У Канаді розробили 3D-принтер для відновлення глибоких ран

У Канаді розробили 3D-принтер для відновлення глибоких ран

Укрінформ
Дослідники з Університету Торонто розробили портативний 3D-принтер для шкіри, який допомагає загоїти глибокі рани.

Автори запевняють, що це перший пристрій, який формує тканину на місці травми та встановлює її в рані протягом двох хвилин або менше, пише TechXplore.

Дослідження, проводилося під керівництвом доцента Акселя Гюнтера з факультету прикладної науки і техніки у співпраці з доктором Марком Єшке, директором Центру Росса Тіллі Берна в лікарні Саннібрук і професором імунології на медичному факультеті Університету Торонто.

У пацієнтів з глибокими шкірними ранами можуть бути сильно пошкоджені всі три шари шкіри - епідерміс, дерма і підшкірна клітковина. Нинішнє переважне лікування називається трансплантацією шкіри товстої товщини, де здорова донорська шкіра прищеплюється на поверхневий епідерміс і частина лежить в основі дерми.

При такій трансплантації на великих ранах потрібно достатня здорова донорська шкіра для проходження всіх трьох шарів, і достатня шкіра для трансплантата рідко доступна. Хоча існує велика кількість тканезахищенних замінників шкіри, вони ще не широко використовуються в клінічних умовах.

"Більшість сучасних тривимірних біопринтерів громіздкі, працюють на низьких швидкостях, є дорогими і несумісні з клінічним застосуванням", - пояснює Аксель Гюнтер.

Читайте також: Вчені з'ясували, як рак поширюється по організму і захоплює органи

Дослідницька група вважає, що їх принтер - це платформа, здатна подолати ці бар'єри, покращуючи процес загоєння шкіри, пише Новое время.

Кишеньковий принтер для шкіри схожий на білу роздавальну стрічку - за винятком того, що рулон стрічки замінюється мікропристроєм, який утворює тканинні листи. Вертикальні смуги біо-чорнила, що складаються з біоматеріалів на основі білка, включаючи колаген, найпоширеніший білок в дермі, і фібрин, білок, який бере участь в загоєнні ран, проходять по внутрішній стороні кожного аркуша тканини.

Портативний пристрій має розмір невеликої коробки для взуття і важить менше кілограма. Воно також вимагає мінімальної підготовки оператора і виключає стадії прання і інкубації, які потрібні багатьом традиційним біопринтерам.

Фото: Liz Do

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-