3D-друк бактеріями дозволяє створювати

3D-друк бактеріями дозволяє створювати "живі" татуювання

Відео
Укрінформ
Команда вчених з Массачусетського технологічного інституту (MIT), маючи генетично модифіковані клітини бактерій, розробила новий метод 3D-друку, який дозволяє створювати так звані «живі татуювання».

Про це повідомляє Naked Science.

Електронні татуювання і технології інтелектуальних чорнил в останні роки демонструють приголомшливий потенціал у галузі зміни форми та розмірів різних об'єктів. Крім цього дані технології можна використовувати в портативних сенсорних пристроях або для заміни типу управління такими пристроями. У той час як багато інженерів експериментують з різними чутливими матеріалами, команда дослідників з MIT задалася питанням, чи можуть в цій технології використовуватися живі клітини.

Читайте також: У Стокгольмі з літака зняли пасажира через тату з прапором ІДІЛ - ЗМІ

По-перше, потрібно було вирішити, які саме органічні клітини можна використовувати, і виявилося, що сильні клітинні стінки бактерій є найкращим рішенням, оскільки вони можуть витримати силу сопла тривимірного принтера. Бактерії також виявилися повністю сумісними з гідрогелями, необхідними для точного 3D-друку.

Щоб перевірити методику, команда створила тривимірне зображення бактеріальних клітин на эластомерному шарі. Ескіз для такого складного татуювання являв собою дерево з гілками, кожна з яких була створена так, щоб реагувати на різні хімічні стимули. В результаті кожна гілка намальованого бактеріями дерева успішно продемонструвала можливості технології.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-