"Таємна кімната" у піраміді Хеопса: вчені пояснили виникнення аномалій

Ілюстрація
Укрінформ
Вчені піддали сумніву нещодавню версію про «таємну кімнату» і «загадкові порожнечі» у піраміді Хеопса довжиною в 30 метрів.

Про це повідомляє Naked Science.

Як повідомлялося, вчені з проекту ScanPyramids вирішили зробити свій внесок у вивчення старовини і заявили, що знайшли в піраміді Хеопса порожнину довжиною принаймні 30 метрів. Вчені зробили акцент на її «правильній» формі, що, по ідеї, повинно частково виключати можливі похибки при дослідженні.

Виявили порожнечу за допомогою реєстрації мюонів. Вони представляють собою елементарні частинки, які утворюються при взаємодії космічних променів з верхніми шарами атмосфери. Варто сказати, що даний метод при дослідженні пірамід застосовують ще з 60-х, і за його допомогою обстежили не лише піраміду Хеопса. Метод має свої недоліки, зокрема, порівняно низьку точність одержуваного зображення.

Читайте також: У піраміді Хеопса знайшли потаємну кімнату

І хоча нещодавнє «відкриття» і сколихнуло науковий світ, шановані єгиптологи поставилися до нього з крайнім скептицизмом. Своєю думкою з цього приводу, зокрема, поділився відомий на весь світ дослідник Захі Хавасс. «Учасникам ScanPyramids краще займатися наукою, а не створювати сенсації, подібно тим людям, які заявляли про те, що піраміди були побудовані прибульцями», — заявив він.

За словами вченого, виникнення аномалій при обстеженні піраміди обумовлено відмінностями у мінеральному складі кам'яних блоків, серіями «дірок» між цими блоками і можливими будівельними дефектами. Причому подібні порожнечі при скануванні піраміди виявляли і раніше і дуже часто такі спостереження супроводжували новини з сенсаційними заголовками.

Захі Хавасс також зазначив, що не виступає проти будь-яких нових відкриттів щодо єгипетських пірамід. Однак він вважає, що дослідники з проекту ScanPyramids не повинні виходити за рамки наукової етики і не намагатися створювати сенсації на рівному місці. Більш детально розповісти про природу пустот в піраміді Хеопс Захі Хавасс має намір в одній зі своїх майбутніх статей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-