"Роскосмосу" тепер треба доводити безпечність "Союзів" – швейцарські ЗМІ

Укрінформ
Після аварії ракети "Союз-ФГ" на космодромі Байконур "Роскосмосу" треба буде доводити безпечність своїх пілотованих космічних кораблів.

Про це йдеться у статті впливової швейцарської газети Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

"Аварія в четвер була першою серйозною проблемою на старті у пілотованої космічної місії за програмою "Союз" з 1983 року, коли екіпаж ледве встиг врятуватися перед вибухом пускової установки. Втім "Роскосмосу" тепер треба доводити, що його ракети є безпечними", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що йдеться про великі гроші для російської державної космічної корпорацї. Адже після того, як NASA згорнула свою програму шатлів у 2011 році, "Роскомос" є монопольним перевізником космонавтів та астронавтів на Міжнародну космічну станцію.

Повідомляється, що наразі росіяни заробляють "хороші гроші" на наданні космічних транспортних перевезень: "NASA платить більше, ніж 70 млн доларів за місце". Втім, монополія "Роскосмосу" незабаром відійде у минуле, адже невдовзі свої дешевші послуги космічних перевезень запропонують компанія мільярдера Ілона Маска Space X та американський концерн Boeing.

Читайте також: ТАСС повідомляє про нові сліди від дриля на кораблі "Союз"

Як зазначає газета, росіяни від планів американської сторони відправляти астронавтів у космос за допомогою приватних космічних компаній "не в захваті". "У "Роскомосі" нервують. Через нову конкуренцію у нього вислизають мільярди доларів", - йдеться у статті.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер сталася аварія під час запуску ракети "Союз-ФГ" на космодромі Байконур. Через дві хвилини після старту, під час відділення бічних блоків першого ступеня від центрального блоку другого ступеня ракети-носія, спусковий апарат з космонавтами здійснив аварійну посадку. Екіпаж залишився живим.

У складі експедиції, яка мала летіти на МКС, був космонавт "Роскосмосу" Олексій Овчинін і астронавт NASA Нік Хейг. Третє місце на кораблі зайняв контейнер з вантажем.

Читайте також: Часті аварії позбавляють Росію привабливості для співпраці в космосі — AFPC

За інформацією російських ЗМІ, 2010 року Росія здійснила 13 невдалих запусків свої ракет-носіїв. Причиною невдач стали збої в роботі самих ракет або розгінних блоків. Вісім таких запусків були здійснені з космодрому Байконур, три з Плесецького, по одному - з морської платформи в Тихому океані в рамках програми "Морський старт", а також з нового російського космодрому "Східний".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-