Старт 5G-зв’язку: які переваги над попередниками та коли очікувати в Україні?

Старт 5G-зв’язку: які переваги над попередниками та коли очікувати в Україні?

Аналітика
Укрінформ
Спеціалісти стверджують, що зв’язок 5G стане замінником дротовому інтернету, дозволить стрімити зі стадіону і стане основним для “розумних” комп’ютерних систем

Не минуло й півроку після впровадження в Україні четвертого покоління зв’язку (4G), а в світі вже активно тестується технологія 5G. 1 жовтня американський мобільний оператор Verizon запустив домашній інтернет-сервіс в чотирьох містах США — Х’юстоні, Індіанаполісі, Лос-Анджелесі та Сакраменто. І мова йде вже не про інтернет суто для мобільних пристроїв, а про wi-fi, який не залежатиме від стаціонарних роутерів — його розповсюджуватимуть вишки мобільних операторів.

Технологію 5G (fifth generation) п’яте покоління мобільного зв’язку активно тестують не лише в США. На початку вересня 2018 року Південна Корея заявила про плани запустити 5G з 1 грудня 2018 року, щоб було чим хизуватись під час зимових Олімпійських ігор, а Японія планує впровадити технології п’ятого покоління до літньої Олімпіади-2020. Проте із масштабним запуском усім доведеться почекати як мінімум до осені 2019 року, коли Всесвітня конференція радіозв’язку узгодить стандарти для використання мереж 5G.

Здавалося б, якщо користувачі 4G цілком задоволені швидкістю мобільного інтернету та його доступністю (те, що в Україні проблематично “зловити” 4G десь на трасах чи в лісі — вже питання до мобільних операторів та їх мереж), то навіщо покращувати те, що й так задовольняє користувачів?

5G орієнтований не на смартфони, а на “розумні” комп’ютерні системи

Отже, які принципові переваги 5G має над своїми попередниками? По-перше, як пояснюють аналітики британської компанії Analysys Mason (які проводили консультації і в Україні під час впровадження 4G-зв’язку), п’яте покоління зв’язку передбачає суттєве пришвидшення передачі даних. Американський оператор Verizon наразі пропонує своїм користувачам швидкість зв’язку в 300 Мбіт/с, яку в подальшому планують збільшити ще. Середня швидкість 5G-зв’язку має досягати 100 Мбіт/с, а пікова — 10 Гбіт/с.

Для порівняння, середня швидкість 4G-зв’язку зараз становить 15 Мбіт/с, а пікова — 1 Гбіт/с. Отже, в середньому 5G буде в 7-10 разів швидшим за свого попередника, 4G. Хоча користувачі мобільних пристроїв навряд чи відчують суттєву різницю.

По-друге, разом з ростом швидкості зв’язку зменшиться і середній час затримки передачі сигналу. В технологіях 3G та 4G він становить відповідно 150 мс і 50 мс, а п’яте покоління передбачає його зменшення до 5 мс. Знову ж таки, для користувачів смартфонів це не принципово. А, наприклад, для розробників технологій автопілоту для автівок — ще й як важливо. Отже, впровадження технології 5G стимулюватиме розвиток “розумних” комп’ютерних систем, як, наприклад, віддаленої хірургії чи тих-таки безпілотних автомобілів.

По-третє, тепер вже точно не виникатиме проблем з підключенням до інтернету під час масових заходів, таких як концерти чи футбольні матчі. Технології 3G-зв’язку не дозволяли одночасне підключення з одного місця більш ніж 50 пристроїв. 4G наче й виправило цю проблему — ліміт одночасно підключених до однієї вишки пристроїв значно збільшився — до 500 активних з’єднань. Але технології п’ятого покоління зв’язку дозволятимуть активне з’єднання 1 мільйону пристроїв на один квадратний кілометр. Судячи з усього, тепер проблема перенавантаження мережі зникне як така.

А пересічним громадянам 5G-зв’язок, швидше за все, дозволить нарешті відмовитись від кабельного підключення до інтернету. Адже основна проблема, що полягала в нижчій швидкості мобільного інтернету порівняно зі “стаціонарними” інтернет-провайдерами, тепер зійшла нанівець.

Є і проблеми: частоти зайняті, а смартфонів, які підтримують 5G, досі нема

Британські експерти Analysys Mason прогнозують, що розгортання 5G розпочнеться в 2020 році, а по всьому світу його слід чекати не раніше 2025-го. До того часу основними лишатимуться технології четвертого покоління, які ці 5 років співіснуватимуть з п’ятим. Орієнтовно в 2025 році слід очікувати розгортання 5G-мереж і в Україні.

Втім, у нас з впровадженням п’ятого покоління зв’язку можуть виникнути проблеми. Адже частоти, які можуть бути використані під технології п’ятого покоління зв’язку, вже орендовані телекомунікаційними компаніями. Зокрема, за інформацією аналітиків Vodafone Ukraine, в світі під впровадження 5G частот розглядають діапазон 3,4-3,6 ГГц в якості базового для 5G. В Україні діапазон 3,4-3,6 ГГц використовує компанія “Українські новітні технології”, контракт якої завершується лише в листопаді 2021 року, але має пункт, що дозволяє продовжити оренду. Тому навряд чи Національна комісія з регулювання в сфері зв’язку та інформатизації може забрати їх достроково. Раніше власником компанії УНТ був фонд Icon Private Equity, пов’язаний з олігархом Віктором Пінчуком, проте зараз УНТ оформлена на офшорні компанії, кінцевий бенефіціар яких невідомий.

Крім того, на ринку смартфонів досі нема моделей, які підтримують технології 5G-зв’язку. Зокрема, компанія Huawei планує випустити перший, як вони кажуть, смартфон з підтримкою 5G лише в березні 2019 року. Решта компаній — виробників смартфонів також задумуються над впровадженням технологій п’ятого покоління зв’язку. Розробник таких налаштувань, компанія Qualcomm повідомила, що 18 виробників, як, наприклад, Oppo, ZTE, Vivo та Xiaomi, збираються використовувати їхню продукцію в своїх моделях, але не раніше ніж з кінця 2018 року.

Звісно, ці проблеми актуальні станом на зараз. А так як до впровадження 5G ще роки, усе ще може змінитись.

Микола Романюк, за матеріалами ЗМІ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-