостів) з’являються публікації про цю компанію. Інша справа, що йдеться про речі, не дуже приємні для впливового розробника мобільних пристроїв і обладнання для бездротових мереж. То його звинувачують у промисловому шпигунстві, то в роботі на спецслужби, то взагалі ледь не у глобальних змовах з метою “загарбати світ”... З одного боку, негативна реклама – також реклама: бренд, як-то кажуть “на слуху”. З іншого – від загальних звинувачень правоохоронні органи багатьох держав переходять до конкретних розслідувань, що може загрожувати концерну із Піднебесної украй негативними наслідками. Зокрема, забороною діяльності у західних країнах та міжнародними санкціями. Що й казати, гасло «Якщо ґаджет Huawei, думай, перш ніж тиснуть “Play”» стає більш ніж актуальним. Але ж чи не занадто ми демонізуємо китайського виробника?

Непростий way (“шлях” – англ.) для Huawei

Перші неприємні для Huawei “дзвіночки” пролунали у США 2016 року. Тоді Вашингтон запідозрив концерн у постачанні американської (!) продукції через Гонконг в Іран та інші країни, щодо яких Сполучені Штати запровадили санкції та обмежувальні експортні заходи. Незабаром на адресу концерну пролунали звинувачення у крадіжках комерційної таємниці в американських компаній-партнерів, зокрема, T-Mobile US Inc. У 2017-му федеральний суд в Сіетлі визнав причетність китайського виробника до викрадення технологій T-Mobile і дав дозвіл на розслідування конкретних обставин. До речі, цими днями у пресі з’явилася інформація, що слідство от-от завершить підготовку остаточного обвинувального висновку. Паралельно триває розслідування щодо можливого використання Пекіном обладнання компанії для шпигунства.

У листопаді цього року дії Вашингтона щодо Huawei активізувалися. За даними ЗМІ, американські дипломати провели низку консультацій, намагаючись переконати союзні країни відмовитися від використання телекомунікаційного обладнання китайського концерну. (А Huawei же, до речі, – найбільший у світі постачальник мережевого устаткування для інтернет-компаній). Зокрема, відомо про розмови на цю тему з політиками та керівниками великих корпорацій Японії, Італії і Німеччини. У Сполучених Штатах вважають, що устаткування китайської компанії може загрожувати кібербезпеці, і обіцяють партнерам профінансувати придбання альтернативних засобів зв'язку. Також американські чиновники “переконали” компанію Deutsche Telekom, головного власника мобільної мережі T-Mobile у США, припинити використання обладнання Huawei.

Рівень напруження в американо-китайських відносинах посилився у зв’язку з арештом на початку грудня в Канаді (за запитом США) фінансової директорки компанії Мен Ваньчжоу – доньки засновника Huawei Жень Чженфея. 12 грудня канадський суд відпустив Мен під заставу у 7,5 мільйонів доларів, але за межі країни її не випустили. Якщо жінку визнають винною і депортують до США, їй загрожує багаторічне ув’язнення. В КНР у відповідь ухвалили рішення про видворення кількох американських дипломатів. А деякі компанії Піднебесної оголосили бойкот американським товарам. Ще більше “дісталося” канадцям. В Китаї під різними приводами затримали вже трьох громадян Канади і змінили вирок іще одному раніше засудженому канадцеві (замість 15 років позбавлення волі – смертна кара). А у п’ятницю офіційний Пекін попередив Оттаву про “можливі наслідки” у випадку недопущення компанії Huawei до участі у конкурсі на створення в Канаді інфраструктури 5G.

Тим часом про загрозу використання техніки китайських компаній Huawei і ZTE заявили в Національному управлінні з кібернетики та інформаційної безпеки Чехії. Відомство ініціювало відмову від використання такого устаткування в державному секторі. Британські законодавці закликали провести незалежне розслідування щодо залучення Huawei у національну інфраструктуру. Можливість заборони використання продукції Huawei в країні, за завданням влади, вивчає бельгійський Центр кібербезпеки. Державні закупівлі устаткування від компаній Huawei та ZTE планують заборонити в Японії. А в Австралії і Новій Зеландії вже заборонили місцевим постачальникам телекомунікаційних послуг використовувати обладнання Huawei 5G.

Зрештою, наприкінці минулого тижня Агентство внутрішньої безпеки Польщі затримало двох чоловіків, яких підозрюють у співпраці з китайською розвідкою. Один із них, як не важко здогадатися, – пов’язаний із Huawei. Ні багато, ні мало, це – директор польського відділення концерну.

Засновник Huawei, колишній китайський військовий інженер Жень Чженфей відкидає усі звинувачення. Він стверджує, що компанія "ніколи не отримувала якихось запитів від жодного уряду про надання “неналежної” інформації". "Я люблю свою країну, я підтримую комуністичну партію. Але я не зроблю нічого, щоб заподіяти шкоду решті світу", – цитує Чженфея агентство Bloomberg. В Huawei наполягають, що їхнє обладнання нічим не поступається за рівнем безпеки аналогам від Nokia або Ericsson. При цьому проблеми своєї компанії засновник вважає наслідком торговельної війни між США та Китаєм. Чи можна вірити таким заявам? Сказати важко. Адже китайське законодавство вимагає, щоб місцеві приватні компанії співпрацювали з розвідувальними службами. І не бути “законослухняним” такому великому концерну як Huawei у Піднебесній навряд чи дозволили б...

Задуматися про справжні причини зацікавленості влади КНР у поширенні світом ґаджетів та мережевого обладнання від Huaweі змушує і така інформація: нещодавно китайське МЗС запропонувало адміністрації Дональда Трампа використовувати телефони Huaweі, якщо там стурбовані іноземним прослуховуванням iPhone глави Білого дому... Швидше за все, такі заяви Пекіна можна розцінювати як тролінг. А якщо ні?.. Хоч би як там було, але, незважаючи на численні скандали, минулий рік виявився для китайської корпорації доволі успішним (Huawei стала другим після Samsung виробником смартфонів у світі, і отримала, за різними даними, від 93 до 109 мільярдів доларів доходу). Також вона зберегла лідерські позиції у виробництві устаткування для 5G, уклавши чимало перспективних договорів по всьому світу.

Мобільні пристрої Huawei дедалі популярніші і в Україні. Обсяги їх продажів стрімко зростають: від 30 мільйонів доларів у 2016 році до понад 100 мільйонів торік. Також обладнання Huawei використовується СП ВАТ ІТК (торгова марка “CDMA ua”). А ще китайська компанія поставляє в Україну 3G модеми CDMA-стандарту для оператора Інтертелеком. І, як наголошували в інтерв'ю предстаники китайського гіганта, саме український ринок (поряд із турецьким) компанія вважає найбльш перспективним для себе у регіоні.

“Диму без вогню...”: чим будь-який телекомунікаційний гігант може загрожувати світові?

Якщо оцінити можливості використання мобільних пристроїв та мережевого устаткування для шпигунства, то, за словами експертів, йдеться, зокрема, про застосування технології так званих "обов'язкових чорних дверей" у смартфонах, що відкриває доступ до зашифрованих даних. Також існують підозри, що для отримання технологічних секретів та іншої конфіденційної інформації, в тому числі й тієї, що є державною, військовою та комерційною таємницею, можуть використовуватися і виготовлені Huawei чипи.

Олександр Федієнко
Олександр Федієнко

“Будь-який ґаджет (ноутбук, комп’ютер, смартфон, планшет, телевізор, що має доступ до глобальної мережі), в якому встановлено будь-який програмний засіб, може використовуватися у шпигунських цілях, – деталізує голова правління Інтернет-асоціації Олександр Федієнко, – причому, як із відома, так і без відома виробників. Адже операційну систему пристрою можна зламати, встановивши плагін (шкідливий програмний засіб), який дозволить у майбутньому або повністю контролювати ґаджет, або без дозволу власника використовувати інформацію, яка на ньому зберігається”. Ще більше шкоди може заподіяти зняття інформації з каналів зв’язку із використанням обладнання, що встановлене у мережі провайдерів та операторів, куди можуть бути вмонтовані шкідливі модулі. З їх допомогою можна переадресовувати інформацію на інші сервери чи сайти. “Але такі ризики існують при використанні обладнання усіх компаній-виробників”, – каже Олександр Федієнко. За його словами, кожна держава, яка виводить на внутрішній ринок нове устаткування чи серію пристроїв, повинна враховувати ризики, пов’язані із можливим несанкціонованим зняттям інформації завдяки використанню такого обладнання. При цьому, якщо йдеться про доступ до публічних мереж, то частину відповідальності беруть на себе користувачі.

“Кожна людина повинна заздалегідь усвідомлювати: якщо вона передає незашифровану інформацію, ці відомості можуть бути у той чи інший спосіб використані сторонніми особами, – нагадує Федієнко. – При цьому “знімати” дані можуть або безпосередньо з її ґаджета, або з комутатора чи маршрутизатора, встановленого в серверній оператора мережі. Ще більше таких можливостей з’явиться при поширенні у світі технології 5G”.

А у випадку із оснащенням закритих мереж чи мереж спецкористувачів (держорганів, військових, спецслужб) попередньо проводиться державна експертиза усіх електронних пристроїв та мережевого обладнання. Тож при виникненні якихось сумнівів держава вправі забороняти (чи повністю чи тільки для мереж спецзв’язку) використання такого устаткування на своїй території. При цьому експерт не береться судити, наскільки виправдані звинувачення конкретно на адресу Huawei, якими рясніють шпальти і сайти та екрани світових ЗМІ.

Доцент Київського національного університету імені Шевченка кандидат історичних наук Макар Таран вважає події, що відбуваються останнім часом довкола Huawei, елементом торговельної війни між Сполученими Штатами і Китаєм.

Макар Таран
Макар Таран

“Таке протистояння відбувається за багатьма напрямками і має чимало складових. Його глобальна мета – боротьба між найбільшими економіками планети за технологічне лідерство й домінування у світі. За таких умов навіть така, здавалося б локальна подія, як арешт фіндиректора Huawei Мен Ваньчжоу, має стратегічне значення. Тому що Китай і, зокрема один із його технологічних флагманів, найближче підійшли до втілення технології 5G. А це – зміна формату ведення бізнесу, прогресивні оборонні технології, оновлення в багатьох інших галузях”, – каже Таран. – За його висновками, ініціюючи арешт доньки засновника Huawei, Вашингтон намагається посилити свої позиції у торговельному протистоянні з Пекіном (наскільки вдало, дізнаємося незабаром. – Ред.). А також прагне стримати активний “наступ” китайських корпорацій на власний ринок і ринки держав-союзниць.

І ще про одну версію подій, які розгортаються довкола китайського концерну. Колега, котрий цікавиться розвитком цифрових технологій, поділився такими спостереженнями: в усуненні з ринку Huawei Technologies Co може бути зацікавлена Росія. Цього разу не політично (як відбувається, зазвичай, коли Кремль безпардонно втручається в міжнародну політику), а суто економічно. Річ у тім, що кілька років тому росіяни закупили дороге обладнання для виробництва мікропроцесорів. І освоєнням сучасних технологій у цій царині займаються кілька тамтешніх компаній. Певних успіхів вони досягли у виготовленні такого начиння для військової і космічної галузей. Але “цивільні” мікропроцесори російського виробництва наразі неконкурентоспроможні. Проте усунення з ринку Huawei – одного з провідних світових виробників процесорів для смартфонів і планшетів (поряд з Intel, Qualcomm, MediaTek, Samsung та іншими компаніями) – дозволить і російським виробникам відхопити шматочок цього багатомільярдного “пирога” – за принципом “на безриб’ї і рак – риба”...

Владислав Обух, Київ

P.S.: Цими днями кореспонденти Укрінформу отримали службові планшети... “Huawei”. Тож тепер усі ми – мов на голках: а раптом після Білого дому, польського міноборони і чеського уряду “щупальця” всюдисущої китайської корпорації дотягнуться і до нас?.. Тьху-тьху-тьху.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-