Штучний інтелект допоможе шукати позаземне життя

Штучний інтелект допоможе шукати позаземне життя

Укрінформ
Вчені з Плімутського університету у Великій Британії навчили штучний інтелект передбачати ймовірність існування життя на інших планетах.

Проект представили на Європейському тижні астрономії та космічних наук в Ліверпулі, деталі дослідження опублікували на сайті Плімутського університету, повідомляє Громадське.

Для пошуку позаземного життя, вчені використовували нейронну мережу — комп’ютерну програму, що працює за принципами організації мереж нервових клітин живого організму і здатна до самонавчання.

Спочатку вчені ввели в неї дані про оптичні спектри об’єктів Сонячної системи, де є життя (Земля), або ж де вона з найбільшою часткою ймовірності може існувати (Марс, Венера і супутник Сатурна Титан — єдиний в Сонячній системі супутник, у якого є своя атмосфера).

Потім нейромережа почала аналізувати спектри планет, що обертаються навколо інших, далеких від нас зірок. В цілому програма обробила дані понад 100 спектрів, кожен з яких містить кілька сотень параметрів, що свідчать про придатність або непридатність планети для життя.

Всі об’єкти, які нейромережа визнає потенційно населеними, розподіляються на п’ять груп: схожі на Землю в її нинішньому вигляді; на Землю, коли вона тільки формувалася; на Марс, Венеру та Титан.

Читайте також: Штучний інтелект навчили виявляти хвороби

За словами вчених, нейромережа навчилася правильно визначати нові спектри, з якими раніше не стикалася.

"З урахуванням результатів спостережень, що отримані з наземних і космічних телескопів, цей метод може виявитися вкрай корисним для категоризації різних типів екзопланет", — пояснив учасник проекту професор Анджело Канджелозі.

За задумом вчених, технологія в майбутньому дозволить автоматично обчислювати космічні об’єкти, на які астрономам, які займаються пошуком позаземного життя, слід звернути найпильнішу увагу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-