Кухня, яка сама ходить по магазинах. Картинки з виставки
Берлінська виставка IFA-2018 підтверджує тенденцію – вся домашня техніка незабаром стане розумною
07.09.2018 14:36

У Берліні завершилася чергова виставка електроніки IFA, найбільша у світі серед подібних за відвідуваністю – близько 250 тисяч відвідувачів – і до того ж найстаріша.

Провідні світові бренди, 1814 експонентів з понад 120 країн демонстрували свої розумні інновації, доводячи, що займатися прибиранням, готуватий чистити зуби по-старому вже не можна. Ну або, як мінімум, не варто. Зовсім уже гучних світових прем'єр цього разу не сталося, але новинок було показано, як зазвичай, чимало.

Тренди – більше сумісності різних продуктів, можливостей керувати технікою за допомогою голосу і менше напружуватися фізично.

ПІЧНИХ СПРАВ МАЙСТРИ

Кухонні плити, наприклад, схоже, скоро навчаться обходитися без кухаря. Вже зараз інтерактивні пристрої максимально спрощують процес приготування їжі. Взяти хоча б Panasonic з його оснащеною штучним інтелектом (ШІ), аудіовізуальними технологіями і роботом кухнею, яка сама запропонує вам варіанти меню, проектуючи їх на сенсорну (а як же інакше) поверхню кухонного столу. Вибір меню, втім, поки що залишається за вами, але коли ви визначилися, ШІ зісканує вміст холодильника, і якщо з'ясує, що для приготування бажаної вами страви немає необхідного продукту, замовить його в найближчому магазині.

Якщо кухар із вас такий собі, то Bosch навчить вас готувати: він проектує рецепти з покроковим виконанням. І якщо у вас не вийшло смачно, нарікайте на... техніку.

Духові печі сучасного покоління надають можливості готувати цілком різні продукти одночасно. Дуже зручно: закинув усе разом у духовку – і залишається тільки чекати.

Знайшлося місце на виставці електронних чудес і української продукції. Компанія Greta, провідний виробник плит в Україні (кожна 4-а плита, продана за рік у нашій країні, – Greta), на цьому престижному майданчику виставляється з 2011 року і встигла за цей час розширити експозицію. Тоді ж компанія, як розповів автору менеджер з продажів Роман Пилипенко, почала потроху освоювати вихід на європейський ринок, до цього основним експортним ринком були Росія і СНД. За його словами, вже освоїли ринки країн Балтії, Польщі, Чехії, Угорщини, Румунії. «Дивимося тепер глибше в європейський ринок», – каже Пилипенко, визнаючи, що продукт «дуже консервативний», ринок – тісний і всі «борються за одного і того ж покупця». Основним нашим конкурентом на цьому шляху є Туреччина.

Спеціалізується підприємство, розташоване в Дружківці Донецької області, на плитах – газових, електричних, комбінованих, починає розробляти вбудовані. На тлі блискучих керамічних панелей із сенсорними комп'ютерами звичайна плита виглядає, скажімо так, традиційніше. Але якщо добре подумати, вона явно куди прийнятніша у дуже й дуже багатьох домогосподарствах, ніж блискуче диво, до якого й підійти без попередньої спеціальної підготовки страшно.

HOLLYWOOD НА ДИВАНІ

Вигляд пральних машин також наводить на думку, що вони скоро самі збиратимуть брудну білизну по квартирі й сортуватимуть її. Що не так уже далеко від істини. Машина від Hisense має три барабани, які водночас можуть прати в різних програмах різну білизну в одному барабані простирадла, в тих, що поменше, – окремо носовички й шкарпетки. Чудово!

Після сучасних машин (вони ж сушки) навіть прасування особливо не потрібне. Ненавиджу прасувати. Але з такими прасками, мабуть, можна й провести вечір за процесом. Наприклад, сидячи перед телевізором.

Із сучасними TV в кіно ходити не треба. Не випадково Panasonic (який уже відпустив вас із кухні через вашу там непотрібність) запрошує зайняти місця перед екранами з технологією OLED, назвавши свою експозицію «Голлівуд у вас вдома».

Samsung, LG, Sharp закликають купувати їхні телевізори, які працюють у розширенні 8K. Ви не знаєте, що таке 8K? Це набагато, а саме, удвічі краще, ніж 4K. І гарніше, ніж HD. А якщо простіше, то це така якість зображення, за якої картинка на моніторі не просто жива, вона навіть краща за живу.

Сиди, дивись, потягуючи каву. Кава, до речі, стала акцентом цьогорічної виставки. Кавоварки всюди, красиві й блискучі, які так і запрошують скуштувати духмяного напою.

Але творці побутової техніки, мабуть, вирішили всерйоз, що пора в людях виховувати вже не тільки культуру споживання кави, але  пиття вина. Кинулося в очі кількість винних шаф різних розмірів: від таких, які займуть гідне місце у винному підвалі, до таких, які можна приткнути на кухні в 5 кв. м.

ДЗЕРКАЛЬЦЮ, СКАЖИ МЕНІ

Поговорити тепер можна навіть із власним зображенням! У «розумне дзеркало» можна поштирикати пальцем або зробити кілька рухів руками, а воно оцінить обличчя людини, яка стоїть перед ним, її одяг і загальний фізичний стан. Найрозумніші впізнають особу (хочеться сказати господарів). Рівень IQ поки, начебто, не визначають.

Масовим продуктом це поки не стало, радше перебуває поки що здебільшого на стадії доопрацювання. У компанії Haier "Magic Mirror", наприклад. Китайці вважають, що таке дзеркало має висіти в гардеробній і пропонують "законектити" ці два об'єкти: вішати на одяг спеціальні RFID-бирки, за яким дзеркало складе і видасть тому, хто в нього видивляється, варіанти формування гардеробу в 3D-проекції. Ну хто ж іще порадить неупереджено, що вдягнути на побачення, якщо не власне дзеркало...

Особисто я б хотіла запропонувати дизайнерам і розробникам подумати над розумним дзеркалом на холодильник: щоб дещо перебільшувало форми того, хто збирається до нього зазирнути. Величезна економія була б у багатьох домогосподарствах.

Philips демонструє своє Bathroom Mirror. Тут мова йде суто про гігієну. Дзеркало взаємодіятиме з такими аксесуарами, як ваги, зубна щітка, бритва. Добре хоч не небезпечна.

Зате HiMirror Mini вже практично побачило світ. Платите якихось $ 249, і цей невеликий ґаджет за допомогою згаданої вище Alexa видаватиме вам (виводитиме на екран сенсорний) не тільки інформацію і стан шкіри, але й запам'ятовувати, якими ви при цьому користувалися косметичними засобами, щоб можна було проаналізувати, після яких вигляд був особливо свіжий. А щоб думи над красою не минали даремно, ще й надавати прогноз погоди і навіть заголовки основних новин...

Alexa в помічники для свого дзеркала взяла також компанія Kohler. Її Verdera Voice Lighted Mirror крім притаманних конкуруючим продуктам властивостей і стане вашим путівником по квартирі, освітлюючи дорогу в темряві.

РОЗУМНИЙ ДІМ ПОДУМАЄ ЗА ВАС

Вночі про любителів технічних новинок, утім, може подбати не тільки дзеркало. Speepace пропонує вшивати в матраци і подушки сенсори, які відслідковуватимуть параметри тиску, дихання, серцебиття, глибину сну, температуру тіла тощо і в залежності від цього домашній комп'ютер регулюватиме температуру повітря в спальні, закриватиме або відкриватиме жалюзі й усіляко догоджати тому, хто спить.

Взагалі, "Розумний дім" – тема, яка стоїть у центрі уваги й виставок уже не перший рік. Але частка таких розробок стає дедалі більшою, і вони дедалі більше об'єднують різну техніку в один цілий "організм". Свої думки на тему Smart Home в цьому році в Берліні демонстрували понад 70 компаній з 15 країн.

Поговорити можна зараз чи не з усією технікою. Це для тих, кому навіть кнопку натиснути ліньки. Але, погодьтеся, зручно дати доручення домашньому комп'ютерові вимкнути/увімкнути, підігріти/охолодити, закрити жалюзі/увімкнути світло, зробити тихішим телевізор і жаркішою плиту... Все це можна наказати голосовому асистентові. Таких на ринку вже кілька, провідний – Alexa від Amazon. Цей так і геть може замінити співрозмовника, якщо відчайдушно хочеться з кимсь потеревенити, але нікого під боком немає. Він нагадає вам про ваші зустрічі й справи і навіть відповість на деякі запитання. Ну, не філософські звісно. Але це поки.

Фішка сучасного будинку – самохідні пилососи. «Таблетки» діловито повзають підлогою з різноманітною поверхнею, обережно обходячи перешкоди на своєму шляху. При цьому тихенько «бурчать» – чи не кіт – і годувати не треба.

Холодильник, який показує, що для вас у ньому залишилося (якщо тільки там миша не повісилася), в якій температурі це перебуває і в якій повинно бути, – це, напевно, зручно. Подивився, сидячи на роботі, в своєму гаджеті звіт, надісланий власним рефрижератором, таким як Liebherr, а по дорозі додому заскочив до магазина й купив що треба, не треба напружуватися і згадувати, що потрібно для приготування вечері.

А готувати вечерю, як сніданок і обід, як ми пам'ятаємо, у сучасній кухні – теж, звісно, суцільне задоволення. Майже без рук.

Хоча, зрозуміло, багато що з запропонованого на виставці передбачає виготовлення руками. Рукоділля. Наприклад, швейні машинки від Toyota. Ви ж не думали, що Toyota – це самі лише хороші автомобілі?

Показовим стала поява на виставці дуже великої кількості приладів охолодження повітря (актуально, адже багато хто ще не відійшов від виснажливо спекотного літа) і з очищення води й повітря. Проблема гостро стоїть у багатьох містах і навіть у цілих країнах. Не випадково одразу два продукту компанії Midea – кондиціонер («розумний», звісно) і очищувач води отримали на виставці Золоті медалі за інновації.

Отже, житимемо! Чиститимемо повітря й воду, виконуватимемо поради зі здорового харчування від нашої кухні, здорового способу життя від приладів з рекреації та догляду за шкірою від наших дзеркал. На завершення можна сказати, що побутова техніка стає дедалі витонченішою і "інтелектуальнішою". Вона істотно полегшує наше життя, але водночас і робить нас дедалі від неї залежниішми. І, поза сумнівом, ледачішими.

Ольга Танасійчук, Берлін

Фото автора

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-