Кожна третя

Кожна третя "суперземля" може бути повністю покрита водою - вчені

Дослідження
Укрінформ
Близько 35% відомих “суперземель” повинні бути повністю покриті водою, але це ще не означає, що такі планети  придатні для життя земного типу.

Про це повідомляє Сnet

Лі Цзен з Гарвардського університету і його колеги проаналізували дані космічних місій Kepler і Gaia та дійшли висновку, що кожна третя "суперземля" може бути покрита безкрайнім океаном.

Об'єктом їх інтересу були "суперземлі" – планети більші за нашу, але менші від газових гігантів. При масі від 1 до 10 мас Землі вони утворюють дві групи: радіусом близько півтора радіуса Землі та близько 2,5 земного радіуса.

Читайте також: Випаровується навіть метал: вчені розповіли про “пекельну” планету

Точні дані про маси і радіуси цих планет дозволили вченим розробити моделі їхньої внутрішньої структури. Модель показує, що екзопланети радіусом близько півтора радіуса Землі (і масою близько п'яти земних мас) повинні мати тверду поверхню. Однак планети в 2,5 земного радіуса (близько 10 мас Землі) повинні бути "планетами-океанами", на яких вода становить до половини маси цих планет.

За розрахунками вчених, вони повинні бути оповиті щільною атмосферою, в якій домінує водяна пара, температура ближче до поверхні океану і під нею досягає 200-500 °С. Далі, на величезній глибині, вода переходить в екзотичні стани, що не зустрічаються на Землі. Якщо на якійсь із них і є життя, то зовсім не схоже на наше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-