У 25 країнах Європи на мікрохвильовках почали

У 25 країнах Європи на мікрохвильовках почали "гальмувати" годинники

Укрінформ
Жителі Європи виявили, що електронні годинники в їх побутовій техніці раптом зламалися: час на них почав відставати від реального на кілька хвилин.

Про це повідомляє meduza.io.

Наприклад, на словацькому форумі Slotech повідомляється про збої у годинниках, встановлених у радіоприймачах, духовках і будильниках. Один з користувачів розповів, що він навіть думав змінити свій будильник через неполадки.

Користувачі звернули увагу на те, що будильники на батарейках і далі працювати нормально, — і припустили, що збій спричинила робота від електромережі.

Європейська мережа системних операторів передачі електроенергії ЕNTSO-E оголосила 3 березня, що з середини січня в електромережі континенту спостерігалися суттєві відхилення». Вони приводили до невеликого зниження частоти змінного струму в розетках, а це тягло за собою уповільнення ходу годинника, що працює від електромережі. Наслідки проявилися в 25 країнах Європи.

Річ у тому, що у деяких побутових приладах, постійно підключених до електромережі (як ті ж мікрохвильовки), час відлічують із допомогою частоти змінного струму, а не кварцового генератора. Частота струму в європейських розетках стабільно тримається на рівні близько 50 герц; системі досить цього показника, щоб відраховувати хід часу («початковий» стан при підключенні задає користувач).

На практиці частота дещо змінюється протягом дня, але зазвичай її зниження компенсуються підвищеннями, і в середньому годинник показує правильний час. Однак через відхилень в європейській електромережі середня частота становила 49,996 герца; годинник із січня накопичив відставання у шість хвилин.

Читайте також: Порошенко розраховує, що 4G у Києві з’явиться вже за кілька місяців

6 березня ENTSO-E оголосила, що стався збій в електромережі на території Сербії і Чорногорії, зокрема в Косові. Черз це, наголошує організація, «втрачено» 113 гігават-годин енергії.

ENTSO-E вважають, що причиною збою стали розбіжності між владою Сербії та Косова. Організація оголосила, що крім технічних заходів для відновлення правильної частоти в електромережі, потрібні політичні кроки з боку країн Євросоюзу.

Аби виправити відхилення часу, ENTSO-E має намір запустити «компенсаційну програму». Користувачі також можуть скинути час самостійно — але їм доведеться повторити операцію, коли частоту в електромережі буде відновлено.

Фото: dalogo/ Shutterstock.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-