Український космос живий і стає екологічнішим

Український космос живий і стає екологічнішим

Укрінформ
Топ-5 космічних ідей від Державного конструкторського бюро «Південне» 

Ні для кого, звісно, не секрет, що Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля у Дніпрі – одне з провідних підприємств у сфері розробки систем для дослідження космосу. Всесвітній тиждень космосу, який завершується сьогодні,  став формальною підставою, аби нагадати – над чим працюють українські конструктори. Отже, Укрінформ попросив їх самих назвати найбільш вагомі та перспективні у розробці й освоєнні космосу проекти. Тож зустрічайте Топ-п'ятірку.

1. РАКЕТНО-КОСМІЧНИЙ КОМПЛЕКС «ЦИКЛОН-4М»

У 2017 році КБ «Південне» презентувало ракетно-космічний комплекс (РКК) «Циклон-4М», розроблений із досвідом успішного створення сімейств ракет-носіїв «Циклон» та «Зеніт». Це оновлений, цілком комерційний проект, що його схвально сприйняла світова космічна спільнота, а фахівці вважають, що він здатний відкрити нові інвестиційні можливості для України.

«Ми провели кропітку роботу з оцінювання ринку пускових послуг, пошуку потенційних місць базування, мінімізації витрат на створення ракети-носія і наземного комплексу, проаналізували потреби й обмеження потенційних інвесторів, опрацювали різноманітні технічні та юридичні питання. За нашою оцінкою, реалізація проекту «Циклон-4М» створить нові можливості та дасть додатковий імпульс для розвитку ракетно-космічної галузі України, поліпшить високотехнологічну та інвестиційну привабливість  нашої країни», – розповідають у прес-службі підприємства.

Фото: facebook.com/yuzhnoye
Фото: facebook.com/yuzhnoye

РКК «Циклон-4М» - це орієнтованість на виведення корисного навантаження на низькі навколоземні орбіти (включно з сонячно-синхронними, та у разі потреби – виведення на орбіту Міжнародної космічної станції); можливість запуску як одного, так і кількох космічних апаратів для розгортання їх угруповань; нова двоступенева конструкція ракети, в основу якої покладено елементи та рішення з високим рівнем відпрацювання; можливість виготовлення ракет-носіїв виключно силами підприємств української кооперації.

Ракету-носій Циклон-4М будуватиме низка українських підприємств у кооперації: розробка – ДП «КБ «Південне» (Дніпро), будівництво – ВО «Південмаш» (Дніпро), система управління ракети – «Хартрон» (Харків).

Для запуску цього новітнього ракетно-космічного комплексу у провінції Нова Шотландія (Канада) почали будувати космодром вартістю 148 мільйонів доларів. Підготувати до пуску ракет його планують уже в 2020 році. З 2022 року запускатиметься до 8 таких ракет на рік.

РН «Циклон-4» планували пускати на геостаціонарну орбіту з екватора і супутник повинен був пролітати по екватору, обертаючись одночасно із Землею. Із Землі тоді здаватиметься, що супутник висить в одній точці, тому треба мало супутників, що дешевше і ефективніше, на відміну від інших орбіт. Але ця орбіта не дістає до країн, які є в північних і південних широтах.

А от РН «Циклон-4М» планують пускати на Полярну орбіту, і тоді супутник пролітатиме через Північний, Південний полюси і всю Землю (тобто всі країни світу).

Фото: facebook.com/yuzhnoye
Фото: facebook.com/yuzhnoye

У космічній ракеті РН «Циклон-4М» (на відміну від всіх інших ракет цієї серії) КБ «Південне» вперше застосувало екологічно чистий перший ступінь від мирної ракети РН «Зеніт», у якій паливом служить гас, а окиснювачем – рідкий кисень. Тому найважча ступінь в РН «Циклон-4М» буде екологічно чистішою. Крім того, вона набагато безпечніша, ніж, скажімо, ядерні ракети.

Аналогічне поєднання технологій РН «Зеніт» та РН «Циклон» (як в РН «Циклон-4М») – планується застосовувати в майбутньому також у новій серії ракет РН «Маяк».

2. РАКЕТИ-НОСІЇ СІМЕЙСТВА «МАЯК»

Вони призначені для виведення космічних апаратів на низькі й середні навколоземні орбіти, включно з сонячно-синхронними.

У складі сімейства ракет-носіїв «Маяк» є ракети-носії легкого («Маяк-L1», «Маяк-L2»), середнього («Маяк-M1», «Маяк-M2») і важкого («Маяк-H3», «Маяк -H5 ») класів. Їх створюють на базі існуючих РН типу «Зеніт» і «Циклон». Перспективність їх у тому, що у ракетах використовується екологічно чиста паливна пара «рідкий кисень – гас».

3. СУПУТНИК "СІЧ-2-1"

У межах Національної космічної програми України конструкторами «Південного» розробляється супутник «Січ -2-1», призначений для отримання цифрових зображень поверхні Землі у видимому й інфрачервоному діапазонах довжин електромагнітних хвиль і передачі інформації отриманих зображень наземному інформаційному комплексу космічної системи. Він є модифікацією запущеного у 2011 році супутника «Січ-2».

Фото: yuzhnoye.com
Фото: yuzhnoye.com

До складу корисного навантаження супутника «Січ-2-1» включено комплекс наукової апаратури, призначений для дослідження параметрів нейтральних і заряджених частинок, електричного і магнітного полів у верхніх шарах атмосфери Землі.

В одному сегменті з супутниками КБ «Південне» розробляє платформу для мікросупутників YuzhSat, що призначена для створення мікросупутників (масою до 50 кг) спостереження Землі з науковою і технологічною метою.

Залежно від виду встановлюваного корисного навантаження мікросупутника, обраних параметрів орбіти, необхідного типу і точності орієнтації, платформа має можливість дооснащення, а саме: збільшення швидкості передачі інформації, підвищення точності орієнтації, нарощування енергетичних можливостей.

4. РІДИННИЙ РАКЕТНИЙ ДВИГУН РД-815

Використовувати такий двигун збираються у більшості перспективних РН типу «Маяк» розробки ДП «КБ «Південне». На підприємстві зазначають, що на базі цього двигуна можливе створення лінійки кластерних двигунів тягою від 500 до 1000 тс.

Фото: facebook.com/yuzhnoye
Фото: facebook.com/yuzhnoye

У лінійці ракетних двигунів високі перспективи використання має рідинний ракетний двигун РД-815. Це маршовий двигун із турбонасосною системою подачі компонентів палива, виконаний за схемою з допалюванням генераторного газу. Двигун розробляється на базі відпрацьованих технологій РН «Зеніт» і має високі енергомасові характеристики.

5. ПРОГРАМА "АНТАРЕС"

Програма «Антарес» започаткована американською компанією «Орбітал» із метою виходу на ринок пускових послуг ракет-носіїв середнього класу.

Для її реалізації було розроблено двоступеневу РН «Антарес», що здатна виводити на низьку навколоземну орбіту до 8000 кг корисного навантаження. Кількість ступенів може бути збільшено до трьох, але цю можливість ще не реалізовано.

У розробленні РН «Антарес» активну участь брали українські підприємства. Наразі КБ «Південне» спільно з «Південмашем» серійно виготовляє основну конструкцію першого ступеня ракети.

Фото: nkau.gov.ua
Фото: nkau.gov.ua

РН «Антарес» дотепер використовувалася для доставлення вантажів на МКС за допомогою космічного корабля Cygnus за контрактами з NASA. РН «Антарес» стартує зі східного узбережжя США (база Волапс, Вірджинія).

Свою екологічність вона вже підтвердила, адже перший ступінь РКН – рідинний: як компоненти палива використовуються рідкий кисень (окислювач) і гас RP-1 (пальне).

Другий ступінь розроблений на базі твердопаливного двигуна Castor-30XL.

Компанія «Орбітал» є учасником програм COTS та CRS (доставка вантажів на МКС за контрактом з NASA) і претендує на участь в інших науково-дослідних, безпекових і комерційних програмах та проектах. Залежно від компоновки, РН «Антарес» спроможна доставляти корисне навантаження, крім низької навколоземної орбіти, також на сонячно-синхронну орбіту і на міжпланетні траєкторії.

Перший демонстраційний пуск РН «Антарес» відбувся 22 квітня 2013 року. На сьогодні здійснено п'ять пусків ракети-носія. Усі вони – успішні.

Людмила Блик, Дніпро

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-