SpaceX закинули на орбіту 6 тонн, прискорювач сів на воду

SpaceX закинули на орбіту 6 тонн, прискорювач сів на воду

Відео
Укрінформ
Ракета Falcon 9 вивела на геостаціонарну орбіту масивний супутник. Її прискорювач не затонув у океані, а м'яко сів на плавучу платформу.

Сьогодні, 7 серпня о 08:18 ранку за київським часом, з майданчика SLC-40 бази ВПС США на мисі Канаверал в штаті Флорида стартувала ракета-носій Falcon 9 американської приватної компанії SpaceX Ілона Маска, яка вивела на орбіту телекомунікаційний супутник для оператора PT Telkomunikasi з Індонезії, повідомляє Liga.net.

Місія називається Merah Putih, індонезійською мовою - "червоно-білий", це кольори прапора країни. Старт місії Merah Putih переносили з 2 серпня на 4-е, а потім - на 7-е. Супутник в прямому ефірі відстикували від другого ступеня і розмістили на орбіті через 32 хвилини після старту. Прискорювач м'яко посадили на плавучу платформу Of Course I Still Love You в Атлантичному океані приблизно за 600 км від місця старту. Розміри платформи, яку зробили з баржі, - 91х52 м з шестиметровим бортом. OCISLY - безпілотний майданчик, він здатен витримувати задану позицію з похибкою до 3 м навіть під час шторму.

Супутник Telkom-4, який замінить в космосі майже двадцятирічний Telkom-1, розроблений і зібраний в каліфорнійському Пало-Альто на потужностях компанії SSL. Його вага - близько 5800 кг, а очікуваний період роботи - 15 років. Апарат розмістили на геостаціонарній орбіті над 108-м меридіаном (градусом східної довготи), звідки він забезпечить інтернет- і телефонний зв'язок для Індонезії, Індії та інших регіонів Південно-Східної Азії.

Falcon 9 Block 5 - фінальна версія комерційної ракети SpaceX, яку компанія не має наміру кардинально допрацьовувати. Головні відмінності її від попередньої версії полягають у посиленому двигуні, модернізованих посадочних стійках, більш стійкому термопокриттю та інших нововведеннях.

Читайте також: NASA назвало нереальною ідею Маска перетворити Марс на Землю

Найважливіша перевага F9B5 – багаторазовість використання, що дає можливість здешевити вартість одного запуску. Block 5 можна буде запускати без необхідності серйозного техогляду, а лише з повторною заправкою, до 10 разів. У компанії стверджують, що з ремонтом і заміною зношених компонентів він може стартувати до 100 разів. Крім того, відтепер двигун не приварюється до несучої конструкції, а кріпиться до неї болтами.

Це перша модифікація Falcon 9, яка повністю відповідає критеріям пілотованих польотів. Саме її разом з кораблем Crew Dragon (або Dragon-2) в компанії використовуватимуть для виведення астронавтів на орбіту і повернення їх на Землю.

За вимогами NASA, пристосовану для пілотованих польотів ракету можна використовувати за призначенням після семи успішних безпілотних запусків

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-